Du får aldrig veta vad du gillar att göra om du inte prövar!

Catalina Nicas liv är allt annat än stillsamt. Hon är utbildad lärare, älskar att jobba med människor och tackar verkligen inte nej till nya utmaningar. På Åland har det tagit henne från lokalvårdare till biträdande rektor på Medis.

Catalina Nica flyttade till Åland från Rumänien med sin man för 16 år sedan. Då var tanken att bara stanna en kortare period i Finland. 

- Vi ville ha förändring och möjlighet att skapa bättre förutsättningar för vår familj. Då var jag 24 år och vi hade ett barn, nu har vi två. En sjuttonåring och en femåring.

Språket var nyckeln

Innan flytten hann Catalina jobba ett år som lärare i Rumänien och märkte att hon inte trivdes med det byråkratiska skolsystemet. I stället hörde hon mycket gott om skolan i Finland, och via vänner föll valet på Åland.

Övergången från Rumänien till det nya livet på Åland har däremot inte varit lätt för familjen. Eftersom ingen av dem kunde svenska var arbetsmöjligheterna till en början begränsade. Catalinas man är ingenjör och hade en egen firma inom mobiltelefoni i Rumänien. På Åland fick paret i stället gå mellan olika småjobb och arbeta med allt från tvätteri till städning. 

- Till sist kom vi till en punkt där vi verkligen ville ändra på vårt liv på Åland och hitta jobb inom våra yrkesområden, men vi kunde inte läsa svenska för inflyttade eftersom kursen krockade med arbetstiderna. Det slutade med att vi sa upp oss för att gå kursen, och när vi väl kunde språket lossnade det till sist för oss på Åland.

Studier och validering

Catalina nöjde sig däremot inte med att enbart bli godkänd i det allmänna språktestet, hon ville bli ännu bättre på svenska.
- Jag sökte till en hotell- och konferensutbildning och förbättrade min svenska samtidigt fick jag en ny yrkesutbildning. 

Efter det har Catalina ytterligare studerat till hälsokommunikatör och ledare inom städteknik. Hon har också jobbat på Hotell Arkipelag som lokalvårdare, i serveringen och som vikarierande husfru.

Kvar fanns ändå en längtan efter att jobba som lärare igen. Catalina kontaktade därför utbildningsbyrån vid Ålands landskapsregering för att få sina lärarstudier validerade, vilket underlättades av att Rumänien är ett land inom EU.
- Numera är jag behörig lärare även på Åland!

Svenska för inflyttade

På Medis vid Mariehamns stad hamnade Catalina för fyra år sedan när man behövde en assistent för kurserna i svenska för inflyttade (SFI).
- Jag gick in med min CV och min ansökan i handen, och fick jobbet!

Det som började som ett vikariat slutade med ett lärarjobb och egna SFI-grupper för Catalina. Däremellan har hon även hoppat in som administratör på kansliet samt vikarierat som praktiksamordnare och informatör vid Kompassen, som riktar sig till inflyttade från utomnordiska länder. Just nu är hon biträdande rektor vid Medis samt ansvarar för SFI-kurserna och för svenska för inflyttade i arbete (SIA).

Vad om händer i framtiden vet hon inte, annat än att hon vill fortsätta att jobba med människor.
- Du får aldrig veta vad du gillar att göra om du inte prövar! Jag trivs bra där jag är och vill gärna jobba med inflyttade, men säger heller inte nej till nya utmaningar.

Ny på Åland

När familjen Nica flyttade till Åland fanns varken Kompassen eller annan samlad information för inflyttade. 
- Vi var tvungna att söka oss fram själva i stället för att bara gå till Kompassen och fråga efter den information vi behövde.

Förutom att vända sig till Kompassen tipsar Catalina andra inflyttade att aktivt söka nya vänner från Åland, som kan hjälpa till med kontakter, ge tips och svara på frågor. 

Det trygga lugnet

Catalinas man har numera egen byggfirma, och familjen bor i hus i Möckelö Strand nära Mariehamn. Efter 16 år på Åland ser 17-åriga dottern sig som ålänning och detsamma gäller familjens 5-åriga son, som älskar den nordiska maten. 

- Med tiden blir vi vuxna också mer åländska. Vi tänker fortfarande på Rumänien som vårt hemland, men vill inte flytta tillbaka. Vi har valt att fokusera på barnen, och varken orkar eller vill börja om från början någon annanstans.

Catalina ser tryggheten och de fina förutsättningarna för barnfamiljer som stora fördelar med Åland. Hon uppskattar också lugnet och naturen. Åtminstone på sommaren, vintrarna tycker hon ännu att är lite för långa. 

- Vi har arbetat hårt och kämpat för att göra livet bättre för våra barn – därför bor vi på Åland!