Nyblivna krögarparet fixar allt från fika till à la carte

När gotlänningarna Sandra och Peter Lorentzon fick möjlighet att starta upp och driva restaurang och café i nya gallerian Telegrafen mitt i Mariehamn antog de genast utmaningen. 
- Vi gillar när det händer saker!

Familjen Lorentzon med sönerna Douglas och Victor flyttade från Gotland till Åland för snart två år sedan för att få mer familjetid och samtidigt slippa undan Peters jobbpendlande mellan Gotland och fastlandet. Tanken var att den första tiden på Åland skulle vara lugn, men i stället skaffade familjen i snabb takt både hundvalp och ett hus att totalrenovera. Knappt hade de besluten hunnit landa innan nästa utmaning dök upp, och blev antagen. 

- Vi som tänkte att vi inte skulle ha fler projekt på ett tag, max en båt till sommaren. 

Mötesplats i centrum

Inriktningen mot café och restaurang är annars ganska given. Sandra och Peter har lång erfarenhet av restaurang- och servicebranschen, och paret hade redan börjat hålla utkik efter intressanta lokaler.

- På sikt ville vi hitta något att driva själva och var ute och spanade lite, men då tittade vi efter mycket mindre lokaler. 

Plötsligt dök erbjudandet om Telegrafen upp och allt gick snabbare än planerat.
- Vi fick en så bra matchning med vår hyresvärd Eriksson Capital, våra idéer gick verkligen hand i hand med vad de sökte.

Numera är Sandra och Peter nyblivna krögare på Åland, och renoveringen därhemma får vänta ett tag. I stället fokuserar paret på att bygga upp verksamheten kring Telegrafens restaurang Sjöfolk med vinbar och deli samt Café Å. 

- Vi vill ha ett helhetsgrepp där våra gäster känner att caféet, restaurangen och vinbaren hör ihop. Med tre samlingspunkter i samma hus blir det också möjligt att samarbeta när det behövs, till exempel kan vi fördela personalen efter behov och deras intressen. 

Tacksamma över teamet

Erfarenhet av att starta upp nya verksamheter har paret sen tidigare, men att göra det i egen regi och i ett annat land är nytt. När familjen flyttade till Åland läste Sandra till affärsutvecklare och praktiserade då på Ålands Näringsliv och Visit Åland, vilket har varit till nytta i processen.

- Vi har också använt alla kontakter vi hunnit få sen vi flyttade till Åland, och är ödmjuka inför personalens kunskaper. Vi får verkligen mycket hjälp av vårt fantastiska team, här finns en bred kunskap och många olika erfarenheter.

Annars tycker Sandra och Peter att det är en fördel att vara nya på Åland och inte så färgade av branschen. Kopplingen till Gotland underlättar dock eftersom likheterna med Åland är många.

- Vi känner igen ö-mentaliteten och problematiken med att ha en intensiv högsäsong och lugn lågsäsong och vet vad det innebär. Samtidigt har vi goda exempel från Visby på att det går att driva restaurang och café året om i större utsträckning.

Många hattar

Under uppstarten går en stor del av arbetstiden åt till att vara med och sköta driften. Det blir mycket praktiskt arbete parallellt med det administrativa. I grunden ligger parets affärsidé med mål och visioner att jobba mot.

- Vi har verkligen många hattar! Det tar tid att sätta ett koncept, just nu fokuserar vi på att få fart på allt. Vi lyssnar på våra gäster, hyresvärden, teamet, leverantörer och branschkollegor och ställer deras synpunkter mot visionen vi jobbar mot.

Förutom att vara egenföretagare är Sandra och Peter numera arbetsgivare för närmare 30 anställda, vilket också är en ny utmaning. Trots att det finns många likheter mellan Sverige och Finland skiljer sig till exempel fackets regler, så det är mycket att sätta sig in i. Utmanade är också skattegränsen med sina begränsningar och allt extra arbete den medför.

- Särskilt skattegränsen är tuff och har tagit mycket tid, och gör det fortfarande.  

Alltid nära

Hur går det då att kombinera egenföretagandet med tid för familjen? Ganska bra, tack vare de korta avstånden. Familjen bor i Mariehamn med promenadavstånd till jobb, skola och fritidsaktiviteter. Båda barnen har ett stort fotbollsintresse, och spenderar mycket tid på fotbollsplanen. Äldsta sonen Douglas har börjat gymnasiet och hoppar också in som servitörslärling i restaurangen.

Någon båt har det däremot inte blivit än. Kanske till nästa sommar?

starta eget på Åland

Grundläggande information för dig som vill bli egen företagare på Åland hittar du hos Ålands Näringsliv:

Läs mer om vägen mot ett eget företag på Naringsliv.ax

Checklista för företagare på Naringsliv.ax

Du kan även hitta mer information om att etablera företag på Åland på Alandliving.ax:

Starta eget företag på Åland

Bra att veta inför flytten

Skapa din egen checklista inför flytten till Åland

Information för dig som söker nytt jobb

Familjeliv på Åland

Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.