"Världens minsta metropol och goda kommunikationer!"

När Tanja Sabel flyttade till Åland för 15 år sedan var det med en Bachelor of Hospitality Management i bagaget. Siktet var inställt på turism och istället för att arbeta inomhus på ett hotell eller ombord på kryssningsfartyg valde hon Åland och ett sommarjobb på turistanläggningen Käringsund Resort & Conference.

– Jag älskar att vara utomhus och att paddla kajak, det var perfekt för mig, säger hon.

Efter Käringsund följde några år på resebyrå innan Tanja Sabel fick sin nuvarande anställning som Airport Manager på Mariehamns flygplats. Arbetsgivare sedan 7 år är Finavia Abp, ett bolag som driver flygplatserna i Finland.
– Som Airport Manager på Mariehamns flygplats är jag övergripande ansvarig för all verksamhet på flygplatsen. Främsta ansvarsområden är safety and security, brand och räddning samt service och underhåll.

Flygtrafik vardagar och helger

Tanja berättar att både Mariehamns tidigare stadsdirektör och den nuvarande direktören gärna kallar staden för världens minsta metropol. Tack vare det geografiska läget är flygförbindelserna nämligen mycket goda till Åland.
– Vi har en kort flygtur till två av Nordeuropas stora flygplatser, Helsinki Airport och Arlanda. Via dessa kommer du smidigt vidare ut i världen, säger Tanja Sabel. Vi har reguljär flygtrafik till Helsingfors, Stockholm och Åbo både vardag och helg med fem avgångar och fem ankomster per dag på vardagar. Optimalt skulle det vara om ännu fler passagerare flög och flygen kunde trafikera frekventare.  

Flygplatsen är öppen enligt de reguljära flygens turlistor. Just nu sju dagar i veckan, och från tidig morgon till sen kväll på vardagar. Det finns två kaféer, ett innan och ett efter säkerhetskontrollen, där du kan sitta ner och äta eller arbeta i väntan på avgång. Båda med fin utsikt över stationsplattan och landningsbanan. Stämningen på flygplatsen är familjär.
– Vi jobbar mycket med kundnöjdhet och att göra resan så smidig som möjligt för våra resenärer. Vi servar ett flyg i taget, så vi har tid att ta hand om våra resenärer.

Förutom reguljärtrafiken nyttjas flygplatsen flitigt av taxiflyg och privata charterflyg, ofta österifrån. Dessutom sker drygt 800 sjuktransporter med helikopter varje år. Under vår intervju kommer också ett litet sportflygplan in för landning.
– Ja, att flyga till Åland är rätt populärt bland allmännflygare, särskilt från Tyskland, Sverige och Finland, säger Tanja. Vi har också en aktiv flygklubb på Åland.

Vill locka fler turister att flyga till Åland

Enligt Tanja Sabel är majoriteten av resenärerna till och från Mariehamns flygplats affärsresenärer. Av de resande är det fler som reser till Åland än från Åland med flyg, det vill säga flygresenärerna till Åland är i större utsträckning icke ålänningar än ålänningar. En väsentlig passagerargrupp som reser från Åland är även de resenärer som reser för att få specialsjukvård. De reser oftast på de reguljära flygen till Åbo.

Tanja skulle gärna se att fler turister hittade till Åland med flygen.
– För Åland som helhet och för Mariehamns flygplats skulle det vara fördelaktigt att locka fler turister att välja Åland som resmål. Helst individuella turister som skulle resa med de reguljära flygen till Åland. Turismen till Finland från asiatiska länder, speciellt Kina, Syd-Korea och Japan men också Indien, växer kraftigt just nu. Så det finns stor potential. För den trafiken är Helsinki Airport en knutpunkt. Därifrån är det lika lätt att sätta sig på planet till Åland som till de populära turistdestinationerna Lappland och Lakeland. Åland har de egenskaper asiatiska resenärer värdesätter – ett unikt resmål med fina naturupplevelser och högkvalitativ mat. Dessutom har vi förhållandevis konkurrenskraftiga priser.

Vardagsliv med hög livskvalitet

Tillsammans med sambo och barn bor Tanja Sabel i ett egnahemshus i Mariehamn. Hon trivs bra med livet på Åland.
– Här har du hög livskvalitet. Det är nära till allt, och allt du behöver finns här. Om det blir problem är det lätt att nå ansvariga och få hjälp att lösa frågor.

På fritiden paddlar hon fortfarande gärna kajak, men har ett nytt intresse för SUP, Stand Up Paddle boarding.
– Det är långsammare, men ännu mer njutningsfullt. Åland har 17 000 kilometer strandlinje, så det finns mycket vackert att se.

Studerat vidare på distans

Förutom arbetet på flygplatsen och friluftsliv har Tanja hunnit studera vidare. Till julen har hon en Master’s degree inom ledarskap och servicedesign.
– Jag läste på distans via yrkeshögskolan Novia, som hade ett samarbete med Åbo Akademi och Turun Ammattikorkeakoulu. Utbildningen är på engelska och planerad för människor i arbetslivet, så det gick bra att kombinera med jobbet. Min arbetsgivare var också positiv till studierna så jag kunde delvis studera på arbetstid.

Vid de utbildningstillfällen som Tanja behövde vara på plats i Åbo kunde hon utnyttja Ålands goda kommunikationer.
– Ofta kunde jag resa på morgonen och komma tillbaka hem samma kväll.

Stort samhällsengagemang

Tanja Sabel har också ett stort samhällsintresse. Hon gillar att vara med och påverka och har gärna roller i viktiga och samhällsnyttiga bolag.
– Jag engagerar mig gärna i olika frågor. Under studietiden var det via Amnesty, nu är jag med i Zonta International och JCI Mariehamn, där jag var ordförande under 2018.

Utöver det sitter Tanja också i styrelsen för bland andra Kraftnät Åland och Energipartner Åland, där hon dessutom är delägare.
– Det är lätt att engagera sig på Åland, här finns många kunniga och intressanta människor att komma i kontakt med.

Frågan är bara hur hon hinner med allt.
– Mina uppdrag tar visserligen energi, men de ger ännu mer. Det gäller bara att hitta balansen och då hjälper det att bo på Åland. Här går ingen tid till spillo för pendling utan du hinner umgås med familj och vänner och ta hand om dig själv utöver arbete och andra engagemang.