Trail running, goda tomater och roligt på jobbet!

Aki Ikäheimo, friluftsentusiast och Team Manager vid spelbolaget Paf, trivs med livet på Åland. Här har han hittat nya yrkesmässiga utmaningar och en fritid med naturen rakt utanför dörren.

- Naturen är så lättillgänglig på Åland. Jag cyklar och springer mycket i skogen och här finns många fina leder. Jag bor till exempel i närheten av Lemlandsleden, som är perfekt för trail running. Jag gillar också att springa ut till Herröskatan, det är så vackert längs kusten med havet och öarna.

Det enda Aki egentligen saknar är ordentligt med snö, och riktigt höga berg.
- Jag tränar egentligen för lopp i Alperna och andra bergskedjor – så backträningen är svår för mig att få till på Åland. Men det finns också många andra intressanta lopp på Åland för löpare som mig, till exempel Åland Marathon, Kanonloppet och Bomarsund Trailrun.

En unik plats

Aki Ikäheimo är född i Salo i Finland, men har flyttat en del. Bland annat har han bott i Skottland och nu senast i Kuopio i östra Finland.
- För ett och ett halvt år sen började jag se mig om efter nya utmaningar och hittade en jobbannons från Paf.

När Aki undersökte Paf som arbetsgivare insåg han att han gillade vad han såg.
- För mig är det viktigt att Paf är ett företag som verkligen har betydelse för samhället och att vinsten gynnar Åland genom finansiellt stöd till olika föreningar och organisationer.

Han tycker också att Paf sticker ut genom att vara ansvarstagande i den komplicerade spelbranschen.
- Jag gillar att Paf verkligen jobbar för att vara ansvarsfulla istället för att bara prata om det – we walk the talk. Det respekterar jag Paf för och jag tror inte att jag skulle kunna arbeta för ett spelföretag som inte tog samhällsansvar.

Aki blev kallad till intervju och tyckte om atmosfären på Paf. När han blev erbjuden tjänsten som Team Manager vid tech-avdelningen tackade han ja.
- Då bodde jag i Kuopio – och avståndet mellan Kuopio och Salo, där jag har min familj, och mellan Åland och Salo är ungefär lika långt, så det var ingen större omställning.

Dessutom ser han Åland som en unik plats i Finland, som sticker ut på samma sätt som Lappland.
- Båda tillhör Finland men är något utöver det vanliga jämfört med övriga landet. Så jag tänkte – leva på Åland, det blir en annorlunda upplevelse samtidigt som jag får alla fördelarna med att bo i Finland!

Många fördelar

Nu har Aki snart bott ett och ett halvt år i sin hyreslägenhet i Lemland, cirka 15 kilometer från Mariehamn. Och han tycker om det.
- Min uppfattning om Åland så här långt är att allt är rent och prydligt och att samhället är välfungerande. Det jag verkligen gillar med Åland är att det är så lugnt, det är ingen stress och inte ens några bilköer.

Enligt Aki har Åland allt du behöver för en bra vardag. Han räknar upp matbutiker, restauranger, butiker, idrottsanläggningar, gym, bio och bowlinghall, men tillägger också:
- Om söker du något superspeciellt behöver du vara medveten om att Åland är en liten ort. Här finns det mesta, men det går inte att jämföra med en storstad.

En bonus med flytten är annars att Aki nu får uppdatera sina gamla skolkunskaper i svenska.
- Här är jag omgiven av svenska hela tiden, så det hjälper mig att komma igång med språket igen. Att lära sig ett språk är också ett bra tidsfördriv, det utmanar mig på ett helt annat sätt än fysisk aktivitet och hjälper mig att hålla igång hjärnan.

Han säger att det annars är vanligt bland finskspråkiga att tro att man inte klarar sig på Åland om man inte kan svenska, men menar att det inte stämmer.
- Om du inte kan svenska fungerar alltid engelska, och många gånger går det också bra på finska.

Bra arbetsmiljö

Utöver den aktiva fritiden trivs Aki också på jobbet och med de utmaningar som arbetet som Team Manager vid Pafs tech-organisation innebär.
- Mjukvarutillverkning är en helt ny industri för mig med många roliga erfarenheter, även om jag redan har över tio års erfarenhet av att jobba som manager.

Han uppskattar sina arbetskamrater och Paf som arbetsgivare och säger att de anställda i medeltal stannar tio år inom bolaget.
- Jag har jobbat på många olika arbetsplatser och det som jag upplever som unikt på Paf är atmosfären och respekten vi har för varandra. Därför tror jag många gärna stannar kvar. Dessutom är det lätt att utvecklas inom företaget.

Eftersom Aki är en aktiv person är han glad över tillgången till friskvårdskuponger och möjligheten till träning på arbetstid en timme i veckan.
- Det är värdefullt för mig. Vi har också bra försäkringar och så erbjuder Paf många extra aktiviteter för personalen – allt från innebandy till bowling.

På frågan om det är något mer som Aki vill lyfta fram med Åland avslutar han med att säga:
- Åländska tomater, de är supergoda! Jag har inte varit så förtjust i tomater tidigare, men här älskar jag dem!

Foto: Robert Watkins