Kaii Luong Atung

För mig är det en once in a lifetime chance!

Kaii Luong Atung, född i Vietnam men uppvuxen i Nederländerna, studerar just nu svenska för inflyttade på Åland. 
- Jag hittade till Åland via mina gaming friends!

Kaii Luong Atung

För Kaii Luong Atung är lagbaserade onlinespel ett stort intresse. Genom att spela League of Legends på nätet har han fått vänner över hela världen.

- När jag fick tid över efter universitetet bestämde jag mig för att åka runt och hälsa på kompisar jag träffat genom spelet. Först åkte jag till Tyskland, sen vidare till Kanada – och efter en väldigt lång resa med både flyg och färja hamnade jag till sist på Åland.

Nya omgivningar

Första besöket varade i två veckor, men Kaii trivdes så bra att han valde att komma tillbaka.

- Det är så tyst här! I Nederländerna bodde jag i stan med mycket ljud, men på Åland är det väldigt fridfullt, och tryggt. Jag gillar också att miljön är så omväxlande med berg, skog, vatten – i Nederländerna är det väldigt flackt.

Redan under de två första veckorna på Åland fick han ett erbjudande om tillfälligt arbete på bageriet Choklad.
- Och nu är jag här!

Svenska på heltid

Möjligheten att lära sig svenska på Medis dök upp när Kaii bott på Åland i ett halvår och kunde registrera sig som arbetssökande på Arbetsmarknads- och studieservicemyndigheten (Ams).
- Jag ville utmana mig själv och såg det som en once in a lifetime chance och en möjlighet att starta om. Så nu läser jag svenska på heltid från måndag till fredag i tio månader.

Sen tidigare pratar Kaii tyska, holländska, vietnamesiska och engelska. Han har en Bachelors Degree in Communication and Media Studies, och har tidigare jobbat som Website Manager och User Centered Designer. Därför passade det perfekt för honom att göra sin tre veckors språkpraktik på en webbyrå i Mariehamn.

Förstagångsupplevelser

Förutom studierna i svenska är planerna för framtiden ännu oklara, men han trivs på Åland och vill stanna kvar.
- Efter Medis-kursen ska jag söka jobb, eller kanske starta eget. Just nu hyr jag ett hus i Finström av en kompis.

Livet på Åland lugnt. När Kaii inte är på gymmet umgås han mycket med sina åländska spelkompisar. Numera är det vännerna hemma i Nederländerna som han träffar online. Det är bara ibland som det dyker upp oväntade spänningsmoment.

- När du kör bil i mörkret kan det dyka upp rådjur på vägen! Och på vintern blir det överraskande halt på vägarna.

Bra att veta