Adrian Lui

Åland är det bästa som har hänt mig!

För fem år sen flyttade Adrian Lui från Hong Kong till Finland för att studera vid fakulteten för informationsteknologi vid Tammerfors universitet.
- Jag ville ha förändring och var intresserad av den nordiska livsstilen. Jag hade hört mycket gott om Finland och visste att det var en trygg och bra plats att bo på.

Adrian Lui

Ungefär samtidigt som Adrian Lui blev klar med studierna och fick sin master i Game Studies dök det passligt upp annonser i hans digitala kanaler för grit:lab, en ny och innovativ teknikutbildning på Åland.
- grit:lab erbjöd både en chans att förbättra min programmering och en månads gratis boende om jag kom in – så jag ansökte och blev antagen.

Till en början var Adrian dock tveksam till att börja en helt ny och okänd utbildning på en så liten plats som Åland.
- Jag valde ändå att ta chansen – och det är jag glad över. grit:lab och Åland är det bästa som har hänt mig!

Innovativ utbildning

Bakom grit:lab står det åländska spelbolaget Paf, som driver utbildningen i samarbete med Ålands Yrkesgymnasium och Ålands Landskapsregering. Förutom utmaningar i kreativ programmering öppnar grit:lab även upp för framtida arbetstillfällen genom att låta utvalda partners i techbranschen interagera med de studerande under studietiden.

grit:lab har sitt campus vid Paf:s lokaler strax utanför Mariehamn. Adrian trivs och rekommenderar gärna utbildningen till alla intresserade, men poängterar att det inte handlar om en traditionell skola. Utbildningen har inga lärare, utan du ansvarar själv för att lösa uppgifter och ta dig vidare genom kurserna. Ofta genom att samarbeta och lära av varandra. 

- Du behöver vara organiserad och beredd på att ta stort eget ansvar, det gäller att ha mycket självdisciplin.

In i arbetslivet

När vi träffar Adrian har han en termin kvar av grit:lab. Parallellt med studierna jobbar han även heltid på åländska it-bolaget Crosskey Banking Solutions, som är en av grit:lab’s partners.
- Jag fick kontakt med Crosskey via grit:lab. Jag började som trainee under sex månader och nu har jag fått fast anställning som Front-End Developer.

Adrian är glad över att ha fått jobb på Åland, trots att han är inflyttad och ännu inte kan språket.
- Crosskey är en bra arbetsplats med många karriärmöjligheter. Mina kollegor är väldigt inkluderande och ger mycket stöd medan jag lär mig svenska.

Varvar lugn med tempo

Jämfört med livet i storstäder som Hong Kong och Tammerfors ser vardagen på Åland helt annorlunda ut.
- Det är som att leva i två världar, det var nästan en chock när jag kom hit. Här är så lugnt och tryggt, det finns en tillit i samhället. Du behöver inte ens låsa bilen, säger Adrian, och tillägger:

- Åland och Hong Kong har annars många likheter. Båda är självstyrda regioner och ungefär lika stora till ytan – den stora skillnaden är att i Hong Kong bor det 7 miljoner och på Åland bara 30.000.

På fritiden umgås han mycket med sina vänner från grit:lab. Han spelar också innebandy i ett lag med koppling till Paf. Klättring är sen tidigare ett stort intresse och han klättrar gärna på inomhusväggen i Vikingahallen. Annars är det mest jobb och studier som gäller för hans del.

- Studera är en passion – det är alltid intressant att lära sig något nytt och jag gillar att hålla mig uppdaterad med tekniken, det kommer nyheter varje dag.

Antar du utmaningen?

Som avslutning har Adrian två råd till framtida grit:lab studerande.
- För det första är motivation och hårt arbete nyckelfaktorer för att lyckas. Det är en tuff utbildning och lätt att hamna på efterkälken om du inte är tillräckligt motiverad, särskilt med tanke på hur utmanande skolan är. 

- Mitt andra råd är att även om grit:lab kräver noll förkunskaper har du nytta av självstudier i programmering i förväg. Det hjälper dig att hänga med i grit:lab-studierna och gör det lättare att lyckas i din blivande teknikkarriär!

Bra att veta

Fakta om grit:lab

Första omgången av grit:lab startade i augusti 2022 och pågår till augusti 2024. Nästa omgång är planerad att starta upp hösten 2024.

Läs mer om grit:lab på gritlab.ax

Läs mer om grit:lab på Alandliving.ax: grit:lab – the new coding school.

Deltagare: 70 studerande från över 20 olika länder i åldersspannet 18-43 år. 25 procent av dem är kvinnor, vilket är högt inom techbranschen. Drömmen är dock 50/50.

Studiespråk: engelska.

Campus: Paf, Lövdalsvägen 8, Mariehamn.

Pedagogik: undervisningsfri och projektbaserad techutbildning i läroplattformen 01 Edu. 
Läs mer om 01 Edu på 01-edu.org

Utbildningen drivs av Paf i samarbete med Ålands yrkesgymnasium, som även validerar och sköter utexaminering. Det betyder att du kan ansöka om studiestöd från FPA i Finland, AMS på Åland eller svenska CSN under studietiden.