"Jag ser jobbet på Åland som ett erfarenhetsutbyte"

Tina Koponen är sjuksköterskan som varje sommar byter det intensiva arbetet vid Vasa centralsjukhus mot lugnare arbetspass vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). På köpet får hon leva semesterliv på Åland.

Från början var det Tinas mamma som startade traditionen med att jobba på Åland under semestern. Numera är det Tina som för traditionen vidare.

- När barnen var små kom vi hit och hälsade på mamma när hon jobbade på sjukhuset. Då bodde hon i samma lägenhet som jag gör nu, medan vi hyrde en stuga.

När Tinas mamma gick i pension fick Tina många gånger frågan om inte hon också skulle komma och pröva att jobba på ÅHS.

- Till slut sa jag ja. Jag tänkte att jag testar en gång – och nu har jag jobbat här alla somrar sen 2016. Ibland har jag också jobbat extra vid jul och påsk.

Uppleva ett annat sjukhus

Tina har lång erfarenhet av sjukskötaryrket, över 20 år. Vanligtvis jobbar hon vid centralsjukhuset i Vasa och hon ser arbetet på Åland som ett erfarenhetsutbyte.

- Jag vill gärna se annat än Vasa, det piggar upp att komma till annat sjukhus och träffa andra patientgrupper.

På Åland är hon sjukskötare på rehabavdelningen, ett jobb som inte är lika stressigt och krävande som i Vasa.

- Här känner jag mig faktiskt utvilad. Tempot är lugnare och jag har ork till annat efter jobbet. Min man brukar säga att jag är helt annorlunda när jag är här, jag behöver inte ligga på soffan och pusta ut efter ett skift.

Mycket jobb blir det, men Tina ser ändå tiden på Åland som semester. Eftersom tempot är lugnare har hon också ork till annat efter jobbet.

- Första året jobbade jag blandade skift – dagar, kvällar, nätter – då blev det för mycket. Numera jobbar jag bara nattskift, det ger mycket arbetstimmar och mycket ledigt. Under månaden jag är här är jag ledig ungefär halva tiden, så det känns verkligen som semester.

Tina rekommenderar jobb inom sjukvården på Åland till alla som vill uppleva ett annat sjukhus och ett annat tempo.

- Det passar alla, oavsett om du har jobbat länge eller är ny sjukskötare. Dessutom kan du alltid testa olika avdelningar för ännu större bredd, tipsar hon.

Det underlättar att ÅHS har bra och väl inarbetade rutiner för att ta emot ny personal.

- Du får en bra introduktion och blir bra bemött och känner dig välkommen.

Trivs på Åland

Nu är barnen stora, men Tina fortsätter att besöka Åland om somrarna.

- Jag kommer hit med min man och firar sommar, det är kvalitetstid för oss. Dessutom är jobbet ett av mina intressen, det ger så mycket. Så allt passar ihop!

Hon kan egentligen inte komma på något negativt med jobbperioderna på Åland förutom avståndet mellan Mariehamn och Vasa. Men trots att restiden är 12 timmar kan Tina ändå tänka sig att jobbpendla till Åland. Eller ännu hellre flytta hit i framtiden.

- Vi trivs jättebra, här är så vackert. Vi går och cyklar mycket och har nog promenerat runt Åland flera varv vid det här laget. Avstånden är korta och det finns fina cykelvägar.

Åland är dessutom en perfekt utgångspunkt för alla som gärna åker på kryssningar i Östersjön.

- Vi tar gärna färjorna till Sverige, Riga och Tallinn och bästa färjförbindelserna är ju från Åland. Till exempel var vi till Tallinn på min fyradagars ledighet för en vecka sen – vi trivs verkligen ute på havet!