Johanna Holmström i Sjökvarteret i Mariehamn.

Det är en häftig kombo och bra balans i livet!

Från sitt hemmakontor på Åland ansvarar Johanna Holmström, HR Manager Nordic och Sustainability Champion, för 85 anställda vid HellermannTyton AB:s fem kontor i Finland, Sverige, Norge och Danmark.

Johanna Holmström

- Jag älskar verkligen den här kombinationen – att bo så här nära havet och ändå bara ett digitalt möte från den globala världen och mina kollegor där.

Johanna trivs vid HellermannTyton och gillar att det är ett bolag med både global och lokal verksamhet och en stor dos entreprenörskap, innovation och familjär teamkänsla. 

- Det finns en autonomi som jag uppskattar mycket! Om du tar ansvar och arbetar hårt finns det många möjligheter att växa. Här är vår starkaste resurs personalen, det är de som skapar HellermannTyton!

Personalansvar

Innan Johanna började sin HR-karriär jobbade hon som sjukskötare inom barnsjukvården, bland annat på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Sen bestämde hon sig för att studera vidare. Först en kandidatexamen inom personal, arbete, organisation och ekonomi vid Stockholms universitet, efter det en masterexamen i ekonomi inom ledarskap, organisation och samhälle vid Stockholm Business School vid Stockholms universitet.

Studierna resulterade i en anställning vid HellermannTyton AB.
- Jag hann bara jobba där en månad innan det blev pandemi. Eftersom jag ändå behövde jobba hemifrån valde jag att göra det från Åland, där jag har sambo och familj.

Lösningen fungerade så smidigt att Johanna valde att fortsätta distansjobbet även efter pandemin.
- Det underlättar att min tjänst var ny när jag började. Jag har varit med och byggt upp HR-delen på företaget, det har varit roligt att utveckla min roll under de här åren.

Förutom att arbeta brett med HR inom samtliga områden där HR är en bidragande del till bolagets affärer är Johanna medlem i HellermannTytons ledningsgrupp.

- Jag är också Sustainability Champion för Sverige, Finland och Danmark, vilket innebär att jag ansvarar för företagets nordiska hållbarhetsrapport och vårt arbete med vår hållbarhetsstrategi. Vi är en grupp på fyra personer som jag projektleder för hållbarhetsrapporten och vår CSRD-rapportering.

Smidig lösning

Johanna är numera kopplad till HellermannTyton i Finland, som betalar ut lön, socialavgifter, skatt och semesterersättning.
- I och med att jag kunde flytta över till det finska bolaget gick det smidigt för mig att flytta från Sverige till Finland. 

Andra som är intresserade av att bo på Åland utan att förlora sin anställning i ett annat land, rekommenderar hon att börja med att ställa frågan.
- Work from everywhere blir allt vanligare, så ta reda på vilka möjligheter som finns hos din arbetsgivare!

Distansarbete

Givetvis är det tufft att jobba på distans. Det kräver en hel del disciplin, och det är lätt att sakna sina kollegor. Johanna varvar hemmakontoret med att hyra rum vid företagshotellet Blomstringe sju dagar i månaden. Hon deltar också i åländska HR-nätverk och frukostmöten som arrangeras av Ålands Näringsliv.

Tre dagar var tredje vecka är resdagar. Då åker hon runt och besöker de anställda vid bolagets fem kontor i Norden.
- Våra nordiska anställda är utspridda i fyra länder, så det spelar egentligen ingen roll om jag sitter på Åland eller på huvudkontoret i Kista, jag träffar dem ändå lika mycket. I stället blir det många digitala möten, och så jobbar jag aktivitetsbaserat under mina resdagar. Då har jag fysiska möten där jag går runt och pratar med mina medarbetare.

Inom HR sker allt arbete i kommunikation och samarbete med cheferna. En stor del av arbetstiden handlar också om chefstöd.

- Här ingår det i min roll att ha coachande samtal med cheferna regelbundet. Inte minst i medarbetarens arbetslivscykel, där employee branding, rekrytering, introduktion, kompetensutveckling, medarbetarsamtal och avslut ingår. 

Livskvalitet

Arbetsmängden och tempot är högt, men Johanna är van och tycker det är värt det när hon samtidigt får vara hemma på Åland.

- Det är en häftig kombo och bra balans i livet! Jag måste inte ge upp något, utan får både jobba globalt och bo här det är tryggt, nära till allt och fullt av möjligheter!

Bra att veta