Kommunikationer till och från Åland

Avstånden är inte bara korta inom Åland utan också mellan Åland och världen.

Åland ligger mitt i Norden mellan huvudstäderna Stockholm och Helsingfors och kommunikationerna är goda. Den bekväma färjeresan till Sverige tar två timmar och till Finland fyra timmar. Färjetrafiken till Åland har tax free, vilket gör biljettpriserna förmånliga.

Till och från Åland

Våra goda kommunikationer gör det möjligt att resa till de närliggande storstadsregionerna på morgonen och återvända till Åland samma kväll. På mindre än en timme flyger du dessutom till Stockholm, Helsingfors eller Åbo.

Kollektivtrafiken

Det är smidigt att resa även inom Åland. Du kan ta dig till och från Mariehamn med buss och/eller skärgårdsfärja alla vardagar oavsett i vilken kommun på Åland du bor. Busslinjerna följer i princip huvudvägarna in till Mariehamn. Både buss- och färjtidtabellerna är anpassade efter arbetstiderna för dem som bor på landsbygden eller i skärgården och arbetar i stan.

Stadsbussen

Mariehamnsbussen går täta turer alla vardagar (måndag-fredag). Avgiften är 2 euro, oberoende av rutt. Barn under 12 år betalar 1 euro och barn under 6 år åker gratis.