Jesper Josefsson.

Jag lever mitt bästa liv på Åland!

Trygghet och högre livskvalitet fick Ålands närings- och miljöminister Jesper Josefsson att flytta tillbaka till Åland efter jobb och studier i Sverige.
- Sen jag återvände har jag fått mer fritid och mer tid för aktiviteter.

Jesper Josefsson

Numera bor Jesper Josefsson med sin familj i ett hus på landet, nära naturen. Hemifrån har han femton minuter med bil till arbetsplatsen i Mariehamn och bara sju minuter till golfbanan, som nyligen utsågs till bäst i Finland. 

- Utanför dörren väntar skogen, där jag ofta promenerar med hunden. 

Karriär

Närheten till allt märker Jesper också av i arbetslivet, där han tycker att det är lätt att synas och knyta kontakter. 

- För mig har det varit lättare att göra karriär och starta eget på Åland än när jag bodde i Sverige. Du drunknar inte i massorna och får enklare kontakt med nyckelpersoner, oavsett om det är en vd på ett stort globalt bolag eller ministrar och politiker. Du vet också vem som är rätt person att kontakta, ofta är det bara att mejla eller ringa för att nå någon på hög nivå. Eller så stöter du på dem i matbutiken.

Liksom många ålänningar är Jesper entreprenör och mångsysslare med flera egna projekt och företag. Sen 2019 är han även engagerad i den åländska politiken, just nu som minister i landskapsregeringen med fokus på att föra Åland framåt inom näringsliv, miljö och digitalisering.

- På Åland finns en stor offentlig sektor och ett aktivt näringsliv med många karriärmöjligheter i olika branscher. Flera företag är internationella och världsledande inom sina områden. Här finns ett brett utbud av olika kompetenser, och det är enkelt att bygga nätverk.

Han tycker också att det märks att ålänningarna länge har varit ett resande folk tack vare sjöfarten. Resultatet är ett stort antal mindre och större bolag med kopplingar till Åland och verksamhet i hela världen. 

- Det blir också allt vanligare att jobba på distans från Åland med hela världen som arbetsfält.

Trygghet

Förutom ökad livskvalitet och roliga jobbutmaningar uppskattar Jesper även tryggheten i det åländska samhället.

- Jag kan inte tänka mig en bättre plats för barn att växa upp på än Åland. Här finns så många möjligheter, från barnomsorg och skola till fritidsaktiviteter. Du kan också låta barnen gå eller cykla själva till butiken, skolan eller sina aktiviteter.

Han lyfter också att Åland satsar mycket på föreningsliv och fritidssysselsättningar för både barn och vuxna, och tycker att urvalet är stort. 

- Jag har allt jag vill ha på Åland och behöver inte välja bort något. Här finns tid för familj, karriär och samtidigt som jag har nära till hav, natur, kultur, nöjen och aktiviteter. 

Bra att veta