"Vi har byggt vårt drömhus på Åland!" | Bo på Åland

"Vi har byggt vårt drömhus på Åland!"

Alexis och Emma Militis med familj
Familjen Militis

Drömmen om ett eget hem fick Emma och Alexis Militis att flytta från en ö till en annan. Numera är vardagen på brittiska Jersey utbytt mot ett liv på Åland.

- Det var husdrömmen som fick oss att välja Åland, men barnens utbildning och språket var också viktiga anledningar, säger Emma Militis.

Gemensamt beslut

Emma, som är född och uppvuxen på Åland, insåg att en flytt var nödvändig för att barnen Nora 8 år, Alex 5 år och Otto 3 år skulle växa upp som tvåspråkiga i både svenska och engelska.
- Om vi hade bott kvar på Jersey skulle de ha pratat svenska, men inte lärt sig att läsa och skriva svenska flytande. Nu får de engelskan både hemma och i skolan.

Beslutet att flytta var gemensamt. Alexis har varit på Åland många gånger tidigare och visste vad som väntade.
- Vi hade aldrig tagit steget om inte Alexis också var med på flytten.

Från ö till ö

Öar och vatten går som en röd tråd i familjen Militis liv. Emma har växt upp på Åland medan Alexis kommer från Jersey, en av kanalöarna utanför Normandies kust. Liksom Åland är Jersey självstyrt, men som kronbesittning under den brittiska kronan. 

Paret träffades också på en ö år 2005.
- Vi har båda en bakgrund som aktiva simmare och träffades på Shetlandsöarna under ö-spelen där, säger Emma. Det var helt enkelt en flirt som blev något mer.

Efter några år med distansförhållande blandat med samboliv på Jersey gifte sig Emma och Alexis på Åland 2011. Sen föddes Nora på Jersey hösten 2012, och några år senare kom bröderna. Först Axel och sen Otto.
- Jag är utbildad hälsopedagog men var mest hemma med barnen när vi bodde på Jersey. Alexis försörjde familjen som brandman medan jag jobbade från och till i en klädbutik.

Barndagvården på Jersey är dyr, vilket innebär att många mammor stannar hemma med barnen.
- Där finns inget lyxigt hemvårdsstöd utan du får mammapenning i 18 veckor. Samtidigt är det dyrt att ha barn på dagis, inget är subventionerat. Därför börjar barnen skolan redan läsåret de fyller fem.

Drömmen om ett eget hus

Med småbarnslivet föddes lusten att flytta till ett eget hus, vilket är svårare på Jersey än på Åland. Till ytan är Jersey nämligen ungefär lika stort som åländska skärgårdskommunen Föglö, men med en befolkning på strax över 100.000 invånare. På Föglö är invånarantalet 532 personer. Så det säger sig självt, det är trångt på Jersey.

- Det gör också att bostadspriserna stiger i höjden, förklarar Emma. Även om ett hus är värderat till en summa kan säljaren egentligen sälja till vilket pris som helst för du hittar alltid en köpare.

Vägen till Åland

På Åland fanns istället möjligheten att köpa en tomt och bygga eget, men innan husdrömmen kunde bli verklighet behövde Alexis ett jobb. Och för att arbeta som brandman vid räddningsverket på Åland var ambulansbehörighet ett krav.
- Det var lite knöligt i och med att Alexis försörjde familjen och därför inte bara kunde ta tjänstledigt för att plugga. 

Till sist hittade Alexis en kurs som passade in i livet.
- Det var en intensivkurs i Aalborg i Danmark med mycket självstudier, säger han. Praktiken gjorde jag sen på Åland när vi var här på semestern.

Efter det gick allt snabbt. Paret köpte en tomt vid havet i Lemland och planerade att bygga sitt drömhus på distans. Tanken var inflyttning följande sommar, men redan i januari det året fick Alexis jobb på räddningsverket i Mariehamn.
- Så han flyttade i förväg och bodde inneboende med min familj innan jag och barnen följde efter till sommaren när skolterminen slutade. Sen bodde vi jättetrångt hos min mamma tills huset var färdigt i november.

Aktiv familj

Nu börjar familjen Militis landa i sitt nya liv på Åland. Och de trivs. Nora har börjat tvåan och är ivrig gymnast vid föreningen Gymnastics Åland. Axel och Otto går på dagis och ska snart få testa på tennis. Emma jobbar som assistent i Strandnäs skola.

Så här i efterhand tror Emma att det var bra att Alexis var tvungen att flytta i förväg.
- På så sätt fick han komma in i samhället på egen hand och var tvungen att lösa saker som annars hade varit lätta att lämna över till mig.

Det är lite annorlunda att vara brandman på Åland jämfört med Jersey, men Alexis gillar jobbet och teamkänslan bland arbetskamraterna.
- På Jersey är brandmansyrket mer militäriskt och hierarkiskt, här jobbar vi mer tillsammans och får ta större ansvar.

Intresset för simning håller också i sig. Förutom jobbet som brandman och ambulansförare är Alexis huvudtränare vid Ålands Simförening (ÅSF) medan Emma håller grupper i småbarnssim.
- Jag har också gått en utbildning i spädbarnsmassage, så nu är nästa steg att starta eget företag.

Familjen har ett avancerat vardagspussel för att få ihop alla jobb och aktiviteter. Närheten till familj och vänner är därför viktig.

Saknar släktingar och lekland

Även om fördelarna är många på Åland finns det också mycket att sakna från Jersey. Familjen till exempel.
- Alexis har tre bröder och barnen har elva kusiner i nära ålder som vi gärna skulle träffa oftare.

Emma saknar också hur smidig internetshoppingen var utan skattegräns och det stora utbudet av lekland och saker att göra för familjen.
- Här finns egentligen ingenstans att åka en mörk vinterdag när alla klättrar på väggarna. I Jersey finns också många restauranger med stora lekrum dit barnen kan gå när de ätit färdigt. Så mina barn vet inte riktigt hur de ska uppföra sig på restaurang, säger hon och skrattar.

Då är åtminstone närheten till naturen en stor fördel.
- Jag tycker att barnen har mer fantasi och leker på ett annat sätt nu när vi bor här ute i skogen. Och jag tycker det är jättepositivt att de är ute så mycket på dagis och i skolan.

Emma och Alexis är i alla fall överens:
- Vi ångrar inte att vi flyttade!

Fakta om

Simning på Åland

Ålands Simförening (ÅSF) har sektioner för både tävlingssimning, fridykning, motion, Öppet Vatten och småbarnssim. Kontakta föreningen för mer information.

Läs mer på simföreningens webbplats www.asf.ax

Vad är ö-spelen?

Öspelen, egentligen Natwest Island Games, IGA, kan liknas vid en olympiad för världens alla ö-nationer. Tävlingen arrangeras vartannat år och deltagarna representerar sina öar i olika sporter. De första spelen avgjordes 1985 på Isle of Man. Även Åland har arrangerat öspelen på hemmaplan.

Mer om öspelen kan du läsa på organisationen International Island Games Association (IIGA) webbplats

Site by Strax