Mikael Rosbäck.

Här får både elever och lärare växa

Åland lockar med en utbildningsmiljö där resurserna är goda, lärarrollen uppskattad och elevgrupperna små. Det ger bra arbetsförhållanden för lärarna – och trygghet för eleverna att lära och utvecklas.

Mikael Rosbäck, bildningschef i Mariehamns stad

– Det finns ett lugn i de åländska skolorna, och så vill vi ha det! säger Mikael Rosbäck, bildningschef i Mariehamns stad.

Han är själv inflyttad till Åland från fastlandet. Det som från början var tänkt som ett kortare uppdrag blev 20 år som rektor på Strandnäs skola, följt av fem år som chef för hela bildningssektorn i Mariehamn.

Vad tycker du kännetecknar den åländska grundskolan jämfört med andra skolor i Norden?
– Unikt för Åland är att elevgrupperna överlag är små. I medeltal går det 16 elever per klass, jämfört med runt 25 i Sverige. Tillsammans med bra resurser ger det utrymme att testa nya arbetssätt.

Egen lag och läroplan

Tack vare självstyrelsen har Åland rätt att bestämma över utbildning och lagstiftning inom skola och barnomsorg. Därför har landskapet en egen barn- och grundskolelag samt en egen läroplan, som liknar Finlands men är anpassad till det lilla svenskspråkiga samhället. Lärarna har också stort handlingsutrymme.

Även om Mikael Rosbäck främst har insyn i Mariehamns tre grundskolor – Strandnäs, Ytternäs och Övernäs – menar han att det mesta ser likadant ut över hela Åland. Det är bara skolornas storlek som varierar.

– Läroplanen styr arbetet, men det är autonomt – läraren får själv välja metod.

Fortbildning ingår i kollektivavtalet, och utbudet av kompetenshöjande kurser är stort.

– Vi satsar mycket på lärarna. Just nu handlar det mycket om självledarskap och att orka i sitt arbete.

Likheter och skillnader

Arbetstiden för lärare skiljer sig inte mycket åt mellan Sverige, Finland och Åland – men upplägget gör det. I Sverige har lärare årsarbetstid medan lärare på Åland har undervisningsskyldighet (usk).

Lönerna är i grunden jämförbara, men i Sverige sätts de individuellt, vilket leder till stora variationer mellan skolor och kommuner. På Åland och i Finland är lönerna mer reglerade och kopplade till undervisningstid.

– Det skapar större jämlikhet på arbetsplatserna, men ger också mindre utrymme för individuell löneförhandling, förklarar Mikael.

Behörighet och validering

Svenska lärare som vill jobba på Åland behöver tänka på att validera sin utbildning hos Ålands landskapsregering.

– Valideringen leder till att man godkänns eller så behövs det komplettering i form av extra studier eller prövning. Under den tiden är lönen något lägre eftersom du ännu inte är behörig.

Överlag finns alltid ett stort behov av speciallärare och lärare i matematik, fysik och kemi – men även finska och musik är eftertraktat.

Nya lärare välkomnas ofta med introduktionstillfällen, mentorskap och uppföljningar. De kan också se fram emot att arbeta i skolor där lärarrollen är både respekterad och uppskattad.

– Det är också en fördel att leva i ett samhälle där barnen kan ta sig till och från skolan själva. Här kan barnen tryggt och självständigt gå eller cykla hem själva.

Bra att veta

Erkännande av yrkeskvalifikationer

Vill du jobba på Åland med en utbildning från en högskola eller ett universitet i ett annat land än Finland? Då behöver du först ansöka om att få din examen eller studieprestation jämställd med motsvarande utbildning i Finland eller på Åland. Det gäller exempelvis dig som vill jobba som lärare i skolan eller inom barnomsorgen.

Utbildningsbyrån vid Ålands landskapsregering hjälper dig med din ansökan:

Mer information om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer hittar du hos Ålands landskapregering.

Åland har egen lagstiftning inom utbildningsområdet

Tack vare självstyrelsen har Åland egen lagstiftning inom utbildningsområdet. Det betyder att vi har egen:

  • grundskolelag
  • grundskoleförordning
  • läroplan. 

Läroplanen har hämtat inspiration från både Finland och Sverige.

Här kan du läsa mer om de styrdokument som utbildningen på Åland bygger på.