Sommarjobba på Åland

Åland har hundratusentals besökare under sommaren. Havet är alltid nära och de flesta kommer för att njuta av bad och båtliv i vacker skärgårdsnatur. Här behövs du!

Tack vare turismen är utbudet av hotell, gästhem, stugbyar, campingplatser och gästhamnar stort på Åland. Här finns också ett stort antal restauranger, kaféer, barer och butiker som servar både sommargäster och lokalbefolkning. Dessutom finns det företag och föreningar som har cykeluthyrning och ordnar utfärder, golf, fiske samt olika sport- och träningsaktiviteter.

En del av turistföretagen är öppna året runt, andra öppnar till högsäsongen. Men oavsett vilket – sommartid behövs alltid en rejäl personalförstärkning för att kunna erbjuda den allra bästa servicen till alla.

Vanliga frågor om sommarjobb

Vad finns det för jobb?

Logiföretagen och alla restauranger och serveringar är stora arbetsgivare sommartid. De behöver bland annat kockar, servitörer, diskare, städare och receptionspersonal.

Butikerna behöver försäljare och kassapersonal. Mindre turistföretag söker ofta allt-i-allo-personer som är redo att hoppa in där det behövs.

Sommarvikarier är också viktiga inom en rad branscher som inte är direkt inriktade på turism, till exempel inom hälso- och sjukvård. På Åland finns förutom ett centralsjukhus, både offentliga och privata hälsostationer samt kommuner som är i stort behov av sommarpersonal.

Även företag i finanssektorn som banker och försäkringsbolag samt företag inom media erbjuder sommarjobb. På mindre företag får man ofta ta ett större ansvar och många sommarjobbare på Åland har fått värdefulla erfarenheter som på sikt lett till att de kunnat ta nya steg i karriären.

Var på Åland finns jobben? Och under vilken tid på året?

Flest sommarjobb hittar du i och i närheten av Mariehamn. Men det finns jobb över i stort sett hela Åland, det vill säga på landsbygden på huvudön och på skärgårdsöarna öster om den.

De flesta sommarjobb börjar i juni och slutar i augusti. Men många arbetsgivare uppskattar om du kan börja redan i april/maj och stanna till september/oktober. Det finns också korta inhopp på några veckor.

Upptäck Åland

Åland består av en huvudö där Ålands enda stad, Mariehamn med knappt 12.000 invånare, ligger. På huvudön är avstånden korta. Det är drygt 40 km från söder till norr och något längre från väster till öster.

Öster om huvudön ligger flera samhällen på egna öar. Till dem åker du med de mindre skärgårdsfärjorna - bara det är ett litet äventyr i sig.

Är det någon skillnad var på Åland jag väljer att jobba?

Egentligen inte, men det kan vara bra att veta att i Mariehamn med omnejd är det mer liv och rörelse och du har närmare till shopping och nöjen. Om du jobbar på en skärgårdsö bor du i ett mindre samhälle med ett mindre utbud men med större chans till fler mäktiga naturupplevelser. Vill du ta dig till Mariehamn får du räkna med en kombinerad färje- och buss-/bilresa på minst någon timme. Havet, klipporna och hela skärgårdsnaturen däremot är nära var du än är på Åland.

Var hittar jag jobb att söka?

Du hittar alla sommarjobb bland platsannonserna. Välj Endast sommarjobb så har du många sommarjobb att välja mellan.

Listan fylls på hela tiden så gå gärna in ofta för att se om det finns något för just dig.

Sök bland lediga platser på Åland

Du kan också söka sommarjobb på Åland genom Nordjobb. Här hittar du mer info om Nordjobb.

Vilka meriter är bra att ha?

För de flesta jobb är det en fördel om du fyllt 18 år.

Att kunna flera språk, förutom svenska som är huvudspråket på Åland, är alltid bra liksom att du har körkort.

I vissa branscher, till exempel inom vård och restaurang, kan det också var en fördel eller ibland ett krav att du studerar eller kanske redan tagit en examen inom området.

Om du söker ett jobb där du ska hantera livsmedel i någon form måste du ha ett hygienpass. Ålands yrkesgymnasium ordnar regelbundet kurser på sex timmar, som avslutas med ett test innan du får passet. Du kan även delta enbart i testet om du tror att du redan har den kunskap som krävs.

Ett alkopass är en merit om du söker jobb på restauranger och kaféer där man säljer alkoholhaltiga drycker. Du kan tentera för att få passet på Ålands yrkesgymnasium.

Läs mer om kurser för hygienpass och alkopass på Ålands yrkesgymnasium

Service eller omsorg?

Här har vi samlat information för dig som vill sommarjobba i restaurang- och servicebranschen eller inom vården.