Åland Living träffar åländska mäklar vid Café Å i Mariehamn.

Hitta hem på Åland – mäklarna tipsar!

Just nu är många nyfikna på Åland. Det märks bland annat genom ett ökat antal förfrågningar efter lägenheter och hus i Facebook-gruppen ”Bostäder på Åland”. Åland Living passade därför på att träffa mäklarna på Åland för att höra mer om läget på fastighetsmarknaden.

Åländska mäklarna Lyyski Fastigheter, Aktia Fastighetsförmedling Åland, Fastighetskonsult och Mäklarhuset håller med om det ökade intresset och poängterar samtidigt att det går att köpa hus på Åland även som nyinflyttad utan hembygdsrätt.

- Utbudet på fastigheter är också väldigt fint just nu, för närvarande finns det nära 400 objekt till salu på marknaden!

Du behöver alltså inte ha hembygdsrätt för att köpa hus, radhus, lägenhet eller tomt på Åland. Enklast är det om du köper i ett planerat bostadsområde eller i en bykärna, men det är inget absolut krav.

- Det viktiga är att ditt husköp gäller fast bosättning i ett närområde.

Inför fastighetsköpet

För att få köpa en fastighet på Åland behöver du däremot jordförvärvstillstånd, som beviljas av Ålands landskapsregering. Här ser mäklarna att det finns utrymme för förbättringar och efterfrågar en snabbare ansökningsprocess.

- Långa väntetider kan leda till att man som köpare inte vågar ta steget. Ibland är behandlingstiderna så långa som 3-4 månader, det är alldeles för länge.

Villkoren för köp kan även upplevas som krångliga och otydliga. Här svarar mäklarna gärna på frågor och kan vid behov hjälpa till i kontakten med myndigheterna.

Köpare som planerar att genomföra köpet innan flytten till Åland kan också stöta på problem om de ännu inte har hunnit skaffa finsk personbeteckning, vilket behövs i ärenden med finska och åländska banker.

Ett alternativ till att köpa är annars att hyra sitt första boende på Åland. Både Lyyski Fastigheter och Mäklarhuset förmedlar regelbundet hyresbostäder. Främst lägenheter eftersom hyresnivån för bostadshus ofta är hög. För barnfamiljer finns lägenheter med fyra rum och 100-120 kvadratmeter.

Fördelar som lockar

Många fastighetsköpare är från Sverige, men det finns ett intresse för att bosätta sig på Åland även i Nederländerna, Belgien och Tyskland. Flera av de ukrainare som flytt hemlandet väljer också att skaffa en egen bostad och planerar att stanna kvar. Bland de inflyttade finns främst barnfamiljer, men även pensionärer som flyttar närmare sina barnbarn.  

Potentiella köpare lockas av lugnet och naturen samt tryggheten och tilliten i samhället. Det livliga förenings- och kulturlivet sticker också ut, här finns något för alla. Skolväsendet med små klasser, bra lärare och fina internationella skolresultat är också uppskattat. För den aktiva barnfamiljen är tillgången till förmånliga fritidsaktiviteter utan köer ytterligare en fördel. Dessutom kan barnen cykla själva till skola och kompisar.

Omtyckta områden bland nyinflyttade är Mariehamn och bostadsområden i närheten av Mariehamn, som Solberget och Möckelö strand som ligger nära både skolor och dagis. Det centrala boendet underlättar också när man som nyinflyttad ska ta sig in i samhället.

- Många köpare blir dock glatt överraskade när de upptäcker vad den åländska närheten, eller 10 minuter till allt, betyder i praktiken.

Dagens köpare är annars förberedda köpare, som kollat upp området och till och med varit i kontakt med skolorna innan köpet.
- Sen finns det alltid några som inte har koll och till exempel tror att du behöver ställa dig i kö till skolorna, vilket inte stämmer. Det är bara att anmäla ditt barn till kommunen du flyttar till.  

Fråga oss!

Intresset för Åland är med andra ord stort. Det märks även genom att antalet frågor om bosättning och flyttrådgivning ökar hos oss på Åland Living. Ta kontakt för för personlig vägledning och hjälp med flyttplanerna – vi tipsar om jobb, boende, skola och fritidsaktiviteter.

Välkommen till Åland – hör av dig med dina frågor!

Bra att veta

Kan jag köpa boende på Åland utan hembygdsrätt? Svaret är ja!

Aktielägenhet

En aktielägenhet på Åland och i Finland går inte att jämföra med en svensk aktielägenhet, den motsvarar mer en svensk bostadsrätt.

På Åland är en aktielägenhet en lägenhet som du köper och äger, ofta i ett bostadsaktiebolag (BAB). Du äger då ett visst antal aktier i bolaget vilket ger dig rätt att äga och bestämma över din lägenhet i huset. Det kan vara ett lägenhetshus, radhus eller i vissa fall även ett parhus. Aktielägenheten är din egendom och du väljer om du bor i lägenheten själv, eller om du vill hyra ut den till en hyresgäst enligt ditt val. Till skillnad från en svensk bostadsrätt finns det inte någon förening som ska godkänna dig som köpare, eller din hyresgäst om du köper på spekulation.

Köp av aktielägenhet kräver inget jordförvärvstillstånd. Det finns heller inget tvång på att du ska folkbokföra dig på Åland.

Varje månad betalar du ett vederlag (månadsavgift) som täcker bolagets gemensamma driftskostnader och eventuella lån. 

Bostadsrätt

Bostadsrätt i Finland motsvarar inte en bostadsrätt i Sverige. Som första insats betalar du cirka 15 procent av bostadens marknadsvärde, vilket ger dig och din familj rätt att nyttja bostaden så länge ni önskar (barnen har möjlighet att ärva). 

Insatsen får du tillbaka med eventuell indexjustering om du säljer din bostadsrätt. Försäljningen sker genom att föreningen löser tillbaka bostadsrätten. Du får inte sälja eller konkurrensutsätta en finsk bostadsrätt på öppna marknaden och göra försäljningsvinst, som du kan göra med en svensk bostadsrätt eller finsk aktielägenhet.

Varje månad betalar du en månadsavgift som motsvarar en normal marknadshyra. Bostadsrätter i Finland har generellt ganska dyra månadsvederlag på grund av räntor och amorteringar på föreningens lån för byggkostnaderna.

Fastigheter

Med fastighet menas främst villor, småhus och bostadshus med tillhörande tomt. En fastighet kan även vara en tomt utan bostad. Så länge fastigheten är tänkt för fast bosättning, ligger i ett planerat område, bykärna eller liknande närområde, har en tomt på maximalt 4.000 kvadratmeter och inte gränsar till strand kan även nyinflyttade utan hembygdsrätt köpa den. Du behöver dock ansöka om jordförvärvstillstånd från Ålands landskapsregering, som i sin tur inhämtar godkännande från kommunen.

Kontakta respektive kommun för info om planerade bostadsområden och tomtmark.

Hyresrätt

Ifall du inte hittar rätt objekt att köpa kan du alltid börja med att hyra en lägenhet. När du hyr din lägenhet finns inga krav på vare sig hembygdsrätt eller jordförvärvstillstånd.

Fastigheter till salu

Besök Fastigheter.ax för fastigheter till salu på Åland.

Vad är jordförvärvstillstånd?

Landskapsregeringen kan bevilja jordförvärvstillstånd så att du kan äga mark för fast bosättning även om du inte formellt har fått hembygdsrätt. Villkoren är bland annat att fastigheten är ligger på planerat område och är mindre än 4000 kvadratmeter.

Handläggningstiden är två till tre månader. Som remissinstans fungerar den kommun där fastigheten är belägen.

Tips till dig som vill köpa boende på Åland!

1. Börja med att söka efter mäklare på Åland nätet. Du kan begära in referenser från banker eller advokatkontor om du känner dig osäker på din mäklare. 

2. Bekanta dig med objekten på mäklarnas egna webbplatser. Ta reda på vad som är den normala prisbilden för ett boende i området du är intresserad av och bilda dig en uppfattning om vad du får för pengarna du investerar i ditt boende.

3. Åk till Åland, träffa din mäklare, lär känna samhället och åk runt och upptäck utbud och områden. Låt mäklaren visa dig olika objekt baserat på den information de fått av dig som kund.

4. Ha dina finanser i skick i ett tidigt skede, vänta inte med att ta kontakt med en lokal bank på Åland. Det är nämligen inte säkert att din bostad i Sverige går att använda som säkerhet i Finland. Som köpare från Sverige kan det därför löna sig att sälja bostaden i Sverige innan du köper på Åland. Ha ett färdigt lånelöfte.

Boka samtidigt in en tid med bankens familjejurist för att se över eventuella skillnader vid beskattning, arv eller separation.

5. När du hittat ditt objekt och känner dig redo att slå till går du igenom detaljerna för bud och budgivning samt kontrakt och administration med din mäklare. 

Tänk på att du flyttar till ett annat land om du flyttar från Sverige till Åland, var medveten om att det finns skillnader mellan länderna. Om man bortser från hembygdsrätt och jordförvärv har Åland samma regler som övriga Finland, men jämfört med Sverige finns många skillnader. Arvskatt och gåvoskatt skiljer sig till exempel, liksom regler kring lån och amortering. Fastighetsskatten varierar mellan kommunerna, vissa kommuner tar inte ut fastighetsskatt på stadigvarande bostad utan enbart för annan bostad.

6. Välkommen till Åland!

Var hittar jag bostadsannonser?

Om du söker bostad lönar det sig att läsa annonserna i:

På dessa sidor har du  möjlighet att kostnadsfritt annonsera själv.

Besök även fastigheter.ax – fastigheter till salu på Åland.

Finns det fler kontakter och försäljare av hus och lägenheter?

Hyresvärdar på Åland?

För bostad utanför Mariehamn kan du också kontakta respektive kommun direkt.

Läs mer om Ålands 16 kommuner