I det lilla samhället kan alla vara med och påverka!

Hanna Saurén vet hur det är att bo på en liten ort hon växte upp i skärgårdskommunen Sottunga, som är Ålands och Finlands minsta kommun. Efter gymnasiet tyckte Hanna att Åland kändes "syrefattigt" och valde att söka sig bort. Drygt tjugo år senare är hon nu tillbaka, och vill gärna vara med och utveckla ett Åland som fler vill flytta till.

Trots att livet i Stockholm egentligen var bra återvände Hanna Saurén till Åland förra sommaren tillsammans med sin familj, mannen Thomas, tre söner, en hund och en katt. I Stockholm bodde familjen Saurén i ett hus och i område där de trivdes. Både Hanna och Thomas hade pågående karriärer, det var nära till jobb och tunnelbana och barnen gillade skolan. Av olika anledningar valde familjen ändå att flytta till Åland.

- Vi hade pratat om en flytt i flera år eftersom både jag och Thomas kommer från mindre orter och lockas av livet i ett mindre samhälle. Under semestern förra sommaren insåg vi plötsligt att tiden är nu: i spåren av pandemin var det plötsligt möjligt för oss att ta våra jobb med oss och arbeta på distans.

Mer tid, mindre stress

Samtidigt ville Hanna komma närmare sina föräldrar och såg en möjlighet att låta barnen växa upp i en miljö där de kan röra sig fritt och vara mer självständiga och kreativa.
- Dessutom ville vi skapa en annan typ av livsstil: lite mindre stress, lite mer tid för varandra och för att komma ut i naturen.

När beslutet om flytt väl var taget gick allt plötsligt väldigt snabbt.
- Jag ringde till rektorn vid Övernäs skola och frågade om det fanns plats för barnen när terminen började. Sen löste sig boende smidigt eftersom vi kunde flytta in i en lägenhet i mina föräldrars hus i Mariehamn.

Övergångsperiod

Till en början pendlade både Hanna och Thomas till jobben i Stockholm.
- Jag blev internrekryterad till en ny tjänst på H&M som de anpassade för mitt distansarbete, men under hösten visade det sig att jobbet krävde mer av mig än jag kunde ge. Jag flyttade till Åland för att jag ville dra ner på tempot, inte för att skapa mer stress.

När en tidsbunden tjänst som projektledare och affärsutvecklare vid företagsinkubatorn Business Lab dök upp valde Hanna därför att söka.
- Jag fick jobbet, men det var inte ett lätt beslut att säga upp mig. H&M var under många år mitt drömjobb, men när vi väl tagit steget att bo på Åland kändes det ganska snabbt naturligt att också vilja arbeta här och på så vis bli mer delaktig i samhället.

Samhällsengagemang

För Hanna, som brinner för samhällsutveckling och vill vara med och påverka, var Business Lab ändå en perfekt öppning.
- För att det ska kännas givande att bryta upp från det trygga hamsterhjulet behöver du ett why, något som driver dig och känns meningsfullt. Business Lab blev mitt why, det som fick mig att ta steget.

Hannas vision är ett Åland som har örat mot marken och vågar satsa på utveckling, entreprenörskap och nyskapande verksamheter.
- Jag vill visa hur mycket potential vi har på Åland och hur mycket det finns att vinna på att flytta till ett mindre samhälle. Som inflyttad har du stor möjlighet att vara med och påverka och därmed engagera dig på ett helt annat sätt än i ett större samhälle – vilket i sig ger en känsla av meningsfullhet.

Hanna lyfter också Ålands unika position med självstyrelse och en egen landskapsregering med egna behörigheter.
- Vi har möjligheter som borde ge oss konkurrensfördel i förhållande till andra mindre samhällen när det gäller att locka inflyttare, förutom alla fantastiska naturvärden som Åland också erbjuder.

Nya sammanhang

Att flytta till ett nytt samhälle betyder också många omställningar. Ny skola och nya jobb – först Business Lab för Hanna och sedan nytt jobb även för Thomas del. Dessutom flytt till ett eget hus i Mariehamn, och etablering av nya bekantskapskretsar på det.
- Vi har haft så mycket att göra det här första året med flytt och nya jobb att vi ligger efter med det sociala livet.

För Hanna har det dock varit viktigt att aktivt söka upp sammanhang där hon hittar energi och andra som har liknande intressen. Särskilt när det gäller samhällsutvecklingen.
- Jag har haft förmånen att få engagera mig inom Bärkraftsarbetet kring Ålands attraktionskraft vilket är otroligt givande. Jag blir också väldigt glad av initiativ som Policylabbet Granit – Åland behöver nya röster och olika perspektiv.

Både Thomas och Hanna har aktivt jobbat som volontärer för ukrainska flyktingar på Åland, vilket också varit lärorikt och meningsfullt.

Tid att landa

Livet på Åland har däremot inte alls börjat så lugnt som familjen tänkt sig. Sönerna, storebror på 12 år och 9-åringa tvillingbröder, bygger fortfarande vänkretsar och söker nya sociala sammanhang. Medan storebror verkligen tar för sig och njuter av friheten är omställningen inte lika självklar för tvillingarna.

- På Åland är vissa sporter jättestora, som fotboll, gymnastik och ridning. Det är fantastiskt för de som gillar det, men mindre roligt för dem som vill ägna sig åt andra saker. En stor del av det sociala livet utspelar sig på träningarna och vill man hänga med socialt så får man helt enkelt lov att ibland gilla läget.

Nu hoppas familjen på ett lugnare andra år, och att alla ska hitta sin plats.
- Det är i alla fall magiskt att vi kan bo i ett hus i en stad, och ändå vara så nära naturen.

starta eget på Åland

Grundläggande information för dig som vill bli egen företagare på Åland hittar du hos Högskolan på Åland och Ålands Näringsliv:

Läs mer om Business Lab Åland på Ha.ax

Läs mer om vägen mot ett eget företag på Naringsliv.ax

Läs mer om Företagarskolan på Naringsliv.ax

Du kan även hitta mer information om att etablera företag på Åland på Alandliving.ax:

Starta eget företag på Åland

Samhällsengagemang

Läs mer om nätverket Bärkraft

Läs mer om Policylabbet Granit

Bra att veta inför flytten

Skapa din egen checklista inför flytten till Åland

Information för dig som söker nytt jobb

Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.