Flygvy över Mariehamn med havet i bakgrunden.

Hitta hem på Åland

På Åland bor du alltid nära havet, nära jobbet, nära skolan, nära vännerna. Avstånden är korta och bilköerna sällsynta.

Oavsett om du vill hyra eller äga ditt boende är alternativen många. Här finns allt från hus med egen trädgård till parhus och moderna lägenheter.

Ålands enda stad Mariehamn ligger vackert på ett näs omgiven av vatten i både öst och väst. Staden är en levande småstad med många villor och mindre områden med flerfamiljshus. Här finns flera nya bostadsområden för dig som drömmer om ett havsnära boende i småstadsidyllen.

Även på landet och bland öarna i skärgården finns både hyresbostäder och flera nya planerade bostadsområden.

Vanliga frågor om bostäder på Åland

Kan jag köpa boende på Åland utan hembygdsrätt? Svaret är ja!

Aktielägenhet

En aktielägenhet på Åland och i Finland går inte att jämföra med en svensk aktielägenhet, den motsvarar mer en svensk bostadsrätt.

På Åland är en aktielägenhet en lägenhet som du köper och äger, ofta i ett bostadsaktiebolag (BAB). Du äger då ett visst antal aktier i bolaget vilket ger dig rätt att äga och bestämma över din lägenhet i huset. Det kan vara ett lägenhetshus, radhus eller i vissa fall även ett parhus. Aktielägenheten är din egendom och du väljer om du bor i lägenheten själv, eller om du vill hyra ut den till en hyresgäst enligt ditt val. Till skillnad från en svensk bostadsrätt finns det inte någon förening som ska godkänna dig som köpare, eller din hyresgäst om du köper på spekulation.

Köp av aktielägenhet kräver inget jordförvärvstillstånd. Det finns heller inget tvång på att du ska folkbokföra dig på Åland.

Varje månad betalar du ett vederlag (månadsavgift) som täcker bolagets gemensamma driftskostnader och eventuella lån. 

Bostadsrätt

Bostadsrätt i Finland motsvarar inte en bostadsrätt i Sverige. Som första insats betalar du cirka 15 procent av bostadens marknadsvärde, vilket ger dig och din familj rätt att nyttja bostaden så länge ni önskar (barnen har möjlighet att ärva). 

Insatsen får du tillbaka med eventuell indexjustering om du säljer din bostadsrätt. Försäljningen sker genom att föreningen löser tillbaka bostadsrätten. Du får inte sälja eller konkurrensutsätta en finsk bostadsrätt på öppna marknaden och göra försäljningsvinst, som du kan göra med en svensk bostadsrätt eller finsk aktielägenhet.

Varje månad betalar du en månadsavgift som motsvarar en normal marknadshyra. Bostadsrätter i Finland har generellt ganska dyra månadsvederlag på grund av räntor och amorteringar på föreningens lån för byggkostnaderna.

Fastigheter

Med fastighet menas främst villor, småhus och bostadshus med tillhörande tomt. En fastighet kan även vara en tomt utan bostad. Så länge fastigheten är tänkt för fast bosättning, ligger i ett planerat område, bykärna eller liknande närområde, har en tomt på maximalt 4.000 kvadratmeter och inte gränsar till strand kan även nyinflyttade utan hembygdsrätt köpa den. Du behöver dock ansöka om jordförvärvstillstånd från Ålands landskapsregering, som i sin tur inhämtar godkännande från kommunen.

Kontakta respektive kommun för info om planerade bostadsområden och tomtmark.

Hyresrätt

Ifall du inte hittar rätt objekt att köpa kan du alltid börja med att hyra en lägenhet. När du hyr din lägenhet finns inga krav på vare sig hembygdsrätt eller jordförvärvstillstånd.

Fastigheter till salu

Besök Fastigheter.ax för fastigheter till salu på Åland.

Vad är jordförvärvstillstånd?

Landskapsregeringen kan bevilja jordförvärvstillstånd så att du kan äga mark för fast bosättning även om du inte formellt har fått hembygdsrätt. Villkoren är bland annat att fastigheten är ligger på planerat område och är mindre än 4000 kvadratmeter.

Handläggningstiden är två till tre månader. Som remissinstans fungerar den kommun där fastigheten är belägen.

Var hittar jag bostadsannonser?

Om du söker bostad lönar det sig att läsa annonserna i:

På dessa sidor har du  möjlighet att kostnadsfritt annonsera själv.

Besök även fastigheter.ax – fastigheter till salu på Åland.

Finns det studentbostäder?

Flyttar du till Åland för att studera?

Läs mer om studentbostäder på Åland