"Vi ville till Ålandsbanken. Man utvecklas och det finns goda möjligheter att avancera." | Bo på Åland

"Vi ville till Ålandsbanken. Man utvecklas och det finns goda möjligheter att avancera."

Sara Martin, Alexander Fagerholm och Janne Johansson
Sara Martin, Alexander Fagerholm och Janne Johansson står utanför Ålandsbanken

- Vi trivs. Man får jobba brett och ta ett stort ansvar. Man samlar på sig mycket kunskap, säger Sara Martin, Alexander Fagerholm och Janne Johansson, alla 27 år.

De tre kommer från Finland. Sara från Åbo, Alexander växte upp i Jakobstad och studerade ekonomi vid Åbo Akademi. Det gjorde även Janne som är hemma från Karis.

Ville till Ålandsbanken

Sara Martin, som tidigare arbetat på bank i Finland, ville uttryckligen jobba på Ålandsbanken, ÅAB. Hon kände personer som jobbade i banken och hon var själv kund i den och hade enbart positiva erfarenheter. Hon sökte ett jobb som servicespecialist på bankens enhet för kundservice, som är stationerad i Mariehamn, och fick det. Där löser man per telefon problem som bankkunderna kan ha, till exempel med borttappade kodtabeller eller bankkort som strular.

Samtidigt är hon processägare, det betyder i hennes fall att hon ansvarar för att Internetkontoret fungerar.

Starkt varumärke

Janne Johansson och Alexander Fagerholm säger som Sara – de hade på förhand en positiv bild av ÅAB. Varumärket är starkt och det är en bank som det inte ”stormat kring” med negativa skriverier i pressen.
Janne sökte jobb på banken 2017 och det nappade direkt.
- Jag hade inte aktivt tänkt på att flytta till Åland men har en kompis som bor här och tänkte ”varför inte?” när jag såg det lediga jobbet, säger han.

Nu är han teamledare för en grupp som betjänar bankens alla affärsområden – Åland, Finland och Sverige – med den administration som behövs för värdepappershandeln.

Sommarjobbat

Alexander Fagerholm är den av de tre som hade mest erfarenhet av Åland innan han flyttade för att jobba på ÅAB. Han har sommarjobbat på Viking Lines fartyg Rosella, som går mellan Mariehamn och Kapellskär i Sverige, och han har släktingar som bor här.
- Jag var öppen för olika jobb- och boendealternativ efter att jag blev klar med studierna. När jag sökte och fick ett jobb på Ålandsbanken kändes det inte som en stor sak att flytta till Åland, säger han.

Han är processägare på samma avdelning som Janne och jobbar med att upprätthålla och utveckla befintliga processer på kapitalmarknadsavdelningen. Till jobbet hör även en del arbete i bankens olika projekt.

Alla tre säger att jobben motsvarat deras förväntningar.
- Det är tidvis hektiskt, det händer mycket hela tiden. Men man utvecklas och det finns goda möjligheter att avancera och att byta arbetsuppgifter inom banken om man skulle vilja det i framtiden, säger de tre.

Korta avstånd

Hur trivs de då i övrigt på Åland?

Ingen hade något problem att hitta bostad. Sara och Alexander bor i Mariehamn. Där har Janne också bott men nu har han flyttat till Jomala.
- Jag har nära till jobbet ändå. Det tar cirka 15 minuter och jag tänker börja cykla. Det är skönt att inte ha så långa pendlingstider som till exempel i Helsingfors, säger han.

Alexander säger att Åland känns som ett bra samhälle. Låg arbetslöshet och tryggt. Allt fungerar. Dessutom är det skönt som finlandssvensk att klara sig på svenska i alla sammanhang.
- Jag tycker om att idrotta på fritiden och här finns bra möjligheter att löpträna. Tidigare spelade jag också fotboll och vill man göra något annat tycks det finnas föreningar för det mesta, säger han.

Janne trivs med det småskaliga – han är ingen storstadskille.
- Och allt man behöver finns här. Jag spelar också innebandy och fotboll med jobbkompisar från banken.

Mest pensionärer?

Sara däremot hade nog en och annan bekant som undrade hur hon skulle trivas på Åland ”bland idel barnfamiljer och pensionärer”.
- Jag har fått en del kompisar här och har inga fritidsproblem. Jobbet tar också en hel del tid och energi. Jag tycker också om naturen. Det är så fint att vara så nära havet. Mitt stora intresse är tyngdlyftning men det däremot kan jag inte utöva så bra här, säger hon.

Hur ser de på framtiden?
- Man vet aldrig vad som händer men just nu känns det bra att bo på Åland, säger de.

Site by Strax