Vi har fått en bättre livsstil på Åland!

Utan att ens ha besökt Åland tidigare tog svenska Linda Bergstrand sonen Vincent med sig och flyttade från den pulserande storstaden Barcelona till stillheten på Åland. Nu har familjen bott här i ett halvår och de stortrivs.

- Åland är perfekt för alla som söker lugn, trygghet och natur – och för en barnfamilj är det fantastiskt, här finns allt! 

Flexibelt på distans

Både jobb och boende kunde Linda ordna från Spanien. Hon mellanlandade bara kort i Sverige för att skriva arbetsavtal.

- I Barcelona jobbade jag för Google, nu jobbar jag på distans med marknadsföring och strategisk mediaplanering för kunder på en byrå i Stockholm och det går jättebra att göra det från Åland.

Hon tycker att det fungerar bra att jobba hemifrån, och särskilt mot Sverige.
- I den här branschen har du ändå allt på din dator, och numera är kunderna också vana vid online-möten.

Hjälpsamma ålänningar

Inför flytten drömde hon och Vincent om att bo i ett litet hus med trädgård och djur, och Linda hittade också ett hus att hyra. Men väl framme visade det sig att huset inte motsvarade vad man kommit överens om.

I stället för att flytta från Barcelona och direkt in i eget hem fick familjen tillbringa sina tre första Ålandsdagar på hotell. Tur nog gick det ändå snabbt att hitta nytt boende.
- Jag googlade runt och sökte på Facebook där jag hittade en bra hyresvärd. Jag kan verkligen rekommendera alla att söka upp de åländska Facebook-grupperna. Där är det lätt att få råd och hjälp, om du bara frågar får du snabbt ett svar. 

Jobbar och studerar hemifrån

Det var svenska språket, närheten till Sverige och läroplikt i stället för skolplikt som fick Linda och Vincent att välja just Åland. Läroplikten innebär att så länge barnet lär sig de kunskaper och färdigheter som ingår i läroplanen spelar det ingen roll om lärandet sker i skolan eller genom hemundervisning. Vincent har en autismdiagnos och för honom är hemundervisning ett bättre alternativ.

- Vi har testat många olika skolor, men inget har riktigt fungerat. Hemma kan han lära sig, och han mår bra.

- Det viktigaste för oss var att hitta rätt plats, sen var valet att flytta ganska enkelt. Jag hade aldrig varit på Åland tidigare och var inställd på att det skulle vara tufft och att jag inte skulle trivas, men det har varit helt fantastiskt. Vi trivs och känner oss välkomna, det funkar jättebra!

Dessutom är samhället tryggt och det går bra för Linda att jobba på distans för ett svenskt företag härifrån.

Olika system

Boendet löste sig ändå snabbt och nu bor Linda och Vincent i en lägenhet i centrala Mariehamn, men drömmen om ett eget hus finns kvar. Nu väntar de bara på att rätt hus ska dyka upp. Förutom bekymret med boendet har inget med flytten varit svårt.
- Det var enkelt att skriva in sig och få information från landskapsregeringen, och det är skönt att kunna ringa direkt till en person som svarar och är trevlig.

Helt friktionsfritt har det däremot inte varit.
- Det har blivit en del fel på vägen och varit svårt att få rätt information om social trygghet för mig som distansjobbar. Det är mycket att hålla koll på med inkomstregister, skatter och försäkringar. Sverige och Åland har också olika system och det är inte svart eller vitt var man ska skatta. Mitt råd till alla som ska bo på Åland men jobba i Sverige är att överväga att fakturera själv så att man inte riskerar att hamna mellan stolarna.

Vincents hemskolning fungerar bra. Linda har varit i kontakt med skolan, som de ska träffa en gång per termin för uppföljning. Hon har också fått mycket hjälp och information via Ålands hemundervisarförening ÅHUF.

- När vi flyttade hit kände vi ingen, men vi känner oss väldigt välkomnade. Ålänningarna är ärliga och förställer sig inte. Jag tror man är bättre på att värdera långsiktiga relationer när man bor på en ö.

Mycket att upptäcka

Höjdpunkterna med Åland är många och Linda märker att Vincent numera trivs med livet.
- Han mår mycket bättre! Här vill han vara ute och röra på sig och han har börjat spela tennis. 

Hittills har familjen upptäckt en stor del av Åland genom att ta bussen eller åka med vänner, men sen några veckor tillbaka har de egen bil. Det underlättar eftersom mycket händer utanför Mariehamn.
- Vi hittar nya smultronställen nästan varje helg. Skärgård finns det överallt och Mariehamn är en mysig stad.

Linda är också intresserad av makraméknytning och av att vlogga.
- Många är mångsysslare på Åland så det passar bra att jag också är det. Min plan med vloggen är att sätta Åland på kartan!