Johannes och Anna Nordenholm.

Vi har vunnit mer tid tillsammans!

En enklare vardag, ett större boende och närmare till familjen var det som fick Anna och Johannes Nordenholm att flytta tillbaka till Åland. 
- Vi började värdesätta andra saker när vi blev föräldrar.

Johannes och Anna Nordenholm

Innan flytten till Åland jobbade Anna som fysioterapeut vid en av Göteborgs större idrottsrehabkliniker samtidigt som hon forskade om kroniska hälsenerupturer, medan Johannes var anställd som säljare vid ett stort globalt bolag.

- Vi trivdes verkligen i Göteborg och hade båda jobb vi tyckte om. Samtidigt har vi nog alltid tänkt att vi ska flytta till Åland, någon gång, säger Anna. Det har varit en pågående diskussion, vi har också nära vänner som tryckt på och tyckt att det är dags, men för oss har det har ändå alltid handlat om i framtiden – kanske när vi får barn och de ska börja skolan?

Nya livssituation

Sen föddes sonen August och med honom kom behovet av mer utrymme. Att bo mitt i stan på 48 kvadrat med ett livligt barn fungerade inte i längden.
- Det blir omständligt att bo i en lägenhet på tredje våningen när man har barn, även om det finns hiss.

Var det dags att flytta tillbaka till Åland, eller skulle de försöka hitta ett större boende i Göteborg? Johannes berättar att han och Anna gjorde en klassisk lista över fördelar och nackdelar med att flytta hem till Åland. 
- Vi börjar alltid skratta när vi tänker på det, men minussidan handlade mest om möjligheter som skulle försvinna, och vi började lista saker som vi ändå inte nyttjat. Stand up till exempel. Hur många gånger hade vi gått på stand up under våra fem år i Göteborg? Inte en gång!

Slutligen blev det en ekonomisk fråga.
- För att ha råd att bo större i Göteborg behövde vi flytta till en förort, men då hade vi ändå tappat det vi gillade med att bo i en större stad. Genom att flytta till Åland fick vi i stället mycket mer boende för pengarna samtidigt som vi hamnade närmare familj och vänner – och det var ju ändå det vi slutligen hade tänkt oss. Varför kompromissa med det?

Många fördelar

Nu bor familjen i ett nybyggt parhus i Möckelö strax utanför Mariehamn tillsammans med lillasyster Thyra, född på Åland. I nya hemmet finns gott om plats för hela familjen, här finns till och med ett hemmagym på 14 kvadratmeter. På den generösa gräsmattan står en studsmatta och i närheten ligger lekparken.

Innan flytten trodde Anna och Johannes att deras jobbmöjligheter skulle vara mer begränsade på Åland. Paret landande ändå i att jobbet visserligen var viktigt, men inte det viktigaste. 
- Men vi offrade inget genom att flytta, i stället vann vi mer tid tillsammans. 

De upplever snarare att de har fått en enklare vardag där det både finns tid för barnen och till att göra allt annat som de tycker om. Träning till exempel. För Johannes är det också viktigt att ta vara på vardagen. Han tycker att livet ska handla om mer än längtan efter helgen eller semestern. 

- Vi slipper dessutom transporter och köande, det är extremt lyxigt. Om du har 30 minuter till jobbet, 30 minuter hem och jobbar 5 dagar i veckan har du 5 timmar som bara går till att åka till och från saker. Den tiden kan vi använda till annat.

Jobba på distans

Karriärmässigt jobbar Johannes på distans som kundansvarig för en ny arbetsgivare, svenska SaaS-bolaget Jobylon (Software As A Service). Distanslivet fungerar bra, men han gillar att varva hemmakontoret med dagar på plats i Stockholm där han kan bo på hotell och beställa indisk hämtmat.

- Möjligheten att beställa hem mat till dörren kan jag sakna på Åland. I en större stad finns mer kulinariska valmöjligheter.

Administrationen kring ett distansjobb är heller inte enkel när du bor i ett land och är anställd i ett annat.
- Jag är tacksam över att mitt jobb ordnar det åt mig. De anlitar ett företag som har koll på regelverket och sköter utbetalning av lön, skatt och andra avgifter. 

Den första tiden på Åland jobbade även Anna på distans med forskning och avslutandet av sin doktorsavhandling. Planen är att fortsätta jobba med forskning på distans även framöver.

Egenföretagare

Annars är Anna föräldraledig med Thyra samtidigt som hon börjat dra i gång det egna företaget Nordenholm Fysio. För att få hjälp med att starta eget har hon vänt sig till Ålands Näringsliv, som ger gratis rådgivning till företagare.

- Min tanke är att fortsätta vara nära idrotten och hålla min nisch och profil inom motions- och idrottsskador.

Både jobbet och vardagen är med andra ord bra även på Åland. Och på familjens pluslista står numera även tillgång till barnvakt.
- Nu kan vi faktiskt vara mer spontana än när vi bodde i storstaden!

Bra att veta