"Underbart att allting är så nära!" | Bo på Åland

"Underbart att allting är så nära!"

Familjen Könönen-Wahlstedt

Första dagen på nya jobbet på Åland cyklade hon i väg med ett leende på läpparna – trots att det regnade.

- Helt underbart att kunna cykla på jobb. Här sparar jag tio timmar i veckan på att slippa pendla jämfört med vardagen i Sverige, säger Sanna Könönen-Wahlstedt.

Sanna och familjen ­– maken Peter och dottern Mathilda, 9 år – har lämnat Åkersberga i Sverige och flyttat till Åland. Beslutet att välja Åland har legat och grott i många år och nu var det dags.

Sanna, som har sina rötter i Harjavalta nära Björneborg i Finland, kom till Åland första gången 1989 och bodde här till 2006. Då jobbade hon bland annat på Ålandsresor och senare som kursplanerare vid Högskolan på Åland.

- Jag stortrivdes och kände från första början att Åland var mitt hem, säger hon.

Sedan kom livet emellan. Peter från Åkersberga kom till Åland för att spela golf och de båda träffades.

Bodde på varsitt håll

Hur gör man sedan – om man vill vara ihop men bor på olika håll? Vem ska flytta?

Det blev först fem år av boende på varsitt håll och ett intensivt resande över Ålands hav – något som inte längre var hållbart när Mathilda föddes. Peter, som driver ett eget företag och har agenturer för olika möbelföretag, var dock inte redo att bli ålänning på heltid just då och därför tog Sanna steget och flyttade till Åkersberga.

Men paret ”behöll Åland”. Här fanns en nyinköpt stugtomt i Eckerö och en liten övernattningslägenhet i Mariehamn.

- Vi kom till Åland i stort sett var tredje helg året runt och alla längre ledigheter. Vi hann också bygga stugan som nu är klar, säger de båda.

Gick snabbt

Sedan dök ett jobb på Åland upp som passade Sanna – manager på Åland Convention Bureau. Hon sökte och fick det och sedan gick det snabbt. Huset i Åkersberga såldes och det nya hemmet, en enplansvilla i Östernäs i Mariehamn, köptes. Renoveringen av huset är nu i full gång.

- Allt har gått så smidigt. Det gick till exempel förvånansvärt snabbt att få vattenmätaren flyttad och fiber inkopplat. Och de som grävde på tomten sådde även gräsfrön på det uppgrävda området! Men visst – det är en del byråkrati som ska avklaras när man flyttar från ett land till ett annat.

Även om mycket är sig likt kan terminologin skilja sig åt och ge upphov till både frustration och skratt.

Mathilda går i fyran i Ytternäs skola. I början undrade hon om halva klassen hade ledigt.

- Vi är 16 på klassen, i Sverige var vi 27! Alla verkade känna mig när jag kom till skolan och frågade om jag är den nya tjejen, berättar Mathilda.

Skolflytten har gått bra även om en del är annorlunda – skolämnen och läroböcker till exempel.

- Men det känns tryggt. Mathilda går till skolan längs en gång- och cykelväg, det tar fem minuter, och har redan kompisar som hon kan vara med efter skolan, säger föräldrarna.

Vill hitta ett jobb

Peter har kvar sitt företag men vill hitta ett jobb på Åland.

- Det är vår största utmaning just nu. Jag vill verka här och skaffa ett eget nätverk för att bli mer delaktig i samhället, säger han.

Familjen uppskattar det breda utbudet av fritidsaktiviteter. ­ Mathilda har redan deltagit i ett fotbollsläger och ska börja träna simning som hon gillar jättemycket. Både Mathilda och Sanna sjunger i kör.

- Vi gillar också friluftsliv och här har vi många möjligheter runt hörnet. En småbåtshamn ligger nedanför huset. Man kan jogga längs stränderna i Mariehamn, ta en cykeltur utan krångel. Allt det är så underbart – att ha allting så nära. Man kan göra mer här eftersom avstånden är så korta, säger Sanna och Peter och tillägger:

- Och gymmet fungerar lika bra som i Åkersberga!

Peter är medveten om att han snabbt blivit igenkänd som ”den där svensken som flyttat hit”.

- Man är inte anonym på Åland men det stör mig inte alls. Så var det i Åkersberga också när jag växte upp där, säger han.

Nära till storstaden

Om man någon gång längtar efter storstadens utbud är det bara att sätta sig på färjan och åka dit.

- Och våra vänner från Sverige är nyfikna på vårt liv här och kommer gärna på besök. Vi har varit snart sagt överallt på Åland med dem!

Site by Strax