Sökte ett jobb på en global marknad - fann det på Åland | Bo på Åland

Sökte ett jobb på en global marknad - fann det på Åland

Annette Höglund - CCO Optinova

Huvudkontoret och två fabriker som tillverkar slang ligger på Åland. Ytterligare två fabriker finns i USA och en i Thailand.  Tio försäljningskontor, bland annat i Los Angeles, New York, Shanghai och Uppsala, servar kunderna som finns över hela världen.

Annette Höglund, försäljnings- och marknadsdirektör på Optinova Group, har funnit en kombination som passar henne perfekt – ett arbete med dagliga interaktioner på en internationell arena med trygga Åland som fast bas.

En världskarta hänger i Optinova Groups huvudkontor med ingång från gågatan mitt i Mariehamn. Många lampor lyser på den, en för varje punkt i världen där koncernen är representerad – antingen med fabriker eller försäljningskontor. I Optinovas fabriker på Åland, i USA och Thailand tillverkas slangkomponenter som säljs till sluttillverkare och som ingår i en rad olika produkter som vi omger oss med i vardagen. 

- Många av världens ledande tillverkare i sina branscher är våra kunder, säger Annette Höglund som tillträdde som försäljnings- och marknadsdirektör 2016. Industrislang finns i allt från kaffemaskiner till bilar, den medicinska slangen finns i applikationer som används inom sjukvården. Det handlar om högteknologiska komponenter som tillverkas med höga krav på kvalitet, precision och hygien.

- Om det tagits ett blodprov av dig är sannolikheten stor för att det tunna plaströret, som är en del av IV-kanylen, kom från vår fabrik på Åland, säger Annette Höglund.

Många år utomlands

Annette Höglund växte upp på Åland, utbildade sig till civilingenjör i teknisk naturvetenskap i Linköping och studerade programmering på mastersnivå i USA och Tyskland vilket sedermera ledde till en doktorsexamen.

Hon och maken har bott i större städer utomlands – i Manchester, Basel, Tübingen, Washington och Stockholm – och Annette har arbetat tio år för Schrödinger Group som utvecklar mjukvara för datastödd kemisk design.

- Mitt fokus låg på internationell försäljning och marknadsföring, säger hon.

Finns det rätta jobbet Åland?

Någonstans i bakhuvudet grodde dock en tanke på att återvända till Åland. Livet i stora städer har sina fördelar, men även en del nackdelar som blir speciellt tydliga när man får barn. Mycket av ens tid går åt till att transportera sig mellan hem och jobb, mellan hem och daghem och skolor. Det blir helt enkelt mindre tid över för både arbets- och familjeliv.

Familjen prövade även på livet i en småstad i Sverige, i Hjo, innan Annette på allvar började höra sig för om jobb på Åland. Men ärligt talat – hon hade svårt att tro på att hon skulle hitta något som passade hennes profil och önskemål. Hon visste nämligen precis vad hon ville ha – ett jobb på en global marknad med de största bolagen i världen och dessutom på en arbetsplats med visioner, hållbart ledarskap och banbrytande teknologiutveckling.

Tydliga framtidsmål

De första kontakterna som togs med Åland gav inga resultat. Hon sökte också olika jobb för storbolag i Europa. Sedan ringde Anders Wiklund, vd för Optinova Group, och undrade om hon var intresserad av jobbet som försäljnings- och marknadsdirektör. Ett jobb som faktiskt motsvarade hennes önskemål.

- Optinova Group har ett starkt stöd av ägarna, en ambition att utvecklas och har tydliga framtidsmål. Vi har flera starka konkurrenter runt om i världen men vi är redo att förändras för att bli ännu bättre och mer konkurrenskraftiga. Vi arbetar bland annat med strategisk placering av våra fabriker och säljkontor och vi strävar kontinuerligt efter att höja effektiviteten i tillverkningsprocesserna, bland annat genom nya digitala lösningar. Råvaran i alla våra slangar är polymerer, alltså ren kemi, och även där går utvecklingen framåt.

Jobbar mot alla tidszoner

I jobbet har hon daglig kontakt med ”alla tidszoner” – alla försäljningskontor rapporterar till henne –och jobbspråket är nästan uteslutande engelska.

En del av tiden är hon på resande fot. Det blir en handfull besök i Asien och USA varje år och dessutom kommer många kundkontakter på besök till Åland.

- Jag vill jobba med människor. Jag trivs med att ha ett drivet sälj- och produktionsteam och att med teamen få vara nära kundkontakterna. Nya affärsmöjligheter skapas i möten mellan människor. Jag har givetvis stor nytta av min ingenjörsutbildning när jag leder en tekniskt konsultativ säljorganisation. Det är viktigt att ha dialoger med ingenjörer på olika plan, säger hon.

Samhällsansvar

Personal rekryteras både lokalt och globalt och många olika kompetenser behövs – från maskinskötare till it-experter och säljare. Optinova Group är en stor arbetsgivare mätt med åländska mått – över 400 anställda totalt varav 220 på Åland.

- Det betyder också att företaget har ett stort samhällsansvar. Om det går bra och medarbetarna mår bra har det märkbara och positiva effekter för hela samhället. Det är en del som jag känner starkt för. Om vi är en attraktiv arbetsgivare kan vi locka fler att bosätta sig på Åland, säger Annette Höglund.

Hon ser också en viktig roll för Högskolan på Åland:

- Att erbjuda kortare utbildningar som kan kombineras med praktik på företag, tänk till exempel en sprintutbildning i hållbart ledarskap eller i marknadsföring i sociala medier. Man kan få hit gästföreläsare och -forskare från hela världen och en del av dem som kommer för att studera upptäcker förhoppningsvis Ålands attraktiva sidor och stannar här. Men det gäller att sluta tänka i traditionella utbildningsbanor och istället erbjuda det som marknaden söker – ett äventyr på en vacker plats.

Allt finns på nära håll

Att flytta är alltid en process. För Annette Höglund med familj – maken som är egenföretagare och som kan jobba med Åland som bas och tre barn i åldrarna 12, 8 och 6 år – har flytten till Åland givetvis inneburit många omställningar.

- Visst, det är en hel del att sätta sig in i även om jag som är uppvuxen här har en viss fördel. Skolan är bra och eftersom Åland är en ö finns ”allt” här, utbudet när det till exempel gäller fritidsaktiviteter är betydligt bredare än i andra orter med lika många invånare. Många är också engagerade i sitt samhälle, de är aktiva i föreningar och organisationer och tar tag i saker och ting. Det gillar jag. För egen del trivs jag med att ha havet så nära. Jag älskar att låta blicken vila mot horisonten. Jag är gärna utomhus, tränar och uppskattar strand- och båtliv. Sedan är vi mycket på vift, både i jobbet och privat, säger hon.

I dag bor familjen i ett hyrt hus i Jomala men ett eget nybyggt hus ingår i framtidsplanerna.

Vill du också jobba på Åland? Presentera dig för åländska arbetsgivare här.

Site by Strax