"Vi har alltid varit på väg till Åland"

Markus Palm är fysioterapeuten från Linköping som flyttade till Åland och startade eget. Sen våren 2018 driver han företaget Rehab City tillsammans med sina åländska kollegor Mats Danielsson och Johanna Lundberg.

Det var under studierna till fysioterapeut vid Linköpings universitet som Markus träffade Elin från Åland. Hon gick i klassen under och medan Elin slutförde sin fysioterapiutbildning stannade Markus kvar vid universitetet för en masterexamen. Åland har dock alltid funnits med i parets framtidsplaner.
- Vi har alltid varit på väg till Åland. Inte för att Linköping har varit dåligt utan för att Åland har varit väldigt bra, förklarar han. Det är ett samhälle som mår bra och där många har det bra. Dessutom är det lugnt och väldigt vackert.

Väntade tålmodigt på rätta jobbet

I väntan på rätt arbetstillfälle tillbringade paret nästan åtta år i Linköping. För Markus del innebar det en kombination av jobb och studier i Linköping medan Elin pendlade till olika arbetsplatser i närområdet. I Linköping föddes även parets två barn.

Till sist dök äntligen rätt möjlighet för en flytt till Åland upp.
- Jag hade tidigare varit i kontakt med både Mats Danielsson och Johanna Lundberg i samband med andra tjänster, säger Markus. Då handlade det mest om vikariat, så när jag fick höra att Mats skulle bli egen kontaktade jag honom igen. Vi träffades och han berättade om planerna på att starta upp en verksamhet tillsammans med Johanna.

Resultatet av det första mötet blev slutligen en flytt till Åland och arbete vid nystartade företaget Rehab City, som är ett samarbete mellan utvalda fysio- och ergoterapeuter med gemensam mottagning i Mariehamn.
- Vi har alla samma syn på fysioterapifrågor och fokuserar på att satsa på bra vård.

Startade upp med hjälp av Business Lab

När det första steget mot Rehab City var taget säger Markus att man skickade in en ansökan till Business Lab Åland för att få hjälp med uppstarten.
- Genom Business Lab fick vi massor med bra hjälp. Dels juridiskt för att skriva samarbetsavtal och starta upp ett aktiebolag. Dels hjälp att sätta värdegrund, företagsstrategier och andra strukturer för verksamheten.

Markus första tid på Åland handlade därför en hel del om byråkrati. Både genom företaget, men också i samband med flytten. Allt från näringstillstånd till godkänd legitimation som fysioterapeut i Finland.
- Om du vill flytta till Åland är det bra om du ser till att din svenska legitimation är godkänd hos Valvira innan du söker jobb, tipsar Markus.

För även om likheterna mellan Sverige och Åland är många poängterar han att du behöver vara medveten om att du ändå flyttar till ett annat land.
- Det är en del myndighetsbyråkrati som du måste ta tag i, som nytt personnummer. Åland har också andra system för till exempel föräldraförsäkring.

Markus rekommenderar därför alla som är intresserade av att flytta till Åland att kontakta Statens ämbetsverk på Åland (magistraten) eller besöka Ålandliving.ax för att få en checklista att utgå ifrån.
- I slutet av alla möten hälsade alla myndighetspersoner oss välkomna, det tyckte vi var fint. Det kändes som att de verkligen ville att vi skulle flytta hit, vilket höjde upplevelsen.

Bättre balans mellan jobb och fritid

Nu har familjen bott lite mer än ett halvår på Åland och hunnit landa i vardagen.
- Vi är inne i ekorrhjulet och märker att livet här fyller de förväntningar vi hade innan. Karriärhetsen är mindre och ålänningarna är duktiga på att skilja mellan jobb och fritid. De är också bättre på att prioritera fritiden.

Samtidigt ser Markus många möjligheter för dem som lockas av en karriär.
- Du har goda chanser inom näringslivet. Åland har ett jättestort utbud av både företag och tjänster, särskilt med tanke på att det bara bor 30 000 personer här. Allt från flera juridikfirmor och stora banker till köpcentrum, stora matbutiker, mycket kultur, sport och ett rikt föreningsliv. Och massor av idrottsanläggningar, per capita måste det vara extremt många.

Det enda hindret han kan se är att utbudet inte alltid motsvarar efterfrågan.
- Som fysioterapeut märker jag det genom att jag måste bredda min kompetens. Om jag väljer för smal inriktning så är behovet av mina tjänster inte så stort att jag kan leva på det.

Nya tankar och behandlingsmetoder väcker dock uppmärksamhet.
- Jag tog med mig ultraljud från Linköping och vad jag vet är jag den enda fysioterapeuten på Åland som använder muskuloskeletalt ultraljud för att kolla muskler, senor och skelett.

Nu är hemma ett hus vid vattnet

Det enda som gör Markus besviken efter flytten är kollektivtrafiken eftersom han numera är mer beroende av egen bil. Annars är handbollen det han saknar mest från Linköpingstiden.
- Här är volleybollen större, den har starkare traditioner. Samtidigt uppskattar jag att det är lätt att komma åt en squash-hall eller badmintonplan och att det är väldigt lätt att komma in på pass på gymmen, till och med i januari. Jag spelar också golf.

Även i övrigt trivs familjen. Elin jobbar som fysioterapeut vid ett boende- och vårdcenter för äldre och barnen gillar alla lekparker. Dessutom löste sig boendet smidigt.
- Först hyrde vi ett hus i Mariehamn. Där tänkte vi bo tills vi hittade ett hus vi verkligen ville ha, men nästan genast dök Möckelö Strand upp. Vi hade tittat på området tidigare och var lockade av att det var lugnt, nytt, fräscht och med havsutsikt. Tidigare var havsutsikt bara en dröm – och nu har vi den!

ansökan om yrkesrättigheter

Innan du kan börja din anställning på Åland inom yrken som kräver legitimation samt yrken med skyddad yrkesbeteckning måste du först:

  • få din legitimation godkänd av Valvira (Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården i Finland)
  • göra ett språkprov i svenska (om du inte har svenska som modersmål).

Läs mer om 

Yrkesrättigheter hos Valvira

Rehab City

Tomter på Möckelö Strand

Starta eget på Åland

Grundläggande information för dig som vill bli egen företagare på Åland hittar du hos Ålands Näringsliv:

Läs mer om vägen mot ett eget företag på Naringsliv.ax

Läs mer om Företagarskolan på Naringsliv.ax

Du kan även hitta mer information om att etablera företag på Åland på Alandliving.ax:

Starta eget företag på Åland

Viktiga kontakter i näringslivet

Bra att veta inför flytten

Skapa din egen checklista inför flytten till Åland

Information för dig som söker nytt jobb

Hitta ditt nya hem – tips och råd för dig som letar boende på Åland.