Om du ska starta eget är Åland en otroligt bra plats!

Det var ett ungdomsinfall som fick Henna-Mari Koski att flytta till Åland för åtta år sen. Hon hade precis tagit studenten i Tammerfors och kände sig rastlös när hon åkte på en kryssning till Sverige.

- Mitt i natten stannade vi till i Mariehamn och jag stod på däck och tittade ut mot staden – och en månad senare så bodde jag här, 20 år gammal!

Första tiden bodde Henna-Mari i Eckerö, en kommun på västra Åland.
- Jag hade aldrig varit på Åland tidigare, och är dessutom helt finskspråkig, men Eckerö var ett så fint community där alla kände alla. De tog så bra hand om mig, tipsade om arbetsplatser och var tålmodiga och pratade långsamt medan jag lärde mig svenska.

Resor och turism

Efter ännu ett infall sökte Henna-Mari till Högskolan på Åland och programmet Hospitality Management. I samband med studierna flyttade hon också från Eckerö till en lägenhet i Mariehamn.

- Jag hade inte planerat att stanna kvar på Åland, men jag trivdes så bra att jag blev kvar. Efter att jag flyttade har jag också bott kortare perioder på andra platser. En sommar bodde jag på Grönland och en annan på Färöarna. Jag har också gjort praktik i Kroatien och Nordnorge, men alltid kommit tillbaka till Åland. 

Familjen bor däremot kvar i Tammerfors.
- Men vi gillar alla att resa så vi umgås genom att ringa och åka och hälsa på varandra!

Entreprenörsanda

I dag bor Henna-Mari i ett hus i Saltvik tillsammans med sin sambo och 3-åriga dotter.
- Vi bor vid havet och har till och med egen simstrand. Det är nästan så att jag inte kan tror det själv – är det ens möjligt att bo så här? 

Efter år av studier blandat med jobb och mammaledighet tar hon snart sin examen från högskolan. Hon jobbar också deltid som kundrådgivare på bank och driver samtidigt det egna företaget, Åland Expeditions and Events, en resebyrå med fokus på upplevelser i åländsk natur och kultur.

- Inspirationen kommer från min vistelse på Färöarna och deras sätt att skapa upplevelser. Färöarna har inte byggt upp något enbart för turismen utan använder vad de redan har för att locka besökare. Därför samarbetar jag med småfamiljsföretag på landsbygden – från äppelodlare till restauranger och hästgårdar – för att lyfta det unika och genuina Åland som väntar utanför Mariehamn.

Eftersom hon kommer från en familj med flera generationer egenföretagare var starta eget nästan en självklarhet.
- Och om du ska starta eget är Åland en otroligt bra plats. Samhället uppmuntrar verkligen till att komma på nya idéer och nästan alla har eller har haft eget företag och vet vad det handlar om.

- Jag har också fått jättebra hjälp av både Ålands Näringsliv och Business Lab, som hjälper företagare att komma ut på marknaden!

Många möjligheter

Henna-Mari berättar att hon ibland stöter på felaktiga uppfattningar om Åland i Finland.
- Vissa tror att Åland fortfarande är ett fiskarsamhälle där det knappt finns matbutiker medan andra tror att ålänningarna inte gillar finländare, vilket inte alls stämmer. 

Henna-Mari beskriver sig själv som en flexibel och anpassningsbar person, vilket gjort det lättare för henne att lära sig svenska och hitta sin plats på Åland.
- Jag har lätt för att byta miljö, men måste också tacka Eckerö-byns tålamod och Högskolan på Åland för att jag så snabbt lärde mig grunderna i svenska.

Annars består livet just nu mest av småbarnsfamiljens vardag med dagis, jobb och handling. Storstaden Tammerfors saknar hon inte. 
- Ja förutom när jag blir godissugen mitt i natten, då kan jag inte gå till närmaste dygnet runt-öppna butik. Inte när jag bor i Saltvik. Som småbarnsförälder har du heller inte samma möjligheter till universitetsstudier som i storstaden, men det som finns på Åland uppväger. Här finns så mycket kultur, entreprenörsanda och hobbyer för både barn och vuxna.

Själv spenderar Henna-Mari helst sin fritid på hästryggen.
- Det är mindfulness för mig!

Åland Expeditions and Events