Ett givande och utvecklande arbete som ger mycket glädje!

Iryna Yurchyshyn från Ukraina och Biljana Dragnic från Serbien har mycket gemensamt. Båda arbetar som engagerade pedagoger inom barnomsorgen i Mariehamn och älskar att jobba med människor och barn. Till Åland flyttade de för ett liv med nya möjligheter för sig själva och sina familjer. 

- Jag och min man ville ha mer än vad vi hade i Ukraina, här såg vi det liv vi ville ha för våra barn, säger Iryna Yurchyshyn, som kom till Åland för åtta år sedan.

- Vi drömde om ett eget hus, och för fyra år sedan kunde vi förverkliga den drömmen.

Svenska är nyckeln

Numera arbetar Iryna Yurchyshyn och Biljana Dragic som barnledare inom barnomsorgen i Mariehamn, men vägen dit har inte varit enkel. Språket var ett första hinder. Iryna berättar att hon jobbade på mjölkgård och som städare innan hon såg till att lära sig svenska på egen hand.

- Eftersom jag bara hade arbetsvisum kunde jag inte delta i Medis-kurserna i svenska för inflyttade. Det var inte enkelt, men när jag väl hade svenskan fick jag komma på intervjuer till barnomsorgen. Nu jobbar jag på daghemmet Strandbacken.

Biljana Dragic flyttade i sin tur till Åland med sin man för tio år sedan. Även hon lärde sig svenska på egen hand, mycket genom att låna böcker från biblioteket. Det gick så bra att hon sen fick chansen att undervisa svenska för inflyttade på Medis i Mariehamn.

- Jag kom ganska fort in i arbetslivet, och sen flöt det bara på. De senaste åtta åren har jag arbetat inom barnomsorgen, just nu är jag barnledare på daghemmet Nyängen.

Ingen validering

Både Biljana och Iryna är redan utbildade lågstadielärare med universitetsexamen från Serbien och Ukraina, men eftersom länderna ligger utanför EU har deras utbildningar inte gått att validera i Finland.
- Om du flyttar från ett land inom EU är det mycket enklare. Trots att vi lade ner mycket tid och pengar på att översätta alla våra dokument och lämna in ansökningar och kompletteringar fick vi ändå inte våra yrkeskvalifikationer godkända.

Därför tipsar de andra som funderar på att flytta till Åland att översätta sina utbildningsdokument till svenska eller engelska innan flytten, eftersom man behöver få dokumenten stämplade i det egna landet. 

Dubbla utbildningar

Iryna och Biljana fick istället börja om från början. Studierna som krävdes för att få finländsk barnledarexamen är redan avklarade parallellt med heltidsjobb och familjeliv. Envisheten och tålamodet har de gemensamt, snart har båda också gått klart sina utbildningar till lärare inom småbarnspedagogik.

- Det har har verkligen varit tufft, samtidigt som jag är glad över möjligheten att kunna utbilda mig i vuxen ålder. Nu kan jag praktisera det jag lär mig direkt, och jag vet vad jag behöver och vill ha, säger Iryna, som också ser fram emot lite återhämtning när hon får sin examen nästa år.

- Jag längtar efter att ha mer tid för mina barn, och att göra saker bara för min egen skull. Sen kanske jag väljer att studera vidare igen i framtiden, det får jag se.

Biljana anser också att det är viktigt med återhämtning från studierna och att det finns tid till att njuta och vara tillsammans med sin familj. Hon tillägger att hon haft styrkan att kämpa vidare med jobb och studier eftersom hon befinner sig på en plats där hon känner sig trygg och accepterad.

- Åland är en härlig plats med vänliga människor som har tagit emot mig med öppna armar och hjälpt mig att få det arbete jag drömde om i mitt hemland.

Trivs inom barnomsorgen

Trots alla ansträngningar och extra arbete rekommenderar Biljana och Iryna andra intresserade att flytta till Åland för att jobba inom barnomsorgen.

- Vi känner stor tacksamhet mot barnomsorgen i Mariehamn och att vi får vara en del av den. Att jobba med små barn är verkligen ett givande och utvecklande arbete som ger mycket glädje. Dessutom är arbetsvillkoren goda och det finns alltid arbete – särskilt om du är specialist. Du har också möjlighet att gå kurser och vidareutbilda dig.

Båda uppskattar att barngrupperna är mindre och att det finns tillgång bra verktyg och resurser. Jämfört med tidigare erfarenheter tycker de att de har tid att vara närvarande pedagoger och att de hinner se och möta de enskilda barnen. De är glada över att det går att ha nära kontakter mellan personal, barn och vårdnadshavare. Fler i personalen betyder också möjlighet att lära av varandra.

- Olikheter berikar verkligen, vi har alla olika kompetenser som vi kan använda oss av!

Intensiva dagar i en högljudd miljö hör dock till nackdelarna. Dessutom kan det vara både utvecklande och utmanande att hitta lösningar för barn med olika behov.

- Samtidigt får vi tusen kramar varje dag!

Lugnare vardagsliv

I vardagen värdesätter Biljana och Iryna tryggheten i det åländska samhället och närheten till naturen och den friska luften. Bra barnomsorg och skola samt att det finns ett stort urval av idrotter och andra fritidsaktiviteter att välja mellan hör också till fördelarna.

- Det har tagit lite tid att lära sig den åländska kulturen och vänja sig vid lugnet när man kommer från större städer som vi, men nu uppskattar vi att barnen kan gå själva till skolan. När det är nära till allt blir livet också enklare. 

Numera ser de Mariehamn som en aktiv och levande stad som rymmer många olika kulturer.

- Du behöver bara acceptera att allt tar sin tid – att komma in i samhället, lära dig ett nytt språk och hitta ett jobb inom ditt yrke. Samtidigt är ålänningarna vänliga och hjälper dig när du är nyinflyttad!