7 myter om Åland

Det finns många påståenden om Åland som inte stämmer – här tittar vi närmare på sju av de vanligaste missuppfattningarna. Visste du det här om Åland?

1. Du måste vara ålänning för att få jobb

Nej, inte alls. Åland behöver dig och din kunskap. Här är arbets­lösheten låg och vi har brist på människor med rätt kompetens. Syssel­sätt­nings­situationen är med andra ord ­mycket bra. Det är stor efterfrågan på ­långsiktig ­arbetskraft, särskilt inom sjukvård, IT/teknik, juridik, service, skola och barnomsorg.

I siffror ligger arbetslösheten på 2–4 ­procent. Sysselsättningsgraden är hög och det finns goda möjligheter till jobb.

2. Du får inte köpa bostad

Du kan visst köpa bostad på Åland. När du flyttar kan du köpa hus på planerade områden bara du ansöker om jordförvärvstillstånd. De flesta områden ligger vackert och naturnära, vissa med sjöutsikt och båtplats. Aktie­lägenhet är ett annat alternativ. Då behöver du inget jordförvärvstillstånd.

3. Inflyttade får inte starta företag 

Självklart får du starta företag som inflyttad. Åland har lång tradition av entreprenörskap och välkomnar varmt likasinnade. Vi ser fram emot alla nya etableringar och speciellt dina goda idéer. Välkommen att lämna in din ansökan om näringsrätt.

På Åland finns över 2 600 aktiva företag. Av dem har ca 85 procent mindre än fyra ­anställda. Många är enmansföretag men det finns också större företag med världen som marknad.

4. Åland är en isolerad ö med dåliga kommunikationer

Åland är 6 700 öar och ligger mitt i världen. Det görs många färjanlöp i dygnet och flygen går dagligdags. Blir du sugen på storstadsliv kan du enkelt sticka iväg på morgonen och vara tillbaka hemma på Åland samma kväll.

Med flyg är du i Åbo, Helsingfors eller Stockholm på mindre än en timme. En färjeresa tar ­cirka fem timmar till ­Finland och två till Sverige.

5. Åland är stendött när sommaren är slut

Sommaren är härlig på Åland. Festivaler och konserter avlöser varandra och strandlivet är alltid inom räckhåll. Sommartid är du kanske mest i vattnet, men vintertid kan du glida fram ovanpå. Med havet och skogen runt knuten är natur och friluftsliv alltid aktuellt. Föredrar du inomhus­aktiviteter rekommenderar vi kultur­huset Alandica som året runt gästas av artister och evenemang. 

Åland har flest idrottsanläggningar per capita i Finland och det finns aktiva föreningar och klubbar för så gott som alla intressen.

6. Får man ens flytta till Åland? 

Nästan 36 procent av alla som bor på Åland är födda någon annanstans. För personer i ­åldern 30–69 år är antalet inflyttade nästan 50 procent och i Mariehamn har över ­hälften av ­invånarna i åldersgruppen flyttat hit. I första hand från Finland, Sverige och ­Norden, men antalet inflyttare från ­utom­nordiska ­länder ökar hela tiden. Så ja, du är välkommen att flytta till Åland.

7. Åland lever på bidrag från ­Finland

Nej, det gör vi inte. Precis som övriga finländare betalar Ålands befolkning skatt, tull och avgifter till finska staten. Vi bidrar med 0,64 procent av Finlands skatteintäkter. Av det får vi tillbaka 0,45 procent (den så kallade klumpsumman) för att finansiera de utgifter som Åland tagit över från staten i och med självstyrelsen.