Vi är väldigt förtjusta i naturen på Åland! | Bo på Åland

Vi är väldigt förtjusta i naturen på Åland!

Matilda & Axel

Efter avslutade socionomstudier i Vasa valde åländska Matilda Söderback och Axel Gädda från Jakobstad att flytta till Åland. Numera är studielivet utbytt mot arbetsliv och studiebostaden uppgraderad till en hyreslägenhet i centrala Mariehamn.

- Jag har alltid vetat att jag vill bo på Åland, eller att jag vill flytta tillbaka, säger Matilda.
- Och jag hängde mest på! säger Axel, men tillägger att han är väldigt nöjd med beslutet. 

Först sommarjobb

Axel och Matilda träffades i Vasa genom dating-appen Tinder.
- Vi hade turen att vi gillade samma saker, säger Matilda, som då studerade till klasslärare. 
- Men jag vill hellre hjälpa utsatta människor, så det var Axel som fick in mig på socionom-studierna när han berättade om utbildningen. 

Paret har testat att bo på Åland tidigare när de sommarjobbat inom hemtjänsten i Mariehamn och vid skyddshemmet Tallbacken. Då har de antingen varit inneboende hos Matildas föräldrar eller lånat boende av Matildas mormor och morfar. Därför känns det nu extra skönt med ett eget hem och en egen lägenhet.

Sen flytten till Åland i våras jobbar Axel som förmedlare vid Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (AMS) medan Matilda praktiserade på Emmaus Åland. Nu har hon precis börjat ett vikariat på Tallbacken, där hon tidigare även sommarjobbat.

Promenader och hundliv

Vandring och friluftsliv är annars ett gemensamt intresse för Matilda och Axel. 
- Vi är båda väldigt förtjusta i naturen på Åland, säger Axel och Matilda instämmer.
- Jag älskar att det är så nära till vattnet och skogen, vi är mycket ute i naturen.

Sen i augusti har de också fått ivrigt sällskap på promenaderna i form av engelska springerspanieln Nelson. Friluftslivet varvas numera med hundkurser.
- Jag har haft hund sen jag var liten och har hela tiden planerat att skaffa en egen, så det passade bra när vi flyttade till Åland.

- Sen vi fick Nelson har vi hittat många nya vandringsleder och naturstigar, säger Axel. Det finns verkligen massor av ställen att utforska.

Mest fördelar

För Axel, som är van vid vidderna i Österbotten, är det däremot lite ovant att bo på en ö.
- Jag är van vid att köra långa sträckor med bil, så det här med att åka båt för att komma iväg är nytt för mig.

Från Vasa saknar han också snabbmatskedjan Korv-Görans och de stora matbutikerna som säljer allt från livsmedel till elektronik.
- Här får man istället åka runt till flera butiker innan man har det man söker.

Matilda skulle i sin tur gärna jobba med psykiskt funktionsnedsatta, men socialpsykiatriskt stöd och service finns inte i samma omfattning som på fastlandet och i Sverige.

Annars överväger fördelarna, och både Axel och Matilda känner sig nöjda med flytten till Åland. 
- Jag tycker att människorna här är väldigt sociala av sig och det tycker jag är kul. Jag som inte är härifrån tidigare känner att jag har fått ett varmt välkomnande av de ålänningar jag träffat.

- Åland är litet, på gott och ont, men det känns väldigt tryggt. Vi är inte krogtyperna så vi saknar inte storstaden, men åker gärna över till Sverige och Stockholm och umgås med vänner när vi kan.

Site by Strax