Trivs med sina jobb och med tryggheten

Vägen till Åland var lång och skillnaderna är stora – på många plan – jämfört med deras hemländer Irak och Iran. Men Karo Amin och Eli Ghaderpour har skapat sig nya liv på Åland och trivs med sina jobb och med lugnet och tryggheten. Och snart flyttar de in i sitt nybyggda hus i Mariehamn!

Karo Amin växte upp i storstaden Sulaymaniyya, som är vackert belägen och omgiven av berg i irakiska Kurdistan. Han bodde en tid i Damaskus i Syrien innan han kom till Åland 2005 där han efter en tid fick jobb på slakteri- och charkuteriföretaget WJ Dahlman. I dag jobbar han som slaktare och styckare.

- Allt löste sig till det bästa när jag fick jobb på Dahlmans. Företaget är som mitt första hem och jag stortrivs. Jag har fått otroligt mycket hjälp och stöd av företagets chefer, bland annat när det gällt all pappersexercis kring uppehållstillstånd och liknande. Allt sådant är betydligt mer omfattande när man kommer från ett land utanför EU, säger han.

Eli Ghaderpour växte upp i Irans huvudstad Teheran och studerade ekonomi över sex år vid universitetet i Urmia.

De båda möttes i Iran när Karo var på semester och de gifte sig 2015. Sedan följde den stora frågan: Var skulle de leva tillsammans?
- Karo trivdes så bra på Åland och ville fortsätta att bo här, säger Eli som därför valde att lämna Iran för ett nytt och okänt liv långt hemifrån.

Språket viktigt

Det blev en stor omställning. Mariehamn med sina tomma gator kändes öde och tyst jämfört med det pulserande gatulivet i hemstaden och så var det förstås jobbet. Skulle hon kunna få det hon helst ville - ett jobb där hon hade nytta av sin långa universitetsutbildning?

Hon talade tre språk sedan tidigare – persiska, kurdiska och turkiska – och insåg att hon måste lära sig svenska riktigt bra. Hon gick på en SFI-kurs – svenska för inflyttade – och hon hade kortare jobb som korvpackare på Dahlmans och i en köttdisk i en livsmedelsaffär.
- Jag kan rekommendera SFI-kursen. Man lär sig även en hel del om hur samhället fungerar. Man blir lite modigare och vågar ta sig för mer, säger hon.

Hon såg även till att få sin examen validerad och den jämställdes med en finländsk examen som ekonomie kandidat.

När en tjänst som portföljadministratör vid Ålandsbanken annonserades ut i december 2019 sökte Eli det. Det blev en nervös väntan innan beskedet från banken kom: Jobbet är ditt!
- Det är ett drömjobb för mig och ett jobb som motsvarar min utbildning. Jag är otroligt tacksam över min chef och mina kollegor som stöttar mig och svarar på alla mina frågor, säger hon som har sin arbetsplats på bankens huvudkontor i Mariehamns centrum.

Byggt eget hus

Eli och Karo, som har kurdiska som hemspråk, har bott i en hyreslägenhet i ett hus som ägs av Mariehamns stads bostadsbolag Marstad. Till årsskiftet flyttar de in i sitt nya hus, som byggs på ett bostadsområde i norra Mariehamn.
- Allt kring husprojektet med bygglov och liknande har löpt på bra. Vi låter ett företag bygga huset men ska måla en del själva, säger Karo och tillägger:
- Från vår nuvarande bostad har jag promenerat till jobbet på Dahlmans på bara några minuter. Det blir lika kort avstånd från vårt nya hus!

- Det blir fantastiskt att få bo i ett eget hus, att få känna att det här är mitt, säger Eli.

Vardagen på Åland är fylld av arbete, träning – båda gillar att gå på gym – och umgänge med vänner.
- Det tar sin tid att hitta nya vänner på Åland, många är kanske blyga, så det gäller att ha tålamod. Men det går bra när man väl kommer över de första hindren, säger Eli.

Börjar uppskatta det nya

Som alla, som lämnat sitt hemland för att slå sig ner i ett nytt, kan man känna sig rotlös emellanåt. Men, säger Eli, man vänjer sig vid det nya och man lär sig också att uppskatta det.
- I början saknade jag pulsen och folkmyllret från Teheran. Nu njuter jag av lugnet och tystnaden. Jag uppskattar att jag kan vara hemma en kvart efter att jag slutat jobba för dagen i stället för att sitta i långa bilköer.

Det finns annat att uppskatta – närheten till naturen till exempel. Att kunna åka ut i skog och mark och plocka bär om man så vill. 

- Vi åker regelbundet till Stockholm, bland annat för att handla mat i orientaliska affärer och för att få uppleva lite folkvimmel, men jag är alltid nöjd när jag kommer hem till lugna Åland, säger Eli.

- Mariehamn är en bra plats för familjer, men jag har ett litet tips till den som funderar på att flytta. Gör det inte i november när det är mörkt och grått här, säger Karo.