Vi har hittat en ny vardag med hög livskvalitet!

Nu är det över fyra år sen Mark Donaldson från Lauder i Skottland och Emelie Westerlund från Österbotten flyttade från Skottland – via Spanien – till Åland. Här har de hittat sitt hem och ett liv de inte visste att de sökte.

- Det är otroligt att vi kan bo i ett fint hus på den här vackra ön och andas all den här rena luften, säger Emelie, och Mark håller med.

- Ja, vi har så mycket här, säger han samtidigt som han också erkänner att det har tagit tid att vänja sig vid att bo på en ö, hur bra kommunikationerna än är.
- Men det vi får i utbyte uppväger!

Vägen till Åland

Mark och Emelie träffades i Edinburgh när Emelie studerade på universitetet med stipendium från Svenska Kulturfonden. Efter ett par år i den skotska huvudstaden bestämde de sig för att flytta vidare till Spanien.
- Vi ville ha nya erfarenheter så vi kastade upp alla pusselbitar för att se var de landade och vad det var vi ville göra.

I Spanien började Emelie jobba i familjeföretaget Dress like Marie, som hon fortfarande driver tillsammans med sin mamma och syster. Numera är Åland basen för företagets försäljning av kläder i butiker och på nätet.

Men även om Mark och Emelie trivdes i Spanien kände de att det inte riktigt var platsen för dem.
- Till sist bara bestämde vi oss för Åland. Mark sökte och fick jobb – och sen flyttade vi hit.

För Emelie kom beslutet att flytta ganska naturligt eftersom hon har tillbringat en stor del av barndomen på Åland. Dessutom bor både hennes syster och mormor i Mariehamn. För Mark var steget lite större.
- Jag var mer tveksam än Emelie, men ville samtidigt testa hur det är att leva på en plats med ett annat språk.  

Villa och vovve

Den första tiden på Åland hyrde Mark och Emelie ett hus i Mariehamn.
- Så när vi kom kunde vi bara landa på Åland och njuta av sommaren. Vi skaffade hund, och inom tre månader hade vi köpt ett eget hus.

Paret tycker det är synd att många fortfarande tror att det är svårt att köpa eget boende på Åland om man inte har hembygdsrätt.
- Vi köpte huset utan problem på planerat område. Jämfört med Skottland var det väldigt smidigt, och vi fick mycket mer för pengarna, säger Emelie. Nu bor vi med havet i alla riktningar och skogen rakt utanför dörren.

Språket är en nyckel

Fyra år efter flytten tycker Mark att det har gått bra att anpassa sig till den nordiska kulturen, och han ser många kopplingar till den skotska och brittiska kulturen. Socialt var det heller inget problem.
- Jag har lätt för att lära känna andra, jag spelar fotboll och jag hade turen att hitta ett bra jobb redan innan vi flyttade – så jag landade ganska snabbt i det åländska samhället.

Däremot kände han sig till en början frustrerad och begränsad av språket, även om han klarade sig långt på engelska.
- Man ska inte underskatta språkkunskaper för språk öppnar upp och gör det lättare att komma in i samhället och kulturen. Humor kan också vara svårt, den är lost in translation.

- Så nu vet du hur jag hade det när vi bodde i Edinburgh, säger Emelie och tillägger skämtsamt att hon numera tycker Mark är rolig också på svenska.

Annars har den största kontrasten för Marks del handlat om skillnaderna i naturen.
- Jag växte upp långt från havet i Skottland och flyttade till Åland där havet är överallt. Det enda jag saknar nu är en utsiktspunkt – här är allt så platt!

Både småstadsmentalitet och framåtanda

Yrkesmässigt ser Mark och Emelie både fördelar och nackdelar med Åland. Mark arbetar med marknadsföring och har nyligen börjat ett nytt jobb som Marketing Coordinator vid teknikbolaget Enfuce.
- Åland är traditionsbundet och har något av en småstadsmentalitet. Samtidigt finns en öppenhet för nya saker som jag tror är typisk för både Finland och Norden, men som är starkare på Åland tack vare självstyrelsen.

Båda nämner framåtandan, som de tycker är oväntad på en så liten plats.
- Åland är fascinerande och jag tycker det är lovande att det finns så många moderna och dynamiska företag som söker sig till den internationella marknaden, särskilt inom tech-branschen, säger Mark.

De tycker också att det är ett stort plus att ha tillgång till så mycket service.
- Egentligen är det otroligt att Åland har ett eget sjukhus, en högskola och tillgång till så många olika typer av tjänster, säger Emelie. Det är inget du kan ta för givet i ett samhälle med bara 30.000 invånare.

För Emelie, som egenföretagare, är skattegränsen däremot utmanande.
- Ja, näthandel är svårare härifrån på grund av skattegränsen. På Dress like Marie har vi löst det genom att flytta lagret till fasta Finland för att underlätta frakten till övriga Norden och Europa.

Hon tycker ändå att Åland är gynnsamt för företagare.
- Se bara hur många företag det finns på Åland – och vilka resurser småföretagarna har. Ålands Näringsliv till exempel, och tillgången till praktikanter från högskolan.

Lugnet och naturen

Sammanfattningsvis trivs Mark och Emelie med livet på Åland. De uppskattar särskilt lugnet och närheten till naturen.
- Som företagare har du alltid mycket att göra, men jag tycker ändå att det är lätt att hitta en balans mellan jobb och fritid på Åland – och det värdesätter jag högt!

Ibland blir ölivet däremot för lugnt. Därför ser Mark till att regelbundet lämna Åland för att fylla på med lite storstadsintryck. Vänner, musik, barhäng, matupplevelser ­– och framförallt rejält med trängsel.
- Ja, jag behöver det – volume and diversity, rubbing shoulders with a lot of people!

Annars känns Åland mer och mer som hemma.
- Jag älskar när vänner kommer på besök, när jag visar dem våra favoritplatser känner jag mig nästan som en ålänning.

Ett steg närmare kom Mark och Emelie förra sommaren när de skaffade en egen båt. Båda skrattar och skojar:
- Ja snart är vi ålänningar på riktigt – nu behöver vi bara en stuga någon kilometer från huset som ligger ännu närmare vattnet!

starta eget på Åland