Öppen och välkomnade atmosfär

Från Bengaluru – Indiens Silicon Valley – via England till Åland och jobb som system- och databasadministratör vid spelbolaget PAF som har sitt huvudkontor i Mariehamn.

Det kan låta som ett stort steg, som Rajesh Kumar tagit, men han tyckte att både PAF som arbetsplats och Åland som boplats lät så intressant att han inte tvekade att flytta när möjligheten erbjöds.

Rajesh Kumar och hustrun Ashima Kaushik tar emot i ett egnahemshus i norra Mariehamn. Här bor de nära ett skogsparti med fina barkbanor för promenader och jogging.
- Det är nära till det mesta. Vi bor på cykelavstånd från våra arbetsplatser och när det blir lite varmare ska vi börja cykla oftare, säger de.

Rajesh Kumar studerade it-teknik på bachelor-nivå i Bengaluru och fortsatte sina studier på mastersnivå i England. Han har också arbetat fem år på ett indiskt it-företag som utvecklade mjukvara, bland annat bokningssystem, för företag inom resebranschen.

Öppet klimat

Men han ville gärna testa något nytt i ett annat land och eftersom hans bror arbetade för PAF på Åland blev det ganska naturligt att söka sig hit. Han blev intervjuad för ett jobb och fick det. Bostaden var inget problem – paret har helt enkelt flyttat in i broderns hus eftersom brodern efter mer än fem år på Åland sökt sig till England.
- Jag trivs så bra på PAF. Jag arbetar i ett team på 15 personer – tio är stationerade på Åland, fem i Helsingfors. Det är en öppen och flexibel arbetskultur och alla är väldigt hjälpsamma.

Arbetet är stimulerande och arbetsuppgifterna motsvarar hans utbildningsnivå. Arbetsspråket är engelska.
- Jag får också lära mig en hel del nytt. Här får man jobba med ett bredare arbetsfält jämfört med vid ett större företag i Indien där man placeras i ett litet fack med mer begränsade arbetsuppgifter. En annan skillnad är arbetstiden. Här har vi arbetsdagar på 7,5 timmar vilket är kortare än i Indien och det ger mer tid till annat i livet.

Fick snabbt jobb!

Hustrun Ashima Kaushik, som har en it-utbildning på bachelor-nivå, säger att det var makens idé att flytta till Åland.
- Men jag stödde honom fullt ut och sade att jag kommer med om jag lyckas hitta något jobb. Sedan blev det en mycket positiv överraskning för oss att jag hade ett jobb ordnat redan innan vi kom hit!

Rajeshs bror, som hade kontakter i it-branschen på Åland, hade nämligen rekommenderat henne för en tjänst på företaget Enfuce, som utvecklar system för bank- och finanstjänster. Hon sökte och fick det!
- Det känns riktigt bra. Jag får lära mig nytt hela tiden och har trevliga och hjälpsamma kollegor.

Tryggt och säkert

Paret säger att Åland är ett litet samhälle men stort på samma gång. Här finns det mesta man behöver – och det inom gång- eller cykelavstånd.
- Vi kan promenera till Mariehamns centrum eller till ett köpcentrum i närheten av vår bostad. Det enda vi egentligen saknar är ett bredare urval av indiska kryddor, men de kan vi köpa i Stockholm. Det är så enkelt att åka dit över dagen. Sedan är det tråkigt att vi haft en så snöfattig vinter. Vi hade så gärna upplevt riktigt mycket snö!

De uppskattar också tryggheten på Åland. Man behöver aldrig känna sig rädd eller osäker på gator och torg.
- Vi är förstås vana vid betydligt fler människor när vi rör oss ute, men har hört att det blir ett annat vimmel under sommaren. Det ser vi fram emot. Vi vill också gärna komma ut på sjön och segla.

Lär sig svenska

Två kvällar i veckan går paret på undervisning i svenska för nyinflyttade.
- Vi är cirka 20 i gruppen och det är bra stämning. Vi vill absolut lära oss svenska för att bättre komma in i samhället, säger de båda och ger några smakprov på svenska ord som de lärt sig: ostsmörgås och kanelbulle.

De går också på gym – helst sex gånger i veckan.
- Är det lätt eller svårt att lära känna folk på Åland? Ja, det beror också på dig själv om du är aktiv och tar kontakt. Vi har fått nya bekanta som vi regelbundet umgås med, säger de.

Paret kan tänka sig att stanna en längre tid på Åland.
- 15-20 år känns helt tänkbart – eller ännu längre, säger Rajesh.