"Om jag skulle födas igen skulle jag gärna göra det på Åland"

Hesther Bakker från Holland praktiserar på Ålands museum och jobbar som bäst med sommarens specialutställning ”Talar föremålen svenska?”. Man kan undra hur hon hittade till det åländska museet och det korta svaret är: Ett stort intresse för det svenska språket.

- Ända sedan jag såg filmerna om Pippi Långstrump i barndomen har jag gillat svenska. Språket låter som en sång i mina öron, säger hon som ledigt låter sig intervjuas på svenska.

Efter Pippi tog hon del av allt möjligt annat på svenska som hon kom över som tidningar och filmer. Hon läste och övade på egen hand, reste gärna till Sverige under semestrarna och för några år sedan deltog hon i en kurs i svenska i Uppsala.

- Jag skriver kolumner på nätet på holländska och översätter dem till svenska. Eller jag skriver att jag ”försöker översätta dem”, säger hon medveten om att allt inte blir perfekt.

Ville byta karriär

Hesther Bakker bor i regionen Drenthe i nordöstra Holland nära den tyska gränsen. Där har hon i många år arbetat som terapeut inom barn- och ungdomspsykiatrin. Men för en tid sedan kände hon sig mogen för att byta karriär – att göra något som hon blir glad av och låta sin kreativa ådra få mer plats. Det ledde till att hon började arbeta på ett litet museum i hembygden.

När hon sedan besökte Migrationsmässan i Holland pratade hon en del med representanter för Åland Living som var på plats. Det i sin tur ledde till att hon sedermera skickade ett mejl till Ålands museum – uppmuntrad av Jan-Erik Rask, Hollands honorärkonsul på Åland, som hon kontaktat och frågat om det gick för sig – och undrade om hon fick komma på oavlönad praktik under ett par veckor. Svaret kom omgående: Välkommen!

- Jag tyckte att det var värt att testa och min familj i Holland, make och vuxna barn, är förstående och unnar mig att testa något nytt. Därför är jag här under fem veckor och det känns bra. Jag är med ”på riktigt” i utställningsprocessen och känner att mina åsikter tas på allvar, säger hon.

Det är mycket jobb bakom kulisserna innan en utställning är klar – från att planera i detalj vilka föremål som ska ställas ut och hur de ska presenteras och beskrivas i text till allt praktiskt arbete som att måla och bygga montrar.

Har besökt Åland tidigare

Åland var inte en helt ny bekantskap för Hesther. Under ett besök i Sverige för några år sedan körde hon och maken runt i Roslagen och kom till Grisslehamn. Där såg de Eckerö Linjens reklam för Åland och blev nyfikna. Vad månne väntar bortom havet?

- Den gången hade vi inte tid att ta färjan till Åland, men ifjol hann vi med ett besök och körde runt. Vi var bland annat till Vårdö och Geta, säger hon.

Hesther säger som många andra som kommer från andra länder till Åland.
- Det är lugnt här, mindre stress och press. Vi är så många i lilla Holland och jag är van vid ett helt annat köande och kämpande för att få en plats, oavsett vad man vill göra. Här finns inga köer alls.

Det känns också väldigt tryggt.
- Jag kan vandra i skogen utan att känna mig det minsta rädd. Det är också fantastiskt att ha så mycket fin natur så nära. Jag har cyklat en del på kvällarna och bland annat besökt naturskyddsområdet på Nåtö där det växer orkidéer.

Några saker förvånar: Att butikerna i Mariehamn (utom livsmedelsaffärerna) stänger så tidigt och att fartygen till Åland verkar mer inriktade på mat, shopping och nöjen än på ren transport.

Däremot är det svårt att klara sig på Åland utan egen bil. Det finns förvisso bussar men de går rätt sällan och det krävs noggrann planering om man ska göra en utfärd till landsbygden eller skärgården.
- I Holland behöver man inte ens titta på en turlista. Man vet att det alltid kommer en buss eller ett tåg inom kort, från tidig morgon till midnatt.

Vill återvända

Hesther upplever att ålänningar är vänliga och hjälpsamma ­– när man väl kommer i kontakt med dem. Men det krävs en del egen aktivitet. Det verkar inte som om ålänningen i gemen ”hoppar på” utlänningar och vill veta mer om dem.

- Om jag skulle födas igen skulle jag gärna göra det på Åland. Det är ett fint ställe och jag trivs här. Men i dagsläget finns inga planer på att flytta hit, jag har min familj och mitt sociala sammanhang i Holland. Men jag kommer gärna på besök igen!