"Nu är jag i ateljén på 30 sekunder om jag får en idé jag vill testa" | Bo på Åland

"Nu är jag i ateljén på 30 sekunder om jag får en idé jag vill testa"

Annika Åkerfelt, ädelmetallsmed

Åländska konsthantverkaren Annika Åkerfelt är utbildad smyckekonstnär och dekoratör. Hon titulerar sig själv ädelmetallsmed och fokuserar just nu på smycken, men har också testat allt från keramik och teckning till tryck på porslin. Sen två år tillbaka bor hon på Åland tillsammans med sambon Thomas och familjens två barn.
- Jag flyttade från Åland för 26 år sen för att studera och jobba. Först i fasta Finland, sen i Göteborg och i Stockholm.

Banden till Åland har dock alltid varit starka. Både Annika och Thomas har släkt och vänner här och somrarna har familjen tillbringat på torpet i Lumparland. Några tankar på att flytta tillbaka har däremot inte funnits. Tvärtom.
- När vi köpte vår senaste lägenhet i Stockholm var vi säkra på att vi skulle bo där tills vi var pensionärer, säger hon.

Saknade utrymme för kreativitet

Det var flera avgörande pusselbitar som slutligen fick Annika med familj att ta klivet tillbaka. Dels fastnade hon i ett administrativt jobb på ett läkemedelsföretag och hann inte alls vara i ateljén. Livet blev ett ekorrhjul.
- Jag blev stressad när jag under så lång tid var tvungen att lägga band på min kreativitet, vilket resulterade i att jag kände mig helt utarbetad. Det var en kombination av att jag inte trivdes på jobbet och att jag inte fick vara kreativ.

Sen blev svärföräldrarnas hus i Mariehamn till salu.
- Vi kände att om vi ska flytta så behöver vi göra det nu innan barnen blir för stora och vägrar flytta med. Jag kände också att jag kommer att bli bitter om jag aldrig satsar på det jag är utbildad till och brinner för att göra. Så till sist bestämde vi oss för Åland och sa upp oss från våra jobb.

Ateljé hemma och delägare i butik

På Åland jobbar Thomas fortsättningsvis med socialt arbete medan Annika fokuserar på verksamheten som smyckekonstnär. Ateljén har hon hemma i huset.
- Jag har ett behov av att kunna gå dit när jag vill. I Stockholm var det 40 minuters resa mellan Fruängen och ateljén vid Mariatorget, nu är jag i ateljén på 30 sekunder om jag får en idé jag vill testa. Dessutom slipper jag ha dåligt samvete för att jag är borta från familjen när jag jobbar, barnen upplever att jag är hemma fast jag är på jobb.

Som ett komplement till arbetet i ateljén är Annika även engagerad i Viktor Crafts & Design med butik i Mariehamn. Hon började som inhoppare, men är numera delägare tillsammans med modedesignern Linda Karlsson och textilhantverkaren Inger Nygård.
- Det är fantastiskt skönt att vara i ett sammanhang med andra som håller på med samma saker. Om jag inte hade haft Viktor så hade jag nog funderat mer på vad håller jag på med, erkänner Annika. För det är väldigt tufft att arbeta heltid som konsthantverkare, det är det. Marknaden är liten och det gäller att vara tillräckligt känd för att få det att fungera. Kundmässigt är det också stor skillnad mellan sommar och vinter.

Annika tillägger att ibland är det lätt att inbilla sig att kundkretsen och marknaden skulle vara större i Stockholm.
- Samtidigt är det som att stå och ropa ut i universum. Att bli vald där är inte heller så lätt när det finns så mycket av allt.

Momsreglerna är en utmaning

För andra konsthantverkare som funderar på att flytta till Åland tipsar Annika Åkerfelt om föreningen Ålands Slöjd & Konsthantverk.
- Det är bra att ha kontakter om du ska börja med konsthantverk på Åland. Då är Ålands Slöjd & Konsthantverk bra att börja med, de har ett bra nätverk och kan styra dig och hjälpa dig vidare.

Hon säger också att du behöver vara medveten om att Åland är en skattezon med egna momsregler, vilket begränsar näthandeln.
- Tullgränsen är problematisk, det är i nuläget i princip omöjligt att driva en webbshop härifrån.

Sen är vintrarna lugna. Något som kan vara bra att känna till om du inte har någon anknytning till Åland sen tidigare.
- Ibland kan jag sakna utbudet av att äta ute och att se puls och mycket folk. Men jag åker till Stockholm lite nu och då för utställningar, vernissage och vänner. Så jag får min dos av storstad.

För att vara en så liten ort så tycker Annika ändå att det är mycket som händer på Åland.
- Du hinner inte ens gå på allt du är intresserad av, så det finns verkligen saker att göra även vintertid. Medis har också många intressanta kurser till ett väldigt förmånligt pris.

Nu är vardagen enklare

Lugnet och tryggheten är annars saker som Annika uppskattar med livet på Åland.
- Du kan gå överallt och känna dig trygg. I skogen, staden och på landet på kvällen.

Ett eget hus och möjlighet att ha hund ingår också i fördelarna.
- Vi har alltid intalat oss att vi inte är några husmänniskor för ingen av oss kan fixa rör som läcker, men någonstans har vi ändå alltid velat bo där man kan gå rakt ut på gräsmattan. Och vi lovade barnen att skaffa hund när vi flyttade till Åland. I Stockholm hade vi inte kunnat ha hund.

Även om vardag är vardag var du än bor tycker Annika att det är enklare på Åland. Skolan känns bra och barnen behöver inte stå i kö för att få plats på olika aktiviteter.
- Dessutom är det inga avstånd, allt är nära – du tar ett kliv så är du ute i skogen. Jag kan cykla överallt och det älskar jag. Den frihetskänslan är fantastisk.

Annika Åkerfelt är med andra ord glad över att vara tillbaka på Åland, men också över att hon inte bott här hela livet.
- Jag behövde vara borta för att uppskatta allting, avslutar hon. Eftersom jag har bott på andra platser än Åland så vet jag att jag inte missar något – nu uppskattar jag istället alla småsaker!

Foto: Tiina Tahvanainen

Fakta om

Annika Åkerfelt

Viktor Craft & Design

Ålands Slöjd & Konsthantverk

Medis på Åland

Vill du anta utmaningen med momsreglerna? Var förberedd och läs på vad som gäller: Affärer över skattegränsen

Site by Strax