Vi mår bra av livet på Åland!

Efter 22 år i Sverige tog Anna Hildén med sig sambon Magnus och familjens tre barn på 10, 8 och 2 år och flyttade tillbaka till Åland från Täby i Stockholm.

- Åland är som medicin för själen, jag blir lugn. I storstaden kommer alla intryck från sorl och okända människor, här står naturen och vattnet för intrycken. 

Saknade ö-livet

Anna är född och uppvuxen på Åland, men flyttade till Sverige efter gymnasiet.
- Jag jobbade först något år som croupier på fartyget Birka, som kryssade mellan Mariehamn och Stockholm, och blev då kär i staden när jag promenerade omkring under hamntiderna. Så jag valde att flytta och började istället på Birka-kontoret i Stockholm.

Från Birka gick Anna vidare till ett företag som sålde utländska evenemang. Här jobbade hon som ansvarig för produkt, system och sajt samtidigt som hon marknadsförde biljetter till allt från ligafotboll till musikaler och sightseeing. Anna trivdes så bra att hon blev kvar i 19 år, men tankarna om Åland har ändå funnits med länge.

- Vi har alltid varit mycket på Åland och när vi inte var där blev det tydligt hur mycket vi saknade familjen, vännerna och hela Åland. Här finns ett lugn och vi mår bra av att vara här. 

Via sin pappa har Magnus också anknytning till Åland, men han har aldrig bott här förutom under semestrar och ledigheter.
- Jag är nog den som har varit pådrivande, Magnus har varit lite mer tveksam.

Hittat hem

Efter mycket funderande valde familjen ändå att ta steget från Täby till Åland och flyttlasset gick i början av sommaren när skolorna slutat för terminen. Just nu bor de tillfälligt i stugan i Önningeby i närheten av Mariehamn, men de ska flytta in till stan och ett hus vid Idrottsparken som de får låna av släktingar.

- Vi flyttade hit kring midsommar, och direkt släppte min oro inför flytten och över att rycka upp alla. För man vet ju vad man har och inte vad man får, men för oss har det löst sig jättebra. Barnen har också haft bra inställning. Vår 8-åring sa att hon skulle hitta en bästis redan första skoldagen på hösten, och det har hon gjort.

Att söka ett boende med cykelavstånd till skola, kompisar och aktiviteter kändes självklart.
- Vi ville behålla det som fungerade i Täby och tittade på flera alternativ innan vi bestämde oss. För oss var det viktigt att låta barnens vardag styra när vi letade boende. Det är svårigheten med att flytta när man har barn i skolåldern och absolut inte vill att de ska behöva byta skola igen. 

Att det slutligen blev Mariehamn och Övernäs skola för barnen känns extra kul för Anna eftersom hon själv har gått där.

Mindre stress

Även karriärmässigt börjar pusselbitarna landa. Anna har precis fått ett vikariat som marknadskoordinator vid köpcentret Maxinge, men Magnus kombinerar än så länge jobbsökandet med veckopendling till Sverige och jobbet som gruppchef inom hemtjänsten. Därför är det Anna som just nu ansvarar för vardagskarusellen med hämtningar och lämningar av barn till dagis, skola och aktiviteter. 

- Det är dans, gymnastik, fotboll med flera träningar och matcher, men jämfört med vardagen i Stockholm är Åland ändå lättare. Allt är närmare, det är lugnare och du är alltid hemma på en kvart.

Tidigare var tidsbristen extrem. 
- Jag hann bara åka från jobbet, handla och natta barnen innan det var dags för en ny dag. Jag försökte tänka positivt och se två timmar pendling varje dag som egentid, men helst hade jag spenderat tiden på annat än att trängas på tåget. Det tog så mycket energi.

- Givetvis är det ju risk för att man hamnar i ekorrhjulet oavsett var man bor, men det snurrar i alla fall lite långsammare här.

Mer fritid

Så fort Magnus hittar ett jobb på Åland ser Anna fram emot att få lite mer tid till egna aktiviteter.
- Jag är så ovan vid egentid, men det finns en uppsjö av möjligheter. Jag ser fram emot att umgås oftare med mina vänner och så ska jag spela tennis medan dottern går på sin gymnastik.

Närheten till havet är också viktig.
- Man blir beroende! Jag vet inte om det är för att jag är ålänning eller om det är för att jag är skärgårdsbo, men jag har alltid sökt mig till vattnet.