Sommarjobbet som blev en helt ny livsstil

På Kökar i den åländska skärgården driver Natalie Björk från Närpes Brudhäll, ett hotell vid bryggkanten med restaurang- och gästhamnsverksamhet.

- Jag hade aldrig blivit krögare på en större ort. På Kökar känner jag att mitt arbete gör skillnad och att Brudhäll tillför ett mervärde för orten. Vi är en del av den motor som drar samhället, genom oss är det andra som också får sysselsättning, från turism till frakt och fastighetsservice. 

Förutom hotelldriften arbetar Natalie också framgångsrikt med att föra vidare kärleken till Kökar till både hotellgäster och personal.
- För mig har Kökar den perfekta kombinationen av ett litet samhälle och en internationell och öppen atmosfär. Folk är trevliga med fötterna på jorden samtidigt som de är väldigt världs-vana. De har rest mycket, flyttat hit från många olika ställen eller jobbat på sjön och sett världen. Det är varken instängt eller konservativt, utan väldigt agilt med en stor mix av olika bak-grunder. Under mina år här har antalet unga som bor här också ökat, det är väldigt roligt!

In i hotellbranschen

På Kökar hamnade Natalie av en slump. Hon var på väg hem till Åbo efter ett dansläger i Paris och tog vägen via Åland. När hon mellanlandade på Kökar fick hon höra att Hotell Brudhäll sökte personal. 
- Jag hade jobbat som lärarvikarie i Åbo hela vintern och inte alls tänkt sommarjobba, men hade redan varit ledig i sex veckor och började bli rastlös. Så jag gick in och frågade om de be-hövde en servitör.

Natalie började redan måndagen efter och trivdes så bra på både Brudhäll och Kökar att hon kom tillbaka året därpå, och även följande år. 
- Vi var ett litet kärngäng som kom tillbaka några somrar och slet som djur eftersom det alltid var lite brist på personal. Samtidigt hade vi fantastiskt kul! 

När ägarna gick i pension blev Natalie tillfrågad om hon ville ta över driften. Först var hon tveksam, men när hon fick med sig vännen och köksmästaren Valters Rozentals i projektet vågade hon ändå satsa. Tillsammans grundade de bolaget Destination Kökar Ab.
- Vi såg båda potentialen hos Brudhäll, läget och byggnaden är helt fantastisk!

Satsar på utveckling

Numera bor Natalie på Kökar året om medan Valters delar sin tid mellan Kökar och Riga. Båda satsar hårt på att ge sina gäster riktigt bra service, från bokning till hemresa, och med goda resultat.

- Sen vi tog över har vi fått upp verksamheten och ökat med 300 procent, det känns rätt häftigt! Förra sommaren hade vi 30 sommaranställda och med så mycket säsongspersonal är det viktigt med en verksamhet som gör det möjligt att ha anställda året om. 

Utvecklingen av Brudhäll sker kontinuerligt, till exempel genom att hålla hotellet öppet hela året. 
- Vi har lyckats få i gång lågsäsongen och haft gott om gäster åtminstone på helgerna. Hittills har alla våra lågsäsongsgäster varit väldigt nöjda, det visar att det absolut är möjligt att locka besökare till både Kökar och Åland andra säsonger än sommarhalvåret.

Nya Kökarsbor

Kärleken till Kökar består, och det är inte bara Natalie som fastnat för skärgårdslivet under åren.

- Vi är lyckligt lottade, vi är ett internationellt gäng som har hållit ihop under många säsonger och skapat en gemenskap där alla arbetar för att förverkliga potentialen vi ser i Brudhäll. Vi har också mycket personal från hela Europa som kommer tillbaka år efter år och stannar flera sä-songer, några har också flyttat hit på heltid. Hotellet och stället talar till väldigt många, även om det är klart att de suckar över de långa resorna ibland.