Vi googlade "best place to live in Finland"!

Lari Pihlajapuro från Helsingfors och Katie Wu från Hongkong träffades 2005 i Reykjavik under en internationell tävling i brädspelet Othello. Efter nästan två år med långdistansförhållande flyttade Katie till Lari i Helsingfors. Här bodde paret till 2010, då flyttlasset gick vidare till Hongkong.

- När vårt första barn föddes 2011 började vi vända blickarna tillbaka mot Finland igen, säger Lari.

Katie skrattar och fortsätter:
- Vi googlade ”best place to live in Finland” och Åland dök upp. Trots att vi hade bott i Helsingfors i flera år hade jag aldrig hört talas om Åland tidigare.

- Och jag hade bara varit i Brändö en gång innan och fiskat, tillägger Lari.

Från Hongkong till Åland

I april 2013 flyttade Katie, Lari och lilla Coby till Åland och ett parhus i Kalmarnäs i närheten av Mariehamn. Jämfört med Hongkong skiljer sig livet på Åland en hel del.

- Det är verkligen dag och natt, säger Katie. I Hongkong bodde vi på 51a våningen, här har jag som mest sett ett sjuvåningshus.

Till en början var matlagning den största förändringen för familjen.

- Vi var plötsligt tvungna att lära oss laga mat. I Hongkong  finns det restauranger överallt och det kostar bara 3-4 euro att äta ute. Så det är billigare att äta ute än att laga själv.

Nyblivna egenföretagare

I Hongkong, Helsingfors och den första tiden på Åland försörjde sig Katie och Lari genom pokerspel på internet. En hel del tävlingar i Othello, både som deltagare och arrangörer, har de också hunnit med. Innan familjens andra son Teddy föddes 2013 gick Katie även på svenska för inflyttade i Medis regi.

- Det var ett stort stöd, det hjälpte mig jättemycket.

Under 2015 började paret allt mer att vända blickarna mot den lokala arbetsmarknaden och det åländska entreprenörssamhället. De skickade in varsin ansökan till Business Lab Åland, som under åtta månader hjälper entreprenörer att starta upp och utveckla sina företag och ta dem vidare ut på marknaden. I oktober samma år fick Katie och Lari sina företagsidéer antagna och just nu pågår utvecklingen av deras nya verksamheter.

De ser många fördelar med att starta upp företag på Åland.
- Här finns utrymme och många möjligheter, säger Katie.

- Dessutom är beslutsvägarna korta och det  är lätt att få kontakt med rätt personer, fortsätter Lari. Det gör det också lättare att marknadsföra sitt företag.

Däremot är det utmanande om du inte kan svenska, vilket särskilt Katie har upplevt.
- Mycket av informationen du behöver finns bara på svenska, säger hon. Det skulle vara bra för Åland och för alla framtida entreprenörer om all nödvändig fakta också fanns på engelska. Även om du pratar och förstår svenska så är det svårt att läsa och ta till sig komplicerade facktexter.

Perfekt plats för barnfamiljer

Förutom att Katie och Lari saknar ett större urval av restauranger som erbjuder andra kök än det skandinaviska är de nöjda med livet på Åland.

- Här är fridfullt, bekvämt och bra för barn. På dagis får barnen springa omkring och leka. I Hongkong börjar man med läxor redan i treårsåldern, det blir stressigt för små barn. Dessutom är Åland tryggt och säkert, det är skönt för oss som är föräldrar.

att starta eget på Åland

Grundläggande information för dig som vill bli egen företagare på Åland hittar du hos Startaeget.ax, som är ett projekt vid Ålands Näringsliv.

Läs mer om vägen mot ett eget företag på Startaeget.ax

Du kan även läsa mer om att etablera företag på Åland här på Alandliving.ax:

Starta eget företag på Åland