"Vi tänkte flytta från Boston till Stockholm, men kom aldrig längre än till Åland. 'Cause Åland was too damn nice!" | Bo på Åland

"Vi tänkte flytta från Boston till Stockholm, men kom aldrig längre än till Åland. 'Cause Åland was too damn nice!"

Michael Taevs

Michael Taevs är kanadensaren som flyttade till Åland via Boston, där han studerade hållbarhet vid Harvard University. Han ler och säger:
– Jag har alltid fått höra att du flyttar till Åland av två anledningar. Antingen är det en man. Eller så är det en kvinna.
För Michaels del var det en kvinna. I Boston mötte han åländska Cecilia Engblom, som var där och jobbade på Massachusetts General Hospital.

Mot ett hållbart liv på Åland

I Boston föddes parets första dotter och Michael och Cecilia blev snabbt medvetna om svårigheterna med att vara småbarnsföräldrar i en storstad utan släktingar i närheten. Planen var därför att flytta till Stockholm för att komma närmare Cecilias familj.
– Varför vi flyttade till Åland? Det gjorde vi inte, säger Michael. Vi tänkte flytta från Boston till Stockholm, men kom aldrig längre än till Åland. 'Cause Åland was too damn nice!

I dag lever Michael och Cecilia med sina två barn i familjens energismarta hus strax utanför Mariehamn. Ett healthy home som är planerat och byggt av naturmaterial med fokus på hållbarhet och förnyelsebar energi. 

En barndom nära naturen

Michael Taevs intresse för miljön började redan under barndomen när han växte upp på en bondgård i nordvästra Kanada. 
– Vi hade en liten gård och levde väldigt nära naturen med hönor, ankor, ungtjurar, grisar – ja allt du kan tänka dig. Vi födde upp ungtjurar, sålde dem på auktion och fick kött till vintern. På det sättet fungerade maten och livet. Det tycker jag om med Åland, att vi fortfarande har kvar det sättet att tänka.

Jämfört med självhushållning och en uppväxt nära naturen blev flytten till Boston därför raka motsatsen.
– Jag blev deprimerad och löste det genom att ta olika klasser i hållbarhet. Till sist hade jag samlat ihop till en examen i Sustainability and Environmental Management vid Harvard University.

Hjälper andra att ta klimatansvar

Michaels engagemang för hållbarhetsfrågor har fortsatt även efter flytten till Åland.
– Jag sökte flera jobb när vi flyttade och hamnade till sist på spelbolaget Paf som Chief Sustainability Officer. De hade inget fullständigt hållbarhetsprogram sen tidigare, så jag fick vara med och bygga upp det från början.

I dag har Michael lämnat Paf för att satsa på det egna företaget Plus Åland. Han ser att mycket av det som man kämpar med i Nordamerika för att kunna leva hållbart är enkelt att göra på Åland. Som att välja om du vill driva ditt hus på förnyelsebar energi.
– Fast det finns enkla sätt att leva hållbart är det inte lätt att veta hur man faktiskt ska göra det.

Tanken med Plus Åland är därför att skapa en mötesplats på webben, där företag och andra intresserade kan delta i lättsamma kurser och lära sig mer om hållbarhet och om hur de kan leva bättre. Samtidigt har företagen möjlighet att berätta för sina kunder om vad de gör för att driva en ansvarstagande och hållbar verksamhet. På Plus.ax är kurser och registrering gratis, medan företagsmedlemskap och tillgång till fler tjänster kostar.
– Målet är att göra det så enkelt som möjligt för alla att ta sitt ansvar. Grundtanken är att alla företag som deltar i Plus Åland-programmet drivs av förnyelsebar energi och vet hur mycket pengar de lägger på bränsle. På så sätt kan vi hjälpa dem att kompensera för sina koldioxidutsläpp och bli klimatansvariga.

Business Lab Åland för nya entreprenörer

Under uppbyggnaden av Plus Åland har Michael haft hjälp av Business Lab Åland, ett projekt vars syfte är att uppmuntra nya entreprenörer och hjälpa företagare att komma in på marknaden.
– Business Lab tar dig från en idé du jobbar med på fritiden till något som är på riktigt, som andra tror på. Som deltagare i Business Lab får du också trovärdighet. Det är tacksamt, särskilt om du är inflyttad till Åland.

Genom Business Lab har Michael fått tillgång till kontorsutrymmen och andra typer av materiellt stöd. Han har också fått intellektuell hjälp via de partnerföretag som stöder programmet och från de övriga deltagarna i projektet.
– Du får vara en del av en grupp entreprenörer med energi nog att bygga upp nya verksamheter. Ensam är det svårt att hålla den energin uppe, men i Business Lab har du andra omkring som stöd. Dessutom bidrar alla med olika kompetens, som vi drar nytta av för att hjälpa varandra. Så jag är ledsen att jag måste lämna nu när min tid i Business Lab är avklarad.

Livet i småstaden där alla känner alla

Även i övrigt är Michael nöjd med livet på Åland. Han vet inte om han kommer att bo här resten av livet, men att bo här just nu är bra. Särskilt för en barnfamilj. Han uppskattar tryggheten i det lilla samhället.
– På 80-talet när jag växte upp i västra Kanada fanns en riktig småstadskänsla. Du vet när du kan gå på stan och folk känner igen dig. Eller du får handla i butiken fast du glömt plånboken, för de vet vem du är. I dag är stan tre gånger så stor och saknar mycket av den känslan. 

Efter flytten till Åland har han däremot hittat tillbaka till småstadskänslan.
– Du kan gå på gatan och hälsa på folk du faktiskt känner. Om du lägger lite energi och är aktiv så kommer folk att lära känna dig och du märker att du befinner dig i en verklighet där någon faktiskt erbjuder sig att betala för dina chokladkakor i affären när du har glömt plånboken hemma, säger Michael med ett skratt.

Men det innebär hårt arbete att gå från att vara en främling till att vara en person som andra ler mot och hälsar på när ni möts på stan. Michael avslutar med sitt bästa tips för dig som är nyinflyttad: var aktiv i ditt kontaktsökande!
– Gå ut hårt och anmäl dig till alla föreningar och aktiviteter som intresserar dig – leta efter kurser i Medis-katalogen, kolla alla evenemang och läs lokaltidningarna. Join them all! Efter en tid märker du vilka sammanhang som fastnar och var du känner dig som hemma.

Fakta om

Här kan du läsa mer om Michael Taevs och hur han byggt sitt energismarta hus. Du hittar också länkar till Business Lab Åland och Medis.

Read more:

Michaels healthy home på Åland

Business Lab Åland

Medis - ett kurscentrum på Åland

Site by Strax