Lärorikt att jobba en sommar som läkare

Svenska läkarstudenten Johnny Sigfridsson såg en möjlighet att kombinera arbete med en semesterlik fritid. Därför hamnade han på Åland och ett vikariat vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), där han under sommaren jobbade som läkare vid hälsocentralen i Mariehamn.

- Det har varit alldeles fantastiskt lärorikt. Och kul! Hemma hade jag inte haft den möjligheten eftersom du behöver examen för att jobba på vårdcentral i Sverige. Du får heller inte skriva ut läkemedel.

Jobba utomlands

Förutom arbetslivserfarenhet såg Johnny vikariatet på Åland som en chans att uppleva hur det är att jobba i ett annat land.

- Rent administrativt är Åland utomlands och det har varit intressant att se hur allt går till här. Det har fungerat väldigt väl och inte varit några stora svårigheter och hinder, men det underlättar om du ansöker om yrkesrättigheter från Valvira i god tid, tipsar han.

Eftersom Åland tillhör Finland och därför skiljer sig från Sverige krävdes ändå vissa förberedelser.

- Du får bra och matnyttig info från ÅHS inför jobbet, men du behöver också läsa på lite innan. Om läkemedel till exempel. Även om de verksamma substanserna är samma som i Sverige så skiljer sig namnen. Arbetsspråket är svenska, men mycket av informationen är på finska.

Stort erfarenhetsutbyte

Johnny rekommenderar ÅHS till alla som är nyfikna och vill ha erfarenhet av att jobba självständigt. Under handledning naturligtvis.

- Du får ett stort ansvar och det är mycket upp till dig själv att säga till när du behöver handledning, men det faller sig naturligt för kontakten med de mer seniora kollegorna är så prestigelös och okonstlad.

ÅHS får också beröm för bra handledning och introduktion till nya medarbetare.

- Du blir väl mottagen och det är en känsla som jag delar med många av mina kollegor, både säsongsläkare och de som kommer hit och gör sin AT.

Han tycker att sammanhållningen är stark och att alla jobbar tillsammans som ett lag för patienterna, oavsett erfarenhet.

- Det är ett litet sjukhus med nära kontakter och du får snabbt en person ihopkopplad med namnet du skriver remissen till. Du sitter också tillsammans med alla specialister och äter lunch varje dag, det blir mycket kommunikation mellan fyra ögon istället för bara remissledes eller via telefonsamtal.

Johnny tycker det är unikt för Åland att det finns så många specialiteter representerade på ön och på sjukhuset.

- Dessutom är det en smältdegel av erfarenheter från många olika länder och sjukhus på ett sätt som jag inte tror man får om man jobbar i Sverige, där det mest är svenska läkare med svenska läkarutbildningar.

Uppskattar patientkontakten

Vanligtvis bor Johnny mitt i stan på Södermalm i Stockholm. Han går läkarutbildningen vid Karolinska institutet och avslutade termin tio förra våren. I januari tar han sin examen.

Nu när han har jobbat sin sista dag på ÅHS för sommaren tycker han att det är lite vemodigt.

- Det känns lite märkligt att komma tillbaka till studierna när jag har jobbat hela sommaren och jag kommer att sakna patientkontakten. Patienter som jag följt med hela sommaren får jag nu lämna över till en kollega. Jag kommer också att sakna det kollegiala, både jobbmässigt och fritiden med allt kul vi har hittat på tillsammans.

Innan hade Johnny en förhoppning om att sommaren på Åland skulle vara som att åka på kollo.

- Och exakt så har det varit. Du jobbar på dagarna och umgås med kolleger på fritiden. Vi har varit ett gäng med både färdigexaminerade läkare och läkarstudenter från olika platser. Baltikum, östeuropeiska länder, finska fastlandet, Åland och Sverige.

Lite semester också

Han har med andra ord uppskattat livet på Åland och ser en stor fördel med att komma hemifrån och bort från vardagen och de vanliga rutinerna.

- Jag har bott själv i en stor lägenhet som ÅHS ordnade nära sjukhuset med balkong och sol hela dagen, så jag har bott bättre än hemma.

Han tycker att Åland bjudit på en härlig blandning av småstadsmentalitet och turistsommarstad.

- Det är ett trevligt ställe att jobba och spendera sin fritid på. Vi har varit ute på sjön i skärgården en hel del, spelat mycket tennis, gått ut och ätit, åkt gokart, hängt på stranden, badat, spelat volleyboll. Jag kommer gärna igen!