Kreativ arbetsplats i en spännande bransch

Fina karriärmöjligheter, bra personalförmåner, roliga utmaningar och många vägar till personlig utveckling var det som fick Sara Björk-Södergård och Francois Maugis att välja spelbolaget Paf på Åland. I dag är de huvudansvariga för Pafs tech-organisation.

För Saras del var det en ungdomskärlek som förde henne från Stockholm till Åland för tjugo år sedan. Innan hon började på Paf hann hon studera ekonomi vid Uppsala universitet samt gå IT-programmet vid Högskolan på Åland och jobba hos teknikleverantören Eget, ett företag som senare blev uppköpt av Paf.

Francois är i sin tur född i Paris, men har länge haft en förkärlek för de nordiska länderna. Det i kombination med en önskan om nya utmaningar förde honom från Frankrike – via Åbo – till Paf och Åland. Det är nu elva år sedan.

Möjlighet att växa

Sara Björk-Södergård har hunnit axla många olika roller inom organisationen sedan hon började på Paf, från Scrum Master och produktägare till utvecklingschef. Numera är hon Chief Product Officer (CPO).

- Paf är en inspirerande arbetsplats där du verkligen kan växa, säger hon. För mig har det varit en fantastisk resa där jag har haft chansen att göra många olika saker och lära mig väldigt mycket genom åren. Dels för egen del, men också genom att se hur företaget har utvecklats och växt i takt med internationaliseringen.

Francois Maugis, Chief Technology Officer (CTO) och Chief Information Security Officer (CISO), håller med och lyfter empati, öppenhet och servant leadership som viktiga nyckelord inom organisationen.

- Vi förnyar, förbättrar och lär oss hela tiden tillsammans, säger han. Sammanhållningen i våra team gör det lätt att dela både framgångar och misslyckanden, och du får växa i nära samarbete med många kompetenta kollegor.

Personliga framgångar

Båda lyfter Paf:s satsningar på personalen genom utbildningar och bra personalförmåner som en stor fördel. Tillgång till e-learning plattformar, hackathons och ett fokus på utveckling gör det också lättare för de anställda att nå personliga framgångar. För att skapa teamkänsla lägger man dessutom mycket tid på onboarding av nya medarbetare.

- Vi anser att det uppstår ett nytt team varje gång du tar in en ny medlem. Därför är onboarding och skolning viktigt för oss, säger Francois.

Sara berättar att Paf:s fokus på hållbarhet och ansvarsfullt spelande också är uppskattat bland de anställda.

- Viktigast av allt är ändå att vi har en tillåtande arbetsmiljö där du kan växa med stöd från dina många kollegor, tillägger Francois.

Trivs på Åland

Förutom att det är roligt på jobbet trivs Sara och Francois också med livet på Åland.

- Det är inte många platser i världen som är så lugna och trygga och har så hög levnadsstandard, säger Francois och nämner barnomsorgen och mödrarådgivningen som två exempel.

- Vi har fått så mycket stöd, både när barnen föddes och nu från dagis. Det är få länder i världen som erbjuder så bra och förmånliga tjänster inom den offentliga sektorn.

Sara håller med om att det åländska samhället är tryggt och välordnat och att det finns många fördelar med att bo på Åland.

- Skolan är fantastisk! säger hon och berättar att hon också uppskattar de korta avstånden.

- Att ha så nära till jobbet och nära till naturen ger mindre stress och mer tid till familjen och olika fritidsintressen.

För Francois är det segling som gäller medan Sara gärna golfar. Hon är också matlagningsintresserad och lagar mat från världens alla hörn tillsammans med sin man.

- Något jag uppskattar mycket med Åland är tillgången på fantastiska lokala råvaror samt möjligheten att köpa dem direkt från gårdarna. Det förhållandevis stora utbudet av restauranger på Åland imponerar också.

- Och när du saknar storstadspulsen är Stockholm alltid nära, tillägger Francois.

Rekrytering pågår

Karriärmässigt är Paf just nu inne i en spännande utvecklingsfas mot ny teknologi med rekrytering av många nya medarbetare till tech-organisationen. Sara tipsar om Paf Tech Radar, tech-radar.paf.dev, där du kan följa Paf:s teknikportfölj och framtida visioner inom teknikutveckling, samt aboutpaf.com där du hittar alla lediga tjänster.

- Det är en lyx att få jobba på ett internationellt företag i en miljö som är så vacker och trygg som den åländska, säger hon.

Paf

Paf är ett nordiskt spelbolag som grundades 1966 på Åland för att generera vinst till samhällsnyttiga ändamål. Vi blev ett av de första spelbolagen online när vi 1999 tog verksamheten till nätet. Många av Paf.coms spel har skapats av vår egen Games Studio och finns därmed bara hos oss. Vi är prisbelönta och branschledande inom ansvarsfullt spelande. Paf bedriver också fysisk spelverksamhet ombord på över 30 kryssningsfartyg på Östersjön och Nordsjön.

Paf har cirka 400 anställda från över 30 olika länder och vi har kontor på Åland samt i Helsingfors, Stockholm, Riga, Tallinn, Oslo, Norrköping och Madrid. Paf (Ålands Penningautomatförening) licensieras och kontrolleras av Ålands landskapsregering.

Under 2018 omsatte Paf-koncernen sammanlagt 111,8 miljoner euro och gjorde en vinst på 24,6 miljoner euro. Mer information finns på aboutpaf.com