”Vi tycker så mycket om livet här att vi vill stanna”

Det är många saker som får Reeta och Rami Vehmas och barnen Henri 13 år och tvillingarna Ilmari och Laura snart 12 år att trivas på Åland. Allra bäst är ändå vardagen.

– Everyday life counts, säger Rami Vehmas. Här tar det fyra minuter till jobbet, i Helsingfors tar det fyra minuter bara till parkeringsplatsen. Du har helt enkelt mer tid för barnen här.

Reeta Vehmas håller med:
– För familjer tycker jag att Åland är ett paradis, allting är nära och livskvaliteten är mycket bättre. Tidigare bodde vi nästan i bilen och körde fram och tillbaka till jobbet och olika hobbyer. Nu fungerar vardagen jättebra, det är inte stressande på samma sätt som tidigare.

Från 27 miljoner i Shanghai till 29.000 på Åland

Reeta och Rami Vehmas kommer ursprungligen från Lappland. Tidigare har paret studerat och arbetat både i Finland och utomlands, men sen barnen föddes har familjen främst bott i Helsingforsområdet. Enda undantaget är en period på ett och ett halvt år kring 2013 som familjen tillbringade i mångmiljonstaden Shanghai. Både i Shanghai och i Helsingfors jobbade Reeta som barnläkare och Rami som Portfolio Manager vid försäkringsbolaget Ilmarinen. Så hur hamnade familjen på Åland med sina 29.000 invånare?

– När jag blev färdig barnläkare tänkte jag att det skulle vara roligt att bo på en mindre plats, säger Reeta. Vi hade olika möjligheter, men när jag hörde av mig till Ålands centralsjukhus svarade klinikchefen Christian ”Snuffe” Johansson direkt och välkomnade. Vi hade också hört mycket bra om Åland.

Ett år för att lära sig svenska

Nu har familjen Vehmas bott på Åland i lite över ett år. Reeta flyttade först i början av sommaren 2017, sen kom resten av familjen efter i augusti. Vid flytten var det bara Reeta som kunde prata svenska.
– När vi kom hit tänkte vi att vi skulle vara här ett år, lite som ett utbytesår, så att alla skulle få lära sig svenska, säger Reeta. Men vi tycker så mycket om livet här att vi vill stanna.

Vardagen är enklare på Åland

Den första tiden bodde familjen i en lägenhet inne i Mariehamn, men nu har de köpt ett eget hus strax utanför stan. Rami jobbar fortfarande kvar på försäkringsbolaget i Helsingfors och pendlar varje vecka. Han kommer till Åland natten till torsdag och åker tillbaka natten till söndag, fredagar jobbar han hemifrån.
– Så han har helgen med oss, säger Laura nöjt.

– Ja, och även om Rami är borta från familjen måndag till torsdag så är vardagen ändå enklare här, fyller Reeta i. Barnen är ju förstås större och mer självständiga nu än tidigare, men ändå.

Bra stöd i skolan

Sedan flytten har Henri, Laura och Ilmari gått i Strandnäs låg- och högstadieskola, vilket både barn och föräldrar är glada över.
– Vi är så nöjda med Strandnäs skola, det måste du skriva, säger Reeta under vår intervju. De har en förberedande klass för alla som inte kan svenska med ett färdigt stödsystem, det har fungerat jättefint.

Dessutom uppskattar familjen att skolklasserna är mycket mindre än i Helsingfors. Från klasser med 27-28 elever till nuvarande 15-16 elever per klass.

Gemenskap och engagemang

Reeta och Rami gillar också att det finns många olika fritidsaktiviteter för barnen att välja mellan och att takten är lugnare. Dessutom är det billigare än i Helsingfors.
– Alla får delta och barnen behöver inte ta det lika allvarligt som när vi bodde i Esbo. Här får barn vara barn, jag tycker att de har vunnit tillbaka barndomen på något sätt, säger Reeta.

Laura dansar med DunderDans medan Henri spelar fotboll och innebandy och Ilmari fotboll. Som gammal fotbollsspelare delar Rami sönernas bollintresse och är engagerad i verksamheten för 05-pojkar vid IFK Mariehamn Fotboll. Även inom fotbollen ser han skillnader mellan Helsingfors och Åland.
– I Helsingfors betalar du avgiften, sen räknar du med att någon annan tar hand om allting. Här är alla med på ett annat sätt, alla föräldrar gör någonting.

Reeta tycker att finskans yhteisöllisyys är en bra beskrivning av fenomenet och ber Laura om hjälp med översättningen. Gemenskap blir svaret.
– Ja, det är lite som samhället förr när mor- och farföräldrar hjälpte till. Alla var inblandade och man gjorde mycket tillsammans. Det är samma känsla här på Åland.

Trivs med jobbet som barnläkare

Även när det gäller jobbet som barnläkare vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, ser Reeta mest fördelar.
– Jag tycker att ÅHS är en väldigt trevlig plats att jobba på, jag trivs och det är bra stämning. Alla ställer upp för varandra och tar ansvar. Jag tror det är vanligt på alla mindre sjukhus, men jag tror också att det beror på att vi är på en ö. När det händer något måste alla hjälpas åt och det påverkar inställningen.

Fokus på det som är viktigt i livet

Förutom skola, jobb och en smidigare vardag uppskattar familjen Vehmas närheten till havet och naturen.
– Jag älskar att vattnet är nära, säger Reeta. Det är inte långt för mig att köra eller cykla till och från jobbet men jag ser havet på vägen. Det är så vackert och avslappnande.

Reeta berättar att familjen både gillar paddling och vandring och att man funderar på att köpa en egen kajak.
– Vi har inte haft möjlighet att paddla tidigare, men det vill vi hålla på med, säger hon. Förra helgen var vi på Järsö och gick runt vandringsleden, det var härligt. Det är också häftigt att vandra i Geta och stå uppe på berget och se havet och alla vågor.

Till alla som funderar på att flytta till Åland hälsar Reeta och Rami Vehmas att det bara gäller att våga ta steget. Och att hitta ett jobb.
– Om man är 25 år och gillar att shoppa kanske man tycker att det är lite lugnt och tråkigt, men för familjer har Åland otroligt fina möjligheter, avslutar Reeta. Här fokuserar man på rätt saker. Många jobbar deltid och både barn och vuxna hinner göra något på fritiden. Det känns som om folk inte bara jobbar utan vet vad som är viktigt i livet, som familj och kompisar. Och det märks.