Omväxlande och utvecklande att jobba inom geriatrisk vård

Oasen är ett boende- och vårdcenter med en bred verksamhet inom geriatrik och effektiverat serviceboende med allt från demens- och institutionsvård till rehabilitering. 

Året runt, men särskilt sommartid, söker Oasen både nya medarbetare och vikarier till den dagliga vården. Enligt förbundsdirektör Arsim Zekaj får du som söker gärna vara utbildad närvårdare och registrerad i Valviras centralregister över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.

- Vi gör alltid en helhetsbedömning när vi anställer, men dina chanser ökar om du är färdigutbildad eller har erfarenhet från geriatriken. Däremot lönar det sig alltid att ta kontakt, vi har också haft vikarier som studerat till både läkare och sjukskötare hos oss.

Var ute i god tid

I februari börjar Oasen förberedelserna inför sommaren och i mars är rekryteringen av sommarpersonal i full gång. Därför lönar det sig att vara ute i god tid med sin intresseanmälan. 

För sökande från Sverige som vill jobba på Åland och i Finland tipsar Arsim Zekaj om att lämna in sin ansökan om yrkesrättighet till Valvira i god tid. Behandlingstiden för ansökan är hela 3-4 månader.
- Det är en ren formalitet, men innan registreringen är klar får du inte hantera mediciner. Dessutom är lönen reducerad. 

Trivsam arbetsplats

Som arbetsplats får Oasen bra betyg av de anställda. Många sommarjobbare återkommer eller stannar kvar även efter sommaren. 
- Våra anställda trivs på avdelningarna och med sina arbetsuppgifter och kollegor. Det är bra stämning, högt till tak och ett bra och fungerande kamratskap, säger Arsim Zekaj och tillägger:
- Vi är löneledande inom närvårdarbranschen och har bra anställningsförmåner för våra fastanställda, till exempel inom friskvård.

Eftersom Oasen är en stor arbetsplats finns också många utvecklingsmöjligheter, till exempel för anställda som vill byta inriktning. Organisationen får också beröm för sitt mottagande av nya medarbetare.
- Vi har en bra introduktionsperiod och bra handledning där alla hjälper varandra.

Vårdkvalitet

Inom verksamheten satsar Oasen på utveckling och kvalitet och man är ledande inom kvalitetsfrågor. Inom organisationen arbetar man även intensivt med utvecklingsfrågor med hög vårdkvalitet som resultat.

- Vi strävar efter att hålla bra nivå på alla boendeformer. Hittills har vi lyckats eliminera alla vårdskador och har inga anmärkningar, anmälningar eller trycksår. Det är bra indikatorer på vårdens höga standard.

Numera har Oasen även fler händer i vården för att kunna ge rätt vård samt en vårdkoordinator som aktivt arbetar för att bibehålla den höga kvaliteten.

Upptäck Åland

Geografiskt ligger Oasen i kommunen Jomala, cirka 8 kilometer från centrala Mariehamn. För personal som jobbar dagtid går det bra att ta bussen (15 minuter), men för kvällspassen behöver de anställda cykla eller ta egen bil.

Oasen har inget eget boende för ny eller tillfällig personal, men ger gärna tips och råd på olika alternativ när det behövs.
- Boendet brukar lösa sig, annars hjälper vi gärna till.

Förutom trivseln på jobbet gillar de sommaranställda också livet på Åland. De uppskattar närheten till havet och naturen, de direkta kommunikationerna till jobbet och att tempot generellt är lugnare. Dessutom finns mer tid för vänner och familj.

Låter det intressant? 

Arsim Zekaj välkomnar alla som är intresserade av Oasen som arbetsplats att ta kontakt.
- Vi svarar gärna på frågor om organisationen och arbetsuppgifterna, om våra utvecklingstankar och om vår syn på geriatriken.