Nu blir vi här ett tag! | Bo på Åland

Nu blir vi här ett tag!

Jonna Mäkelä och Oscar Buss

Oscar Buss och Jonna Mäkelä är båda från Österbotten, men träffades på Åland. I dag bor de i ett hus i närheten av Mariehamn tillsammans med sin 1-åriga son Elmer.

- Det var Jonna som fick mig att stanna kvar, säger Oscar, som flyttade till Åland när hans förra arbetsplats i Vasa öppnade kontor i Mariehamn.

- Innan hade jag bara varit här på Rockoff och hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att jag en dag skulle bo på Åland. 

Entreprenör

Oscar är byggnadsingenjör och numera delägare i företaget Werpro, som arbetar med byggnadstekniska konditionsundersökningar och inomhusklimatfrågor med verksamhet både på Åland och i Åbo. Förutom det nya jobbet har han certifierat sig inom hälsoriktigt byggande genom en utbildning i Åbo och hunnit flytta fem gånger under sina fyra år på Åland.

- Nu senast till huset som vi köpte på sommaren samma år som Elmer föddes. Vi renoverade hela hösten och flyttade in två dagar innan jul när Elmer bara var några veckor gammal. Så nu orkar jag inte flytta mer, nu blir vi här ett tag!

Litet, men varierat

Jonna flyttade till Åland från Vasa, där hon jobbade som ergoterapeut vid Vasa centralsjukhus.
- Jag behövde en paus och åkte till Sverige för en ettårig utbildning innan jag fick jobb på Åland via en kurskompis.

Numera jobbar Jonna som ergoterapeut vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), främst med inriktning mot barn.
- Vi gör motoriska bedömningar och samarbetar mycket med andra yrkesgrupper, till exempel fysioterapin. Målet med ergoterapi är att alla ska kunna leva så självständigt som möjligt och efter bästa förmåga. Det handlar om vardagliga aktiviteter och finmotoriska färdigheter.

Jonna trivs med att jobba på ett mindre sjukhus, men är glad att hon också har erfarenhet av större organisationer.
- Här är arbetet brett och varierande. Det blir mer utmanande, du lär dig alltid något nytt. På större sjukhus blir du mer specialiserad inom ett visst område, det är svårare på Åland.

Nära till allt

Eftersom Elmer än så länge bara närmar sig 1,5 år delar Jonna och Oscar på föräldraledigheten, så att Oscar är hemma med Elmer på onsdagar när Jonna jobbar. Så småningom väntar dock dagislivet med hämtningar och lämningar. Familjen har precis fått veta att Elmer har plats på det dagis som ligger närmast och som både Jonna och Oscar passerar på vägen till jobbet.

- Men inget är ju långt bort på Åland! Allt är nära och det är korta avstånd till både jobbet och centrum, säger Oscar, som jämför med Österbotten där pendlingsavstånd på 80 kilometer inte är ovanligt.

Saknar familjen

Nu börjar Åland också kännas som hemma, men det har tagit tid att hitta in i samhället.
- Du behöver själv vara aktiv och engagera dig, till exempel i olika föreningar, säger Oscar som lärt känna flera via jobbet och föreningslivet. Bland annat har han gått med i JCI Mariehamn.

Jonna, som är före detta fotbollsspelare, började istället med rugby i en nystartad förening.
- Det var ett bra sätt att lära känna andra! säger hon. Jag är också glad över att ha mammagruppen som Folkhälsan ordnade. De arrangerade pappaträffar också, men de rann ut i sanden. Sen umgås vi mycket med andra som är inflyttade från Österbotten.

Överlag tycker de att Åland har ett bra utbud på aktiviteter, särskilt för barn.
- Vi har testat allt från församlingens Sjung och Gung till lek i gymnastikföreningens hall och familjecafé och babysim via Folkhälsan, säger Jonna.

Familjen i Österbotten saknar de däremot, och önskar att det fanns ett direktflyg mellan Åland och Vasa. Åtminstone kring högtiderna!

Site by Strax