Startar vi eget så gör vi det på Åland!

På mindre än ett år har familjen Delfs hunnit flytta från Danmark till Åland, starta eget företag inom turistnäringen, köpa och renovera en redargård i Ålands skärgård, öppna en gårdsbutik och driva en restaurang.

- Vi är idérika och har en önskan om att skapa någonting själva, säger Johanna och Ebbe Delfs om den stora satsningen.

Stort steg

Allt började egentligen när Johanna och Ebbe gifte sig på Åland för fyra år sen.
- På vägen hem sa Ebbe ”vi flyttar till Åland”, men jag tog honom inte på allvar eftersom vi precis hade haft en så fin bröllopsfest och var uppfyllda av den.

Tanken om ett gemensamt projekt var ändå född, och tre år senare flyttade Johanna, Ebbe och 2-årige sonen August från Köpenhamn till skärgårdsbyn Degerby. Under de senaste året har familjen renoverat en gammal redargård i byn och startat upp företaget Carlsro Badhotell.

- Vi gör det här som familj, August har varit med hela resan och jag ser upplevelsen som en del av hans uppväxt, säger Johanna.

Ebbe tillägger:
- Det är lättare att ta sig an ett stort projekt om du helt bryter upp och börjar på nytt, för då har du tiden. Annars är det lätt att fastna i jobb och rutiner.

Skapa något annorlunda

Johanna är från Åland men har bott 11 år i Köpenhamn. Ebbe kommer från en mindre ort i Danmark.
- Vi hade vårt hjärta i Köpenhamn och trivdes bra där, men kände att vi ville kasta oss ut i ett gemensamt projekt. Och då måste man bara våga ta steget, för sen blir det aldrig av.  

Redan på idéstadiet hade paret tankar om en gammal gård på landet. För Ebbe var det självklart att de i så fall skulle förverkliga idén på Åland. 
- Här finns så fantastisk natur och det är nära till vattnet och Johannas familj. Om vi hade byggt upp något liknande i Danmark hade vi hamnat alldeles för långt från vännerna och familjen i Köpenhamn.

Planen var att låta fastigheten avgöra den slutliga inriktningen, men givet var en verksamhet inom turism med fokus på restaurang, logi och social samvaro. 
- När vi hittade Carlsro kom det naturligt, det måste bli ett badhotell!

Mot ett badhotell

För Ebbe och Johanna började förverkligandet av Carlsro på allvar förra hösten efter en semester med segling i Ålands skärgård. Och gott om tid för samtal.

- Efter semestern bara bestämde vi oss, och sen gick det verkligen från noll till hundra med en gång. Redan när vi kom hem till Köpenhamn i augusti hade vi en plan, säger Johanna. Jag skulle säga upp mig, flytta hem till Åland med August och söka tillbaka hembygdsrätten. Ebbe stannade kvar och jobbade i Danmark.

På Åland jobbade Johanna sen heltid med att starta upp företaget. Från affärsplan och husvisningar till möten med banker och Ålands näringsliv. Allt med August under armen.
- När man vill köpa en gammal gård räcker det inte med att bli förälskad i platsen, du behöver också en ordentlig genomgång av husets skick så att du inte köper grisen i säcken.

Att söka tillbaka hembygdrätten var däremot väldigt smidigt.
- Men det var egentligen inget vi behövde göra eftersom vi köpte Carlsro som företag och inte som privatpersoner. För aktiebolag behövs nämligen ingen hembygdsrätt, utan kravet är att 2/3 av styrelsen ska vara ålänningar.

Ett hus i skärgården

Det blev många besök på olika gårdar innan redargården i Degerby i skärgårdskommunen Föglö dök upp. Ebbe kom genast över till Åland och under Skördefesten 2019 åkte familjen ut tillsammans för första gången.

Johanna erkänner att hon var lite nervös över att ta med Ebbe till Föglö. 
- Att flytta till Åland är en sak, men att ta steget och flytta till Ålands skärgård är en helt annan. Men det är som Ebbe säger – hela Åland är nästan skärgård.

Väl framme väntade ångfartygsredaren Carl Helins (1897-1959) gamla gård från 1912.
- Då såg det helt annorlunda ut med vattenskador och hängande spännpapper, men man såg potentialen i arkitekturen, kakelugnarna och närheten till havet. 

Det visade sig också att husets historia är tätt knuten till Danmark. En av Carl Helins döttrar flyttade till Danmark och en del av släkten finns kvar i Köpenhamn. Dessutom var ett av Carl Helins ångfartyg från Danmark.
- Det kändes som om det var meningen att vi skulle ta över och att det måste bli ett badhotell som bygger vidare på den dansk-åländska kopplingen, säger Ebbe. 

En lång process

Innan det slutgiltiga beslutet var taget kontaktade Johanna och Ebbe kommunen.
- Vi ville veta om det fanns en positiv inställning i kommunen för vår verksamhet, för det är ingen självklarhet att du bara kan ta över en privat bostad för att bedriva näring. Det var också via kommunen vi ansökte om detaljplanändring, bygglov och hittade lösningar för parkeringsplatser.

Hösten 2019 kantades av förhandsutlåtanden, undersökningar av huset samt offertsökanden för bygg, el, VVS och tak för att i nästa steg kunna ansöka om banklån. Dessutom ansökningar om näringsrätt, jordförvärvsrätt och lagfart.

- När vi började visste vi inte hur det fungerar att driva företag på Åland, utan det har vi lärt oss längs vägen genom att fråga oss fram. Kommunen är en bra plats att börja på och Ålands Näringsliv hjälpte oss med information om hur man startar ett aktiebolag. Sen är det bara att fråga sig vidare.

Även om det periodvis har varit riktigt slitsamt har drivet alltid funnits. 
- Du behöver vara inställd på att möta avslag och svårigheter på vägen, men ändå fortsätta, tipsar Johanna. Se gärna till att du har reservplaner och tänk på att det lönar sig att lägga lite extra tid på planering och att söka olika alternativ.

Ett nätverk för mindre företag har de däremot saknat.
- Det hade varit väldigt välkommet, särskilt när man som vi kommer till en ny marknad. Det hade varit bra att kunna lära från varandra och ha någon att fråga om allt från bokningssystem till olika lösningar.

Därför är samarbeten med andra företag och en vilja att stöda det lokala näringslivet viktigt för både Ebbe och Johanna. 

Öppna kort

I december var köpet äntligen klart och en intensiv renoveringsperiod började. I slutet av juni följande år öppnade Carlsro dörrarna och kunde välkomna sina allra första gäster till restaurangen och gårdsbutiken.

Det är svindlande att tänka sig att det bara gått ett år sen familjens första besök på Carlsro. Nu är den första intensiva sommarsäsongen redan avklarad och Johanna, Ebbe och August börjar känna sig hemma i byn. De känner sig väl emottagna som både familj och företagare.
- Jag tror att vår nyckel till framgång är att vi alltid varit öppna med våra planer och kontaktat alla som varit berörda, säger Johanna. Till exempel ringde vi alla grannar vi hittade numret till när vi fick veta att informationen om köpet skulle komma ut i tidningarna. Det har resulterat i att vi känner oss välkomna och har fått mycket hjälp.

Även om paret från början inte hade koll på hur det går till att starta företag på Åland har de haft stor hjälp av sina respektive bakgrunder inom ekonomibranschen. 
- Jag har jobbat med business, olika business case och inom marknadsföring medan Johanna har erfarenhet av projektledning och gärna jobbar med inredning. Det har vi haft stor nytta av.

De ser också fördelar med att starta upp i ett mindre samhälle.
- Vi känner att det finns en välvilja och önskan om att det ska gå bra för oss. Det är också en trygghet att få personliga rekommendationer som man kan lita på. Dessutom är det nära till allt och inga kötider. 

Livet på Åland

Hittills har arbetet med Carlsro tagit den mesta tiden, men nu börjar Ebbe och Johanna äntligen landa. Vägen mot en vardag har börjat. 
- Jag har knappt hunnit träffa några vänner det senaste året, men jag tycker det är så obeskrivligt roligt att vara tillbaka på Åland och spontant springa på någon bekant i butiken. Det skulle aldrig hända i Köpenhamn, säger Johanna.

Ebbe tycker ålänningarna är öppna och trevliga, men som ny gäller det att ta egna initiativ.
- I söndags åkte jag in till Mariehamn och spelade fotboll i ett lag där en vän till familjen spelar. På Föglö har de inget eget fotbollslag, men de spelar innebandy.

Paret tycker också att det är lätt att bo i skärgården, även om man blir lite styrd av färjans tidtabell och kapacitet.
- Det går snabbt att komma in till Mariehamn, Föglö är närmare än vad man tror.

Familjen bor just nu på Carlsro men planen är ett eget hem på Föglö. Nära jobb och dagis, men en plats där August kan sprida ut sina leksaker.

I vinter väntar ytterligare renovering för att till våren och påsken öppna badhotellet på riktigt med två sviter och tre dubbelrum.

- Vi hoppas på många gäster som ser fram emot att komma hit och vara hos oss!

Carlsro Badhotell