Fjärde gången gillt för Mentor

Mentor Rufati bytte miljonstaden Belgrad mot lugnet på Åland.
- Jag ville bo på en mindre plats, och uppskattar verkligen naturen, människorna och de små sakerna – som att du alltid står först i kön och alltid är i tid till jobbet eftersom det inte är någon trafik.

Första gången Mentor kom till Åland var för fyra år sedan som sommarjobbare i restaurangbranschen. Innan hade han inte ens hört talas om Åland, trots jobb ombord på kryssningsfartyg i Östersjön. I stället gick vägen till Åland via en vän, som i sin tur hade en bekant som redan jobbade här.

På så sätt fick Mentor ett säsongsjobb som servitör vid Smakbyn, en restaurang på den åländska landsbygden som drivs av den välkände kocken Michael Björklund, ofta synlig i både svensk och finsk TV.
- De första två somrarna var jag bara här två månader i taget, den tredje stannade jag lite längre. Nu har jag fast jobb och har bott på Åland i ett och ett halvt år.

Vänner och natur

De första åren hjälpte arbetsgivaren Smakbyn till att fixa boende i närheten av restaurangen.
- Tredje året bodde jag ensam i en stuga i Sund utan bil. Det var lite ensamt, men också skönt. Jag tyckte om att ha den tiden för mig själv. Nu när jag flyttat på riktigt bor jag i en lägenhet i Mariehamn.

Fritiden tillbringar Mentor till stor del med kollegor från Smakbyn. Några av dem är vänner från Serbien som också flyttat hit, andra har han lärt känna via jobbet.
- Vi umgås mycket och spelar frisbeegolf, basket och pingis. Eller så bowlar vi eller spelar sällskapsspel.

Han tycker också om att vara ute och promenera.
- Jag njuter av tystnaden och den friska luften. När jag bodde i stugan i Sund hade jag bara två kilometer till jobbet, då gick jag varje dag.

Det enda han saknar från Belgrad är storstadens utbud av restauranger och caféer där man kan mötas oavsett tid på dagen, vardag som helg.

Språkbad

Innan Mentor kom till Åland fick han höra att ålänningarna kan vara svåra att komma nära. Han håller delvis med, men poängterar att det inte är något problem bara du tar första steget.
- Du får ha lite tålamod, när de lär känna dig har du vänner för livet. Alla är vänliga och hjälpsamma, allt du behöver göra är att fråga så får du den hjälp du behöver – och ingen förväntar sig något tillbaka.

Fokus just nu är annars att lära sig svenska. Snart ska Mentor börja i kursen svenska för inflyttade via Medis, men han har redan lärt sig en del via olika program för språkinlärning, som Rosetta Stone och Duolingo.
- Jag förstår svenska ganska bra, och passar på att öva med gästerna!

Sommarjobb