Ryggen på två kvinnor som går mot havet över klipporna i skärgården en höstdag.

Mer tid till fritid

Ålands tusentals öar bjuder på oändligt med upplevelser. Allt från fiske och friluftsliv till kultur och sport. Här finns tid till fritid och massor att se och göra!

Naturen på Åland uppmuntrar till rörelse och aktivitet. Rakt utanför dörren väntar mängder av äventyr för både barn och vuxna. Från mountain biking i skog och mark till kiteboarding längs stränderna. Vintertid fryser isarna och erbjuder perfekta förhållanden för långfärdsskridsko. Intresset för löpning, triathlon och andra extremsporter växer hela tiden.

Ålänningarna älskar att vistas vid och på vattnet. De flesta har en egen båt, ibland flera. När du ser var Åland ligger på kartan förstår du varför.

Ge dig själv en värdefull fritid

Hur fyller du tiden du vinner när du slipper pendla och fastna i bilköer? Här hittar du några tips på roliga fritidsaktiviteter!

Idrott och sport

Idrottsföreningarna har ambitiösa barn- och ungdomssatsningar och hälsar glatt nya medlemmar välkomna, även vuxna.

Bland anläggningarna kan vi nämna:

  • Ishallen Islandia i Mariehamn.
  • Eckeröhallen med fullstor inomhusfotbollsplan i Eckerö.
  • Ålands Golfklubb i Kastelholm med två natursköna 18-hålsbanor.
  • Eckerö Golf i Kyrkoby med omtyckt 18-hålsbana med 4 olika teen.
  • GymnastikArena Åland i Möckelö.
  • Inomhushallen Baltichallen och friidrottsarenan Baltic Arena i Mariehamn.
  • Idrottsgården i Mariehamn med bland annat bowlingbanor, gym och gymnastiksal.

Discgolfbanorna ligger också tätt. Målet är en bana i varje kommun.

Åland erbjuder badupplevelser för alla smaker tack vare badhuset Mariebad i Mariehamn och sim- och idrottscentret i Godby.

Under sommaren och tidiga hösten arrangeras också spännande och fartfyllda lopp på Ålandstravet i Jomala med besök av både proffs- och amatörtränare från Sverige och Finland.

I Mariehamn finns två seglarföreningar, ÅSS och MSF, som bedriver aktiv medlemsverksamhet för både segel- och motorbåtsentusiaster. Båda föreningarna erbjuder också fina möjligheter för barn och ungdomar som vill utveckla sig.

Vintertid finns skidspår med konstsnö vid Ålands skidskyttecentrum i Jomala för den som gärna skidar på längden, medan Germundö Alpin erbjuder nedfarter för utförsåkning.

På vatten och is är paddling, kitesurfing och långfärdskridskoåkning populära aktiviteter. I de inre vikarna lägger isarna sig tidigt och ligger sedan kvar långt in på våren. En avstressande miljöupplevelse utöver det vanliga.

Hitta idrottsföreningar

Det här är ett axplock av olika idrottsföreningar på Åland:
Ålands idrottsförbund – se alla medlemsorganisationer

Ålands idrottsdistrikt

Ålands fotbollförbund

Ålands innebandyförbund

Gymnastics Åland

Discgolf Åland

Natur och friluftsliv

Skärgårdsnaturen bjuder på fantastiska scenerier och kontraster. De röda granithällarna mot snön på vintern, en explosion av blommor på våren, sommarens vita segel på blåa fjärdar eller lummiga grönska och så höstarnas fyrverkeri i grönt, gult och rött.

Det omgivande havet konserverar sommarvärmen så att den räcker långt fram på höstkanten. Möjligheterna till bär- och svampplockning, vandring och spännande utflykter är oändliga. Runt om på Åland finns många fina naturstigar och vandringsleder.

Ålänningarna älskar att vistas vid och på vattnet. De flesta har egen båt, ibland både två och tre. Vattnet är nära var du än bor, men det tar förmodligen mer än en livstid att upptäcka skärgårdens alla vikar, stränder och obebodda öar.

På Åland gäller i princip samma regler för allemansrätten som i resten av Norden, med några få undantag. För allt fiske utom mete bör du ha fiskekort.

Besök Visitaland.com för mer information om allemansrätten och aktiviteter utomhus.

Ålands Natur & Miljö

Ett rikt kulturliv

På Åland lever kulturen. Utbudet är stort för både den intresserad publiken och alla aktiva utövare.
Det åländska kulturlivet bärs till stor del upp av föreningar, medan ansvaret för samhällets kulturinsatser delas mellan landskapet och kommunerna.

Flera musikevenemang, konserter och festivaler äger rum varje år. Det kan vara allt från orgelfestivaler till rockkonserter. Även om utbudet är störst under turistsäsongen ljuder musiken året om. Bland annat vid kultur- och kongresshuset Alandica i Mariehamn.

Det finns ett stort urval av muséer, från små gårdsmuséer runt om på landsbygden till Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum i Mariehamn. I Mariehamn ligger också världsberömda Ålands sjöfartsmuseum som berättar mycket om hur välståndet byggdes upp i början av 1900-talet.

Konsten är överlag viktig för ålänningarna och det finns ett flertal gallerier och många aktiva konstnärer som gärna välkomnar besökare till sina ateljéer.

Teater visas regelbundet. Amatörteatern är levande med många intresserade. Sommartid bjuder teaterföreningarna på flera historiska skådespel och även teater i det gröna.

Hitta kulturföreningar

Mer om det åländska kulturlivet hittar du bland annat på följande platser:

Visit Åland

Kulturens Åland

Nordens Institut på Åland

Biblioteken på Åland

Alandica Kultur & Kongress

Ålands Slöjd & Konsthantverk

Ålands sång- och musikförbund

Ålands konstförening

KulturFabriken

Aland.ax

Evenemang och nöjen

Finns det ett åländskt nöjesliv på vintern? Javisst! Det är förstås inte lika intensivt som i mitten av juli, men ändå långt mer levande än på många andra orter av motsvarande storlek.

När dagen går över till kväll finns underhållning för alla, långt in på småtimmarna. I Mariehamn är det tätt mellan barer, pubar och nattklubbar. I centrum finns dansgolv för alla smaker. Det är alltid bara en kort promenad till nästa ställe så du kan lätt prova dig fram tills du hittar din favorit.

Du kan också se teater, shower och konserter eller besöka någon av de utmärkta restaurangerna. Sommartid är utelivet värdigt en storstad med mängder av musik- och nöjesevenemang.

Evenemangskalendern på Visitaland.com

Evenemangskalendern på Aland.com

Alandica Kultur & Kongress