"Vi trivs båda med våra jobb och jobbspråket är engelska" | Bo på Åland

"Vi trivs båda med våra jobb och jobbspråket är engelska"

Sunita Mehta & Naresh Kumar

- Det var en slump, en ren tillfällighet att vi hamnade på Åland men vi stortrivs. Vi är så glada över att bo och jobba här, säger Sunita Mehta och Naresh Kumar.

De tar emot i sin lägenhet i ett nybyggt hus i södra Mariehamn. Huset ligger ett stenkast från stranden och i närheten finns skogsområden att promenera i. Men ändå tar det bara knappt en halv timme för Naresh om han vill promenera till jobbet på it-företaget Crosskey som utvecklar och levererar banksystem.

- Det är helt underbart att kunna gå i lugn och ro och inte behöva vara rädd för hård trafik, säger han.

Se något nytt

Paret kommer från nordvästra Indien – Sunita från delstaten Rajasthan, Naresh från Haryana. Båda har en gedigen it-utbildning i bagaget och hade bra jobb i hemlandet. Men när företaget, som Naresh hade arbetat för, erbjöd honom en post i Stockholm tackade han ja.

- Jag ville gärna bo i en ny kultur och möta nya människor, säger han.

Sunita blev kvar i Indien och besökte Naresh i Stockholm med jämna mellanrum.

När företaget sedan kom med nästa förfrågan till Naresh: ”Vill du flytta till Åland för att arbeta för en av våra kunder, Crosskey?” sa han ja igen.

- Och då tyckte jag att jag kunde flytta med, det blev för omständligt att pendla mellan Indien och Åland, säger Sunita.

Tomt på gatorna

Hon medger utan omsvep att den första tiden på Åland var svår. Hon hade inget eget jobb och det var tomt på gatorna – skrämmande tomt för en som är van med det ständiga vimlet och den ständiga ljudmattan i en indisk storstad.

- Butikerna var stängda på kvällen och inte en människa syntes till någonstans. Jag trodde att något allvarligt hade hänt så att alla måste stanna inomhus, säger hon.

Nu har det svängt. Nu har hon lärt sig att uppskatta lugnet och tryggheten – och numera finns det flera matbutiker som har öppet sent på kvällen även i Mariehamns centrum.

- Jag verkligen älskar att vara här. Det är så fridfullt och det är en annan stämning i en småstad. Här ser folk varandra och känner igen och pratar med varandra när man möts. Det är också så fint att naturen är så nära och att man kan gå på långa promenader även på kvällarna utan att behöva vara rädd.

Dessutom har hon fått ett jobb som passar henne. Hon jobbar som Floor manager for customer support team, det vill säga med kundsupport, på det åländska spelbolaget Paf. Det innebär att hon i motsats till Naresh ibland jobbar även kvällar och helger.

- Vi trivs båda med våra jobb. De motsvarar vår utbildning och känns helt rätt för oss och jobbspråket är engelska, säger de båda som förstår en del svenska och har som mål att lära sig mer.

Gillar snö och regn

På fritiden går de som sagt gärna på långa promenader. De spelar badminton och schack och har fått en del vänner som de umgås med. Om de vill uppleva mer liv och rörelse är det nära till Stockholm.

- Men vi åker inte så ofta dit. Om vi gör det är det för att handla indiska matvaror, som vi gärna vill ha, men det finns även en del att välja på i åländska butiker.

Sunita har upplevt en vinter på Åland och ser fram emot en till.

- Jag såg snö första gången i fjol och det var helt underbart. Jag har heller inget emot regn. Jag kommer från en ökenstat i Indien och där är regn lyckobringande!

Närmare släkten

Om de flyttar från Åland blir det med nästan hundraprocentig säkerhet tillbaka till Indien. Familjebanden är starka.

- Men vi vill stanna här åtminstone två-tre år till!

 

Site by Strax