Allt klaffade för alla i familjen

Det är många bitar som ska falla på plats om en familj på sex personer ska flytta till en ny ort – från skolor till jobb och bostad – och helst ska det ske vid en tidpunkt som passar bra för alla.

Det lyckades för Catrine och Anders Mattsson med barnen Alexander, Isabella, Olivia och Sara som gjorde slag i saken och flyttade till Åland 2015. Familjen bodde då i Pargas, före det hade man bott åtta år i Stockholm. 

Åland var ingen ny bekantskap för familjen. Catrine växte upp här men flyttade till Åbo för att studera till sjukskötare 1993. Anders, som är från Pargas, har sin syster med familj på Åland. Det i sin tur har lett till att familjen ofta besökt Åland

Under åren i Pargas gjorde Catrine, som vidareutbildat sig till barnmorska, en del inhopp vid BB- och gynekologikliniken vid Ålands centralsjukhus.
- Det är en väldigt trevlig arbetsplats och jag började allt mer känna att jag gärna skulle flytta tillbaka till Åland. Men förstås – det skulle passa för oss alla, säger hon.

Fotboll på högsta nivå

En avgörande vändpunkt i familjens flyttplaner kom när de fotbollsspelande tvillingdöttrarna Isabella och Olivia fick kontrakt med laget Åland United; ett lag som spelar i högsta ligan i Finland. När förfrågan kom från Åland United var de 16 år och spelade i Pargas IF – Isabella som anfallare och Olivia som mittfältare.
- Det var jättehäftigt att få ett kontrakt med Åland United och en fin möjlighet att kunna utvecklas inom fotbollen, säger Isabella.

Samtidigt skulle de båda börja i gymnasiet och då passade Ålands lyceum nästan som hand i handske för dem. Lyceet har nämligen en idrottslinje, som Isabella valde, och en estetisk linje, som Oliva som är konstintresserad, ville gå på.

Sara, yngsta barnet i familjen, skulle börja skolan samma år och då passade en flytt till Åland även för henne. På så vis slapp hon eventuella skolbyten. Alexander, som är äldst i syskonskaran, var också med på noterna och han flyttade till Åland ett år tidigare än de övriga för att börja första året i Ålands lyceum. Numera studerar han ekonomi i Åbo.

Jobb ordnades

Jobb för föräldrarna då? Ja, Catrine hade inga problem att få jobb vid BB- och gynekologikliniken – först som vikarie och senare som fast anställd.  Anders, som studerat till ekonomie magister vid Åbo Akademi, fick jobb som ekonomichef på det åländska dataföretaget Carus. Han hade tidigare arbetat 18 år vid Nordkalk, som bryter kalksten i Östersjöområdet. Från 1997 till 2005 var han stationerad i Sverige och därefter i Finland med poster som affärsområdeschef och dotterbolags-vd med fokus på försäljning.

Anders trivdes på Carus men kände att han gärna skulle ta ett mer operativt ansvar, gärna på ett industriföretag där han kunde dra nytta av tidigare arbetserfarenheter, och en sådan möjlighet dök upp när tjänsten som vd för Ålands Skogsindustrier lediganslogs. Anders sökte och fick den och flyttade den 1 oktober 2019 in i vd-rummet i huvudkontoret i Godby. Företaget, som har cirka 50 anställda, köper upp och förädlar åländskt virke. En stor del av produkterna som sågad vara och cellulosaflis säljs på export.
- Jag gillar utmaningar och det känns bra så här långt, säger han.

Trevlig skola

Isabella säger att det blev mycket nytt på en gång – både ny skola och nytt fotbollslag på hög nivå – och det blev långa och intensiva dagar.
- Efter skoldagen väntade bilen som tog oss till träningen och på veckosluten var det ofta match. Men det gick bra och jag trivdes. Ålands lyceum är en trevlig skola med bra stämning och möjligheterna att spela fotboll på Åland är fina med bra planer och hallar. Vi har en bra gemenskap i laget och spelarna kommer från flera olika länder. Det är både givande och lärorikt att ta del av andra kulturer, säger hon.

Systrarna tog studenten 2018 och Isabella gick sedan en termin på college i USA där hon också spelade fotboll. Sedan återvände hon till Åland United och har vid det här laget – efter fyra säsonger – tagit två brons och ett cupsilver med laget. Olivia har sedan början av juli i år spelat i USA.

Nybyggt i Mariehamn

Familjen bor i ett eget nybyggt hus på ett nytt bostadsområde några minuters cykelväg från Mariehamns centrum och på gångavstånd från en badstrand. Sara går på femman i samma skola, som hon började i, och dit går hon längs en gång- och cykelbana.
- Jag gillar min skola, säger hon. Och sen spelar jag fotboll och går på dans flera gånger i veckan.

Med många barn och många aktiviteter blir det en hel del skjutsande och åkande hit och dit. Därför var valet att bo i Mariehamn givet för familjens del – de ville bo ”så mitt i smeten som möjligt”.
Catrin sjunger i kör och spelar tennis. Anders håller formen med löpning och cykling.
- Det finns bra förutsättningar för cykelträning på landsvägarna. Man kan välja lite mindre trafikerade vägar och dessutom har det byggts en del nya cykelvägar. Det blir rundor på 50-60 km för min del, säger han.

Passa färjetider

Vad saknar man på Åland? Inte mycket, verkar det som. Mest kanske alla goda vänner från åren i Pargas ”men det är inte långt att åka och hälsa på dem”.
- Det tar ett litet tag att vänja sig vid att man alltid måste passa färjetider när man ska härifrån och att stormar ibland kan ställa till det så att en tur ställs in, säger Anders.

- Det här känns jättebra. Vi har tidigare bott på olika ställen åtta-tio år i taget men jag tror och hoppas att vi blir här längre, säger Catrine.