Kultur och nöje

På Åland lever kulturen. Utbudet är stort för både den intresserad publiken och alla aktiva utövare.

Konserter och festivaler

Flera musikfestivaler, konsertserier och stämmor äger rum varje år. Det kan vara allt från orgelfestivaler till rockkonserter. Även om utbudet är störst under turistsäsongen ljuder musiken året om. Bland annat vid kultur- och kongresshuset Alandica i Mariehamn.

Konst, historia och teater

Det finns flera muséer, från små gårdsmuséer runt om på landsbygden till Ålands kulturhistoriska museum i Mariehamn. I Mariehamn ligger också världsberömda Ålands sjöfartsmuseum som berättar mycket om hur välståndet byggdes upp i början av 1900-talet.

Konsten är viktig för ålänningarna och det finns ett flertal gallerier och många aktiva konstnärer som gärna välkomnar besökare till sina ateljéer.

Teater visas regelbundet. Amatörteatern är levande med många intresserade. Sommartid bjuder teaterföreningarna på flera historiska skådespel och även teater i det gröna.

Ett rikt kulturliv

Mariehamns stadsbibliotek är en av stadens vackraste moderna byggnader både ut- och invändigt. Det satsas på kultur i form av böcker, tidningar, internet, uppträdanden och seminarier. Litteraturdagarna i Mariehamn i mars är en nordisk kulturaktivitet som allt mer låter tala om sig. Poetry Slam är en annan. Det stora kultur- och kongresshuset, Alandica, slog upp portarna under våren 2009.

På Åland är konsthantverkstraditionen levande och runt om på Åland verkar konstnärer och designers inspirerade av åländska traditioner kombinerat med nyskapande. Ålands konsthantverkare och designers har haft stora framgångar. Efter en av de många hantverkskurserna på Åland kanske du är en av dem.

Mer om det åländska kulturlivet hittar du bland annat på följande platser:

Levande nöjesliv

Finns det ett åländskt nöjesliv på vintern? Javisst. Det är förstås inte lika intensivt som i mitten av juli, men ändå långt mer levande än på många andra orter av motsvarande storlek.

När dagen går över till kväll finns underhållning för alla, långt in på småtimmarna. I Mariehamn är det tätt mellan barer, pubar och nattklubbar. I centrum finns dansgolv för alla smaker. Det är alltid bara en kort promenad till nästa ställe så du kan lätt prova dig fram tills du hittar din favorit.

Du kan se teater, shower och konserter eller besöka någon av de utmärkta restaurangerna. Sommartid är utelivet värdigt en storstad med mängder av musik- och nöjesevenemang.