"Våra vänner tyckte vi var tokiga" | Bo på Åland

"Våra vänner tyckte vi var tokiga"

Anna & Christian Dreyer

Man skulle kunna tro att kontrasten mellan Lund, med 82 000 invånare och skärgårdsön Kumlinge, där drygt 200 är fast bosatta, skulle vara enorma. Men enligt Christian Dreyer ter sig vardagslivet tämligen lika.

- Men det är klart, det finns många fördelar med skärgårdslivet som ett storstadsliv inte kan erbjuda.

Christian Dreyer flyttade med sin fru Anna och fyra barn till Kumlinge i juni 2013. Innan det hade de bara varit i kontakt med Åland som turister.

- Vi blev oerhört förtjusta i landskapet och idén om att flytta hit växte fram efterhand. Innan vi tog steget tillbringade vi ett par sommarmånader på Sottunga och en annan sommar testade vi på skärgårdslivet på Lappo. Vi har även semestrat i Tranvik i Sund, berättar Christian.

Att familjen skulle bosätta sig i skärgården stod klart ganska tidigt.

- Att det blev just Kumlinge var mera av en slump. Givetvis var jobbmöjligheterna avgörande och här fick både jag och Anna jobb. När vi bodde i Lund jobbade jag som rektor på en friskola medan Anna studerade. När vi kom till Kumlinge delade jag min tid mellan ett lärarjobb i Kumlinge och en skoldirektörstjänst i Brändö och min fru är hälsovårdare. Idag är jag nybliven kommundirektör i Kumlinge.

Även boendet ordnade sig smidigt. Familjen hyrde inledningsvis ett hus som de nu har fått köpa.

Lugnare livsstil närmare naturen

Men vad var så lockande med skärgårdslivet att familjen ville ta steget och flytta till Kumlinge?

- Vi lockades av en lugnare livsstil närmare naturen. Här är det ett mer lätthanterligt tempo som passar vår stora familj.

Innan de flyttade var familjen överens om att ge det ett par år innan de bestämde sig för om beslutet var rätt.

- Eftersom vi har barn i dagis- och skolåldern vill man ju inte rycka upp dem från deras nya liv alltför snabbt om vi som föräldrar inte trivs på det nya stället. Men vi kan redan nu säga att vi inte har någon anledning alls att ångra oss. Barnen, som är mellan 3 och 9 år, trivs bra i sina nya grupper på dagis och i skolan. De har inte en enda gång gett uttryck för att de skulle sakna det liv vi hade i Lund.

Flera av vännerna i södra Sverige ställde sig frågande till Dreyers beslut att ta sitt pick och pack och flytta till en liten, okänd ö i Ålands skärgård.

- ”Ni är tokiga”, sa en del medan andra sa ”Åh, vad häftigt men det hade vi aldrig vågat göra”. Men eftersom vi hade provbott här några somrar visste vi vad vi gav oss in på och inte heller skrämdes vi av att vissa varnade för de tråkiga vintrarna. Vi var beredda på att vi inte skulle leva Vi på Saltkråkan-liv hela tiden.

Mer aktiviteter nu

Vardagslivet i Kumlinge är betydligt lugnare än i Lund. Ändå har barnen i familjen gott om möjlighet till fritidsaktiviteter och deltar bland annat i bollklubbar, kören och scouterna.

- De har nästan mer för sig här än förut. Och vi som vuxna är mycket mera ute i skog och mark. Möjligheten att gå på bio en tisdagkväll finns visserligen inte här i Kumlinge men det var heller inget vi gjorde innan vi bodde här.

Istället märker Christian att de gör mer aktiviteter organiserat när de väl åker iväg till Åbo eller Mariehamn.

- Det är lättare att planera aktiviteterna när man inte har det nästgårds.

Rent jobbmässigt är det ett lugnare liv i den åländska skärgården.

- Det finns både för- och nackdelar med att jobba i Kumlinge skola med 19 elever jämfört med mitt tidigare jobb på en större skola. Med så få elever finns det tid för att uppmuntra dem som behöver extra hjälp medan det ibland kan vara svårare att få rätt till specialstöd. Men i stort ser vardagen väldigt lika ut, hur stor skolan än är.

Och närheten till jobbet gör att tid sparas in ­– tid som kan användas till att umgås med familjen.

Site by Strax