Vi är glada att vi vågade pröva livet på en annan ort!

Jacob och Amanda Pesämaa med sonen Hosea hittade till Åland tack vare åländska techutbildningen grit:lab, som startat upp för att möta branschens behov av kreativa programmerare.  

För den lilla barnfamiljen gick flytten till Åland från Jakobstad i Österbotten.
- Vi hade länge drömt om att bo på annan ort och jag ville studera, gärna kort och effektivt precis som på grit:lab. När min bror tipsade om utbildningen var det ett perfekt tillfälle för oss, säger Jacob Pesämaa, som sökte och blev antagen.

Ändå var det svårt för familjen att släppa taget och lämna alla bekvämligheter, särskilt när de inte visste vad de skulle få i stället. 
- I början var det lite skrämmande att flytta från Jakobstad, men nu känns det jättebra, det var värt utmaningen, säger Jacob, och Amanda instämmer.

- Vi har sagt så många gånger till varandra – tänk att vi gjorde det, att vi vågade ta steget! Det har varit så positivt för oss att pröva hur det är att bo på ett annat ställe.

Nya insikter

Jacob går nu grit:lab tillsammans med 70 andra studerande från hela världen. Av dem är 24 ålänningar, vilket Jacob tycker ger en bra inblick i den åländska kulturen. 
- Det är lite lyxigt – det är också som att få den roliga delen av en jorden-runt-resa eftersom vi har folk från 20 olika länder i klassen. 

Utbildningen är intensiv men utvecklande.
- Jag hade knappt använt datorer innan, men älskar svåra utmaningar. Jag har också blivit mycket bättre på engelska, fått lära mig hur det är att lära sig av varandra och utmanat mitt logiska tänkande på en djup nivå.

Via utbildningen får han också bekanta sig med det tiotal åländska techbolag som är engagerade som grit:lab Partners.

Småbarnslivet

Medan Jacob studerar är Amanda vårdledig med 1,5 åriga sonen Hosea. Tack vare Jacobs flexibla studietider kan hon ibland hoppa in och jobba på äldreboendet Trobergshemmet i Mariehamn. 
- Det är bra att ha kollegor när du vill lära känna andra och komma in i ett samhälle!

Hon är annars positivt överraskad över hur bra utbudet är för den som är hemma med barn.
- Familjecaféet läste jag om i Folkhälsans tidning redan innan vi flyttade. Bebisbibban på biblioteket har också varit bra och roligt. Här finns också många allmänna umgängesplatser där du kan träffa andra med barn i samma ålder – via lekparken har jag till exempel fått en ny fin vän.

Bra väder och samhällsklimat

Just nu är det väldigt öppet vad som händer när Jacob är färdig med utbildningen, men både han och Amanda trivs på Åland. Drömmen är att hitta en åländsk arbetsgivare som erbjuder möjlighet till distansarbete mellan Åland och Jakobstad.

- Många saker är bättre på Åland än i Österbotten. Vi gillar att klimatet är lite mildare och att vi slipper alla månader med snö och minus tjugo grader. 

- Ja, jag har hittat tillbaka till min löpning, det är så smidigt när det lite snö och många springvänliga stigar, säger Amanda.

Båda uppskattar den åländska mentaliteten. De tycker att ålänningarna inte är lika reserverade som de är vana vid från Österbotten, men heller inte så rättframma som i Sverige. 
- Som österbottningar känner vi oss som hemma i Åland när det gäller stämningen på arbetsplatserna, den är familjär och positiv med minimal betoning på hierarki. Däremot hade vi räknat med att det skulle vara lite mer tvåspråkigt, som i Österbotten.

Det bästa med Åland är ändå att det är en lugn, trygg och harmonisk plats, särskilt för barn. 
- För oss som flyttat från landet är Mariehamn en lagom stor stad, men Mariehamn passar säkert lika bra för den som vill leva ett lite lugnare liv än i storstaden.

- Det enda vi saknar är våra familjer, vänner och vår församling!