Här kan jag höra mina egna tankar, visioner och ambitioner!

Hanna Kivioja är danskonstnär och lärare inom dans, yoga och friskvård. Sen sju år tillbaka bor hon i ett hus på den åländska landsbygden tillsammans med sin familj.

- Jag var verkligen på rätt plats i livet när jag flyttade till Åland. Jag är faktiskt förvånad över hur bra jag har assimilerat mig med det åländska samhället och kulturen fast jag inte ens kunde språket i början. 

Enligt Hanna beror det på att hon befann sig på rätt plats i livet. Hon hade redan hunnit med karriär och vardagsliv i storstäder som London och New York – med allt det innebär – och var nu mamma till en tvååring. 
- Åland var perfekt, och är det fortfarande.

För en danskonstnär visade sig lugnet dessutom vara en bra grogrund för kreativitet.
- Åland en paradisö, här kan du släppa och slappna av. Det känns oväntat bra med ett lägre tempo i livet. Nu bor jag granne med kossor på landet. Här finns inga gatlampor, bara kobajs och stjärnklar himmel.

Bär många hattar

Från början var det kärleken som fick Hanna att välja Åland. 
- Jag hade besökt Åland många gånger innan jag flyttade hit och var familjär med platsen och kulturen. För mig var det egentligen en ganska enkel landning, ändå innebär en flytt alltid en omställning.

Då var hon helt finskspråkig, men det märks inte i dag. Efter bara sju år som ålänning är svenskan flytande. Och hon är helt självlärd.
- Jag har haft min karriär i engelskspråkiga länder, studerat i London och bott i USA i tio år, varav sex i New York. Så i början när jag skulle undervisa fick jag först tänka på engelska innan jag kunde instruera på svenska. Det hjälpte mig att få flyt i språket. Sen behöver det inte vara perfekt i början, det räcker med att göra sig förstådd!

Numera håller Hanna regelbundet kurser inom dans, yoga och friskvård på svenska. Både i egen regi och för Folkhälsan på Åland och Medborgarinstitutet i Mariehamn. Mellan uppdragen arbetar hon som dansare, pedagog, koreograf och producent. Gärna med fokus på improvisation och interaktiva föreställningar.
- Jag gillar att Åland gör det möjligt att kombinera undervisning med konstnärligt arbete – tillsammans lyfter de varandra!

Värdefulla nätverk

Som inflyttad utan eget nätverk gäller det att vara aktiv och se till att skapa nya kontakter. Särskilt som konstnär och egenföretagare. Hanna berättar att det tog tid att lära sig hur allting fungerar, vem man ska kontakta och i vilka frågor.

- För mig lossnade det när jag fick i uppdrag att framföra ett danssolo under Kulturnatten i Mariehamn. Jag fick möjlighet att presentera mig och visa vem jag är. Det lade grunden till mitt kontaktnät på Åland och resulterade i en skolturné och samarbete med Ålands musikinstitut. Nu har jag fem projekt på kommande, så från ingenting har det verkligen exploderat.

Vinna tid

Hanna berättar att åren i New York främst handlade om ambition och att Åland kännetecknas av mänsklighet
- Åland är inte anonymt och det är en trygghet. Du blir väl omhändertagen, här finns bra resurser och samhällsstruktur. Särskilt om du har barn, de kan tryggt springa ut och leka.

I början var det kanske lite väl stillsamt, åtminstone tills Hanna bestämde sig för att omfamna lugnet. För henne betyder det att hon stannar upp och ser till att njuta av vad hon beskriver som livets core-värden
- Lugnet och närheten ger mig tidsvinster som jag kan lägga på familjen och mig själv. Det ökar livskvaliteten.

Nya scener

Det lugnare tempot speglar även arbetslivet. Numera jobbar hon inte enbart som anställd dansare eller instruktör. Det finns också tid till skapande och egna produktioner. 
- Här kan jag höra mina egna tankar, visioner och ambitioner. Jag kan vända mig inåt och skapa på ett annat sätt. Det är värdefullt.

Som nutidsdansare har hon hittat en egen nisch, och samarbetar gärna med andra. 
- På Åland finns många talangfulla konstnärer, kompositörer och musiker. Det öppnar upp för olika tvärkonstnärliga och gränsöverskridande projekt – hur kan till exempel röst och rörelse samverka? Den typen av samarbeten hade inte hänt om jag inte varit här!

Största utmaningen har egentligen varit att komma in i samhället på djupare nivå.
- Det finns många färdiga cirklar, så det gäller att hitta sin ingång. För mig var det via arbetet. Jag var också aktiv i finska föreningar på Åland och musiklekis på finska när min dotter var liten.

- Sen behöver du kunna ta Åland som Åland och inte jämföra med en liten ort i Sverige eller Finland. Åland har en egen själ och ett eget sätt att fungera!