”Man kan snabbt få ta stort ansvar på sitt jobb” | Bo på Åland

”Man kan snabbt få ta stort ansvar på sitt jobb”

Annika Mäkelä

- På Åland får jag del av två drömvärldar – en storstadskänsla på jobbet och en boningsplats på landsbygden vid havet!
Det säger Annika Mäkelä, 29 år, som flyttade till Åland på våren 2018 för att jobba som producent och koordinator för Ålands största festival, Rockoff.

Natur och vattensport

Annika Mäkelä växte upp i Åbo och studerade eventmanagement i Helsingfors där hon sedan bodde och jobbade i sex år med många evenemang, bland dem Flow Festival och Nordic Business Forum. När jobbet som producent för musikfestivalen Rockoff dök upp på Åland kändes det helt rätt att söka det.
- Jag längtade till havet och ville bo närmare naturen. Jag gillar vattensporter och på Åland kan jag segla, surfa eller paddla SUP bräda efter en arbetsdag.

Åland var ingen ny bekantskap. Annikas morfar kom från Åland och hon har vistats här i stort sett alla lov sedan barndomen. Flera i släkten har fritidshus nära varandra vid stranden på norra Åland och Annika kunde ta över och färdigställa ett halvfärdigt hus där hon nu kan bo året runt.

Blir en liten metropol

Rockoff är en av Ålands äldsta festivaler – den ordnades för 23:de gången 2019 – och den längsta. Den håller på nio dagar i juli och fyller Mariehamn med musik och glädje. Det ska, enligt arrangörerna, finns något för hela familjen under Rockoff, där fokus ligger på pop och rock och många internationella artister uppträder.
- Hela staden lever upp och blir en liten metropol, säger hon.

Som producent ska man kort sagt se till att alla bitar faller på plats inför festivalen och det handlar om väldigt många bitar, inte minst när det gäller all logistik med alla artister som ska resa till och från Åland.
- Mitt arbete med festivalen är utspritt över hela året för att kulminera två-tre månader före festivalstart. Då är det fullt upp hela tiden.

Annika har också fått andra ansvarsområden inom företaget, som förutom Rockoff även driver restauranger i Mariehamn. Hon jobbar mycket med sociala medier och marknadsföring men även med ekonomi och administration.
- På Åland finns goda möjligheter att göra en snabb karriär inom olika branscher om man vill det. Här kan man snabbt få ett stort ansvar på sin arbetsplats, säger hon.

Hektiskt jobb - levande fritid

Jobbet kan tidvis vara hektiskt. Då är det skönt att sätta sig i bilen och köra 25 minuter till hemmet.
- Det är ingenting i tid räknat – åtminstone inte om man jämför med mina pendlingstider i Helsingfors – och då är jag på landsbygden och kan njuta av lugnet. Det blir en bra balans i tillvaron. Jag har också två hundar och då är det skönt att kunna gå rakt ut i naturen med dem.

Att man kan segla på Åland är knappast någon överraskning men vågsurfing på bräda, som Annika också ägnar sig åt – kan det faktiskt utövas på Åland?
- Jovisst. Det finns en del ställen som är lämpliga, bland annat i Eckerö. Men det gäller förstås att noga följa med väderrapporterna och försöka välja de dagar då det blåser lagom hårt från rätt riktning. Man kan hålla på tills isen lägger sig om man har en bra våtdräkt. Om det inte blåser alls kan man paddla SUP bräda. Det finns en vattensport för alla väder! I fjol testade jag också långfärdsskridskoåkning för första gången och det var jättehärligt.

Det finns massor att göra på Åland – många aktiva föreningar och ”Facebook-grupper för allt möjligt”.
- Åland känns väldigt levande och ålänningarna är företagsamma. Sedan är det självklart upp till en själv hur mycket man engagerar sig i och tar del av. Det jag saknar mest är möjligheten att åka snowboard i rejäla pister, men det finns faktiskt en liten backe här också där man kan stilla det största behovet.

Nära till storstan

Annika säger som många andra som bor på Åland: Om man känner behov av att andas storstadsluft är det nära till Åbo, Helsingfors och Stockholm.
- Min pojkvän bor i Frankrike och eftersom jag arbetar som mest intensivt under sommarhalvåret kan jag ta semester under andra årstider och vistas där.
- Jag är nöjd med mitt beslut att flytta till Åland. Därmed inte sagt att jag kommer att bo här för evigt men nu är jag här och det känns riktigt bra!

Site by Strax